用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果大家姐已讀私小...但有一對TWINS既細佬妹跟尾... ...
go

如果大家姐已讀私小...但有一對TWINS既細佬妹跟尾...

你地會點?
細佬妹只靠抽獎?

亦可以考私小/直資.

再唔係, 家姐轉津小!!

有錢, 順其自然吧!  沒有, 則津小會較好.  話哂都12年(6年小學及6年中學)的負擔啊!

原帖由 littlelam88 於 10-7-16 23:38 發表
你地會點?
細佬妹只靠抽獎?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-17 00:11 發表
亦可以考私小/直資.

再唔係, 家姐轉津小!!

TWINS係早產(29周就出生)
佢地有D DELAY
怕唔知可唔可以一斉考到私小!
如果考到"右"好大開支!
津小已經考到....但唔知轉唔轉....
因為有D家姐被犠牲既感覺...
加上已經考到既津小無依+既私小派位咁好!
我都唔知點去決擇......

原帖由 pyyip 於 10-7-17 00:15 發表
有錢, 順其自然吧!  沒有, 則津小會較好.  話哂都12年(6年小學及6年中學)的負擔啊!

is double.......

照跟小一入學方法走, 考私校真資先打底, 津校選男女校, 自行大抽獎通常會安排入同一間.  你是那一區?

家姐讀私校, 津校無著數, 靠家姐除非轉好的男女津貼官校, 而家姐又插到又開心, 否則關家姐什麼事?

私小一般在各方面沒有津小好, 唔係點解收咁貴學費.

我覺得你當初比得大家姐去考已收了的津小, 我想都不是太差吧!

大家姐的意願又如何?

現在競爭很大, 出世率亦高. 付擔到私小最好, 辛苦的讀津小也不錯, 我一對小朋友不是讀津小, 但見好多朋友的仔女讀津校也真的不錯.  犠性與否很難講, 轉來說我們可以當作"偉大"會否好點呢?
原帖由 littlelam88 於 10-7-17 00:51 發表

佢地有D DELAY
加上已經考到既津小無依 ...

生命中有得必然有失,
當您決定要細佬妹時, 已注定家姐要有所犠牲。
這就是 team spirit.

原帖由 littlelam88 於 10-7-17 00:51 發表

佢地有D DELAY
[

If the aided school is good then I will suggest you transfer to there because:

1. save money (school fee + extra curricular activities for 3 kids = lots of money)
2. guarantee places for younger brother & sister
3. save manpower (3 kids in the same school) so that you can spend more time to push up elder sister and guide the younger two
4. elder sister will enjoy to be a model for her brother & sister in school

These are all my own opions.

佢地有D DELAY

Dear littlelam 88,

I have almost the same case, my eldest daughter is studying in girl's private school that she love so much.

Then, I'm so agressive for P.1 allocation as my youngest daughter already accepted by sister's private school.

Now, my youngest daughter got in a good aided school in TST.  I asked the eldest one to move but she refused until finish the primary.

It's quite fair for both, but we have to send to different schools for studying every day.  Anyway, I like it.  They both enjoy.

On the other hand, I have a different idea of private primary and aided primary.  For academy, I prefer private primary school.  They're not pushing.

No worry, be more aggressive for P.1 allocation for the twin.

parentslove

原帖由 panbaby 於 10-7-17 01:06 發表
照跟小一入學方法走, 考私校真資先打底, 津校選男女校, 自行大抽獎通常會安排入同一間.  你是那一區?

家姐讀私校, 津校無著數, 靠家姐除非轉好的男女津貼官校, 而家姐又插到又開心, 否則關家姐什麼事? ...

我91 OR 41 NET都得......
當初家姐就用91 NET衰咗
依+D出生率咁高....我怕只係靠佢地抽獎去入間不過不SUS既官津校都唔係容易既事!

原帖由 咕怪媽媽 於 10-7-17 11:52 發表
生命中有得必然有失,
當您決定要細佬妹時, 已注定家姐要有所犠牲。
這就是 team spirit.

唉...我囡果時選校後我先有TWINS.....
佢地相差5/6年

原帖由 little-baby 於 10-7-17 01:09 發表
私小一般在各方面沒有津小好, 唔係點解收咁貴學費.

我覺得你當初比得大家姐去考已收了的津小, 我想都不是太差吧!

大家姐的意願又如何?

現在競爭很大, 出世率亦高. 付擔到私小最好, 辛苦的讀津小也不錯, 我一對 ...

唔明...如果私小無津小咁好佢地點生存?
私小仲要交幾千蚊學費
不過你提到"當初比得大家姐去考已收了的津小,不是太差"真係當頭棒喝..其實哩間學校口係大家姐升小一時都有扣門..但就連接見既機會都無

你講得ARM用"偉大"真係好過"犠性"去形容大家姐好多好多

原帖由 TelleTelleMom 於 10-7-17 16:47 發表
If the aided school is good then I will suggest you transfer to there because:

1. save money (school fee + extra curricular activities for 3 kids = lots of money)
2. guarantee places for younger brot ...

間學校唔差...但派位就無E+讀緊果間咁好
我估BAND ONE 50% VS 65%..
而英中就60+% VS 90+%!
你講頭兩個POINTS都同我既諗法一樣,
但第3同第4就唔得LA...因為TWINS升小一就剛好大家姐升中一

原帖由 parentslove2 於 10-7-18 07:17 發表

I have almost the same case, my eldest daughter is studying in girl's private school that she love so much.

Then, I'm so agressive for P.1 allocation as my youngest daughter alrea ...

DEAR PARENTSLOVE2,

我覺得你既情況比我好好多!
好似你細囡咁..我估佢派小一前你都有同佢考定私校,
但我既係TWINS..我怕D私校好難同時收曬兩個
如果A私校收細佬唔收細妹,
但B私校收細妹唔收細佬都唔知點
仲有到時學費同車費都係DOUBLE..   
如果唔轉校>大家姐LAI緊9月會入游泳校隊同奧數班,佢地用普通話教中文同有一半既數學同常識用英文教!
如果轉既就用廣東話教 ..但我就好鍾意新校既樂團..
同埋睇得出校長係事事以小朋友為重..我估我囡亦會讀得比依+輕鬆同開心..細佬妹就可以跟大家姐入..但程度就淺咗同派位無咁好
好難決擇呀

我建議參加統一派位Net41,保守啲揀二線學校,如華德、九官等,兩個人一齊抽,機會多人一倍。
原帖由 littlelam88 於 10-7-18 09:50 發表

但我既係TWINS..我怕D私校好難同時收曬兩個mouth:" /> mouth:" />
但B私校收細妹唔收細 ...

Don't worry, try first, you don't know what will be come out.

God be with you!

parentslove family

For my case, I live in net 41.  My elder daughter is studying in a girls' school.  My son was allocated to the WTS Gov't School this year.

So don't expect too much on the lucky draw, it really depends on your luck.
原帖由 littlelam88 於 10-7-18 09:50 發表

但我既係TWINS..我怕D私校好難同時收曬兩個mouth:" /> mouth:" />
但B私校收細妹唔收細 ...

原帖由 karen55407 於 10-7-18 11:40 發表
我建議參加統一派位Net41,保守啲揀二線學校,如華德、九官等,兩個人一齊抽,機會多人一倍。

thanks..我都有諗過!
但係E+推行小班...機會"月"來"月"細(SORRY個字唔識打),
出生率就"月"來"月"高..
到時D二線學校都未必易入

原帖由 parentslove2 於 10-7-18 18:03 發表

Don't worry, try first, you don't know what will be come out.

God be with you!

parentslove family

你TRY FIRST既意思係大家姐轉定唔轉校?
THANKS