用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學 vs 協和(下午校)
go

德雅小學 vs 協和(下午校)

pls comments! thanks~~

If your kid is a girl, I think Tak Nga is better than Hip Wo because TN has a secondary school.  If your girl can get a good mark in P6, she can get a better offer from other secondary school.

原帖由 irisleung7 於 10-7-14 21:17 發表
pls comments! thanks~~

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

http://www.myfriendlyschool.com/component/content/article/19-sham-shui-po/493-2010-02-25-02-51-49.html

德雅的派位高於協和小學
德小行小班教學
重品德及學術
升中有聖母玫瑰及德雅中學(同一教會的姐妹中學)
成績稍高的一群多入上智/協恩等名校
詳情可參考德小网頁

謝謝你們的回覆! 就是因為覺得德雅升中比協和好, 才發出此疑問. 但又要考慮到每月學費問題, 及她們真的少課外活動.....

德雅小學
http://www.tnps.edu.hk/index.php ... t&articleid=242

協和小學(下午校)
http://www.heepwoh.edu.hk/02_sch/f1_result.html

唔覺得協和比德雅派位差,一間就明碼實價,一間就講百份比,(明碼實價總比百份比透明度高吧)

協和下午校是否和銘賢脫龍?以後系米小左派去呢?

係呀! 協和會和銘賢脫龍.

原帖由 chrischeung 於 10-7-15 20:30 發表
協和下午校是否和銘賢脫龍?以後系米小左派去呢?

如果能力可以,私校是否好一些呢?!!協和都是普通學校,不是嗎??它派位是每年都很好還是一兩年比較突出呢? 如脫龍會仍很好嗎??

原帖由 sa_sallychan 於 10-7-17 13:58 發表
如果能力可以,私校是否好一些呢?!!協和都是普通學校,不是嗎??它派位是每年都很好還是一兩年比較突出呢? 如脫龍會仍很好嗎??

唔算top亦唔算唔好差,起碼人地夠講人數,唔0係講%
http://www.heepwoh.edu.hk/02_sch/f1_result.html

醒目開學勳章

Hi,

我個大囡係德雅小學今年畢業生,德雅小學在英文及數學方面都是比普通官津小學教得快及教得深入,總之,能夠順利升班的學生都有番咁上下實力,很勤力用功學習的成果。

題外話,當年介紹我大囡入德雅小學的朋友,她的大女兒都是在德小畢業升上聖母玫瑰中學,今年準備升大學; 而她的囝囝反而去了協X,成績很普通,底子不夠。

她是兩校的用家,她說德雅小學真係好好,女兒不需要額外補習都可以培養到好好的學習態度。

P.S. 派位派得好係一件事,讀書讀得好都係另一件事。況且,人家學校唔公佈實際數字就以為人家不夠胆。  人地真係為左辦教育,一切以學生為先!

原帖由 dad1234 於 10-7-18 23:23 發表

唔算top亦唔算唔好差,起碼人地夠講人數,唔0係講%

原帖由 kongkong7794 於 10-7-19 10:27 發表

嘩.. ....:;pppp:
派位係講地區及幸氣嘅,就算比你入到,都要讀到先得ga,如果唔係又咪比人踢走 就算唔踢走都未必比人好囉...
德雅出名教英數深一年,升到出去點都輕鬆d囉...
如果只用派位分高低, ...

i believe both school is good but if you can pay school fee & the child can afford the pressure. pls choose private school

YUKyuk,

你都係用家, 真的謝謝你的回覆!

小女幼稚園時是在一間沒有壓力下的學校成長, 英文底子不足的, 而且平日比較懶散.現在為了她, 我已辭退了工作, 打算一心一意教她"改邪歸正". 而我一心是想她入天主教學校, 但我先生卻想她入津校.

想問你一d關於德小資料:-
1) 中文是否普通話教學的.
2) 英文堂是否全英語教學.
3) 一班是否必定會有兩位班主任.
4) 放學後, 會否有興趣班給學生參加.
5) 如選擇升"德中"或"聖母玫瑰", 是否必定入到.

謝謝!

原帖由 Yukyuk 於 10-7-18 23:54 發表
Hi,

我個大囡係德雅小學今年畢業生,德雅小學在英文及數學方面都是比普通官津小學教得快及教得深入,總之,能夠順利升班的學生都有番咁上下實力,很勤力用功學習的成果。

題外話,當年介紹我大囡入德雅小學的朋友,她的大女兒 ...

醒目開學勳章

否。

外籍老師的GR堂一定係。

3) 一班是否必定會有兩位班主任.
有正副班主任。

4) 放學後, 會否有興趣班給學生參加.
最近兩年推行了在星期五下午課堂作課外活動堂(所有學生必須參加),而平日也有各種課後課外活動(有免費/自費)。

5) 如選擇升"德中"或"聖母玫瑰", 是否必定入到.

根據以下POST,如您囡囡今年升小一,有可能已經脫勾了!  機乎所有中學都喜歡收叻學生,喜歡以上兩校的學生及家長都唔少人,所以只要您係成績好,就算脫勾都不用太憂愁出路!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100428/00176_015.html

原帖由 irisleung7 於 10-7-19 17:49 發表
YUKyuk,

你都係用家, 真的謝謝你的回覆!

小女幼稚園時是在一間沒有壓力下的學校成長, 英文底子不足的, 而且平日比較懶散.現在為了她, 我已辭退了工作, 打算一心一意教她"改邪歸正". 而我一心是想她入天主教學校,  ...

原帖由 Yukyuk 於 10-7-18 23:54 發表
Hi,

題外話,當年介紹我大囡入德雅小學的朋友,她的大女兒 ...

唔好意思,我只不過係想回應得雅同協和既派位問題,其它方面唔會多講,因綱上實在太多(膳稿),我會比較信數據,其它就要家長自己分析真定假.

醒目開學勳章

Dear peggyyau,

唔該哂! 原來德小改左中國語文教學語言。以往,我都有安排大囡在家私人補普通話,雖然大囡今年畢業,沒有福份跟師弟師妹一樣接觸多些普通話,但是我都為您們而高興。

我不知道德小與德中的關係由直屬轉了附屬,是否副校話您知?

原帖由 peggyyau 於 10-7-19 23:45 發表
    小一頭一個月不是,之後便是全英語。

一星期有二堂普通話課,其中一堂是用普通話教中國語文的課文。

德雅中學是德雅小學的聯繫中學,而聖母玫瑰是同德雅是 ...