用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有無褓母車去培正?
go

有無褓母車去培正?

培正校車唔停屋企附近啊!有無褓母車去培正?

原帖由 BBG1 於 10-7-19 15:30 發表
培正校車唔停屋企附近啊!有無褓母車去培正?

你邊區 ?

pm班,佐敦區呢!

佐敦係柯士甸道近德信有個站架。

咁近, 你都唔使諗有褓姆車架啦。

我家都在柯士甸道,但大人行去德信都要15分鐘,爺爺湊我女行去行得更慢。而且又要早D去到等校車。這樣由乜易要早成個鐘出門?
我住唐10樓,爺爺無可能拿BB手推車(我知佢死頂都不會拿車仔的)。我地話請工人,老人家又唔制。我話找不到車便搭的士,爺爺又話貴。
校車話中午柯士甸道塞車唔肯入,只入覺士道(仲遠過德信呢!)。
校車問題一直煩到現在也未解決。必要時搭巴士或去覺士道等校巴囉!我唔想阿女同爺爺咁辛苦呢!盡人事找找褓母車呢!

原帖由 Alexismama 於 10-7-21 12:14 發表
佐敦係柯士甸道近德信有個站架。

咁近, 你都唔使諗有褓姆車架啦。

原帖由 BBG1 於 10-7-21 16:46 發表
我家都在柯士甸道,但大人行去德信都要15分鐘,爺爺湊我女行去行得更慢。而且又要早D去到等校車。這樣由乜易要早成個鐘出門?
我住唐10樓,爺爺無可能拿BB手推車(我知佢死頂都不會拿車仔的)。我地話請工人,老人家又唔制。我話 ...

唐10樓<---大人同小朋友都好辛苦呀!!

咁你家近唔近九龍站,又或者有無咩車方便去到學校或九龍站? 其實佐敦離學校都唔係太遠, 自己送都OK的。 佐敦係咪有小巴同巴士可以經學校架?

唔係潑你冷水,褓姆車真係唔使諗架啦。

原帖由 BBG1 於 10-7-21 16:46 發表
我住唐10樓,爺爺無可能拿BB手推車(我知佢死頂都不會拿車仔的)。我地話請工人,老人家又唔制。我話 ...

係呀, 我見到都嚇親, 爺爺一定好健壯,我估請工人都要請個好刻苦的。

老實講,阿女上小學後, 我去佢班房, 行4/5層樓我都扯哂哈呀。。。。。

原帖由 NICOLE123 於 10-7-21 17:12 發表

唐10樓

我真係兩頭唔到岸,家在覺士道和九龍站中間囉!
老實講,行十層,就算我請工人佢都做唔長囉!
講真,係有巴士去到培正附近,但在我家行得到巴士和港鐵站,同去覺士道差無幾囉!
我家其實與培正好近(廿來元的士),但現在仍都唔知點囉!如果找不到保母車,要搭校巴or巴士?最終也要由爺爺決定囉!

多謝各位幫助,現在有可能有轉機,等8月尾校車公司覆。希望順利啦!