用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 【2010】加入香港浸信會聯會小學家長!交流區!睇下啦! ...
go

【2010】加入香港浸信會聯會小學家長!交流區!睇下啦!

您地好!希望係這裡可以認識您們!希望大家日後能係度多多溝通吧!

Hello, Meta

我仔今年讀P1,  可以多的上黎talk.

原帖由 meta 於 10-6-19 02:24 發表
您地好!希望係這裡可以認識您們!希望大家日後能係度多多溝通吧!

我囡囡都係今年讀小一, 請多多指教!

原帖由 chrisitne 於 10-7-5 15:06 發表
Hello, Meta

我仔今年讀P1,  可以多的上黎talk.

Hi All,

我囡都係今年讀小一, 入了1D, 多多指教

曉嵐媽
baby嵐嵐媽媽

martha派唔倒普通話班,去左1A!(︶ε︶)

係呢!您地有無報到做義工,我報左星期三下晏!您地呢?

我囡囡入左1E班,
我無報做義工, 因為我要返工(9:00a.m to 6:00p.m)
不過我有幫囡囡報暑期聖經班.

原帖由 meta 於 10-7-16 03:19 發表
係呢!您地有無報到做義工,我報左星期三下晏!您地呢?

你好,我囡囡都入左 1E 班,我都無參加義工吖,因為我都要返工囉!!你買齊校服未吖?

買齊啦 ! 妳囡囡之前讀邊間幼稚園 吖?
我囡囡之前讀迦南.

原帖由 dogbobo 於 10-7-18 13:18 發表
你好,我囡囡都入左 1E 班,我都無參加義工吖,因為我都要返工囉!!你買齊校服未吖?

我囡囡之前讀朱昌幼稚園,我係叩門入到浸信聯會架!所以我好開心 ,我仲未買校服呀,你校服裙同運動衫買 左几多套呀??上次听校長講,話裙一套,運動衫二套,你覺得條裙D質料可唔可以咁快就乾呢??

恭喜晒 ! 聽講叩門好難入到浸聯, 相信你既囡囡當時既表現應該好好啦! 朱昌幼稚園係唔係係葵興村入面個間呀 !
咁妳住邊呀 ! 妳囡囡駛唔駛搭校車啊?

至於校服裙同運動衫褲我就幫囡囡各買左兩套, 我覺得條裙應該唔會太難乾, 但我耽心係落雨天會唔夠替換, 所以都係
買兩件穩陣D.

原帖由 mickey_ip 於 10-7-19 12:59 發表
我囡囡之前讀朱昌幼稚園,我係叩門入到浸信聯會架!所以我好開心 ,我仲未買校服呀,你校服裙同運動衫買 左几多套呀??上次听校長講,話裙一套,運動衫二套,你覺得條裙D質料可唔可以咁快就乾呢?? ...

係吖,就係葵興邨里面,雖然學校唔係名校,但勝在老師同學校都好好,所以囡囡都讀得好開心,我地住係附近,所以返小學時就一定要搭校車囉,但係學校d校車就唔可以係屋企樓下,要行一段路過去搭,校車負責人當日好勞氣咁話"梗係唔可以去到你門口啦"我都知道,但係始絡都係小朋友,梗係希望可以送到佢去屋企最近既地方啦,但係問過几間保姆車,佢地都唔做葵涌去麗城既????所以都無辦法囉!!
我諗我都會同你一樣,買定二套有得更換!而且我個囡囡好大汗,我驚上體育堂時成套校服都濕晒!!

妳個囡囡入左邊班呀! 妳有無幫佢報暑期聖經班呀!
今個暑假妳有無幫佢安排D活動俾佢參加呀!

原帖由 mickey_ip 於 10-7-19 20:53 發表
係吖,就係葵興邨里面,雖然學校唔係名校,但勝在老師同學校都好好,所以囡囡都讀得好開心,我地住係附近,所以返小學時就一定要搭校車囉,但係學校d校車就唔可以係屋企樓下,要行一段路過去搭,校車負責人當日好勞氣咁話"梗 ...

[quote]原帖由 susum 於 10-7-20 10:03 發表

我囡囡讀都係讀1E班,我無報讀暑期聖經班呀!!(因為接送問題)但就安排D活動等佢返囉,星期一至五早上返荃灣明愛中心,另外還有讀普通話,Cambridge及學琴等, 你有無安排暑期班比佢返呀?

有! 不過無妳咁多. 係吖Cambridge係邊個level呀!
鋼琴學左幾耐呀!

而我就安排左以下活動俾囡囡返
1.暑期音樂班(音樂事務處)
2.兒童舞訓練班(康文署)
3.暑期聖經班(浸聯)

原帖由 mickey_ip 於 10-7-20 13:03 發表
[quote]原帖由 susum 於 10-7-20 10:03 發表

我囡囡讀都係讀1E班, ...

醒目開學勳章

你地d 小朋友有咁多暑期活動真開心
我仔返學要返到 8月18日呀,不過學校好好,e+ 係做緊模疑小一上課,等佢地習慣下小一返學既情況

[quote]原帖由 susum 於 10-7-20 15:16 發表
有! 不過無妳咁多. 係吖Cambridge係邊個level呀!
鋼琴學左幾耐呀!

囡囡都係讀緊Starter,應該十月份要考試啦,原本佢係讀開Phonics ,因為已經讀完又諗唔到學乜好,所以就讀Cambridge,鋼琴都係學左無几耐,因為佢好想學鋼琴,所以就比机會佢試吓得唔得啦!!

我囡囡就係今年三月份考左Starter, 成績都算ok有13個
盾牌(我好滿意,因為無係出面讀過,只係想check下佢既
能力). 而囡囡之前都有學鋼琴一段長時間已有二級程度,
但最近見佢興趣大減又唔想逼得佢太緊所以唯有暫停,
希望遲D佢會有翻興趣啦!

原帖由 mickey_ip 於 10-7-20 21:29 發表
[quote]原帖由 susum 於 10-7-20 15:16 發表
鋼琴學左幾耐呀!

囡囡都係讀緊Starter,應該十月份要考試啦,原本 ...

原帖由 susum 於 10-7-20 23:32 發表
我囡囡就係今年三月份考左Starter, 成績都算ok有13個
盾牌(我好滿意,因為無係出面讀過,只係想check下佢既
能力). 而囡囡之前都有學鋼琴一段長時間已有二級程度,
但最近見佢興趣大減又唔想逼得佢太緊所以唯有暫停,
希 ...

嘩!你囡囡好叻呀,你會唔會繼續比佢考呢??
係屋企,你係咪多數同囡囡用英文溝通呢?因為一般小朋友都唔多習慣講英文,所以好難迫佢地自動自覺睇多D,講多D,唯一辦法就係幫佢搵一間好D既學習中心啦!
暑假里,你有無準備D暑期作業比囡囡做呢??

會呀! 因為之前佢同我講好希望試下考Movers,
於是我就搵左D Sample Paper 俾佢試下做,
結果都算ok! 所以就再幫佢報考,就當作係一個評估.
其實我自己都好少用英文同佢溝通, 但係佢就好鐘意睇
英文卡通片同埋閱讀英文圖書. 另外今個暑假我就買左
D補充練習俾佢做.

原帖由 mickey_ip 於 10-7-22 13:15 發表

嘩!你囡囡好叻呀,你會唔會繼續比佢考呢??
係屋企,你係咪多數同囡囡用英文溝通呢?因為一般小朋友都唔多習慣講英文,所以好難迫佢地自動自覺睇多D,講多D,唯一辦法就係幫佢搵一間好D既學習中心啦!
暑假里,你有無準備D ...