用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 今年升中情況如何?
go

今年升中情況如何?

有冇人知道今年沙官升中情況如何?

VERY WELL! 很多 6A, 6A1 & 6B同學入到沙官中

Hi, cherryjamesma,

係ah, 今年派位很好!

最后, 你仔仔派到官中嗎?

asinai
原帖由 cherryjamesma 於 10-7-18 20:03 發表
VERY WELL! 很多 6A, 6A1 & 6B同學入到沙官中

成績非常理想啊. CONGRATULATION!

Hi Cherryjamesma,

想問問, 6A 同 6A1 班是什麼? 精英班不是只有兩班嗎? 請賜教.

我大女係6A, 都g道d ge.  今年P.6係上下午班合併呈分, 共7班, 20X人. 上午班6A, 6B 係精0班, 下午班6A1係精0班, not sure 6B1是否精0班.  相对競爭幾大可想而g...but 幸好今年全港派位理想, 沙小也不例外, 所以校長和老師們都好開心!
原帖由 ccfamily 於 10-7-19 02:35 發表
成績非常理想啊. CONGRATULATION!

想問問, 6A 同 6A1 班是什麼? 精英班不是只有兩班嗎? 請賜教.

醒目開學勳章

我想問下,除左沙官, 精英班嗰班學生多數揀邊幾間學校? 我覺得沙田區有好幾間英中都好好, 而我自己就想揾d注重課外活動嘅學校,咁應該留意邊d呢?

回覆 4# asinai 的文章

係呀! 我仔入到沙官中. 我勁開心!
6年前選沙小都係為今日鋪路,當年又好好彩入到沙小. 不過最緊要係個仔的努力!

Hi Asinai,

多謝詳細解釋. 其實, 今年六年級有三至四班精英班, 能夠入沙官中,都非常難得.
你大女是否也是今年升中一. 派位如何?
好似你重有比較小的小朋友? 他/她讀幾年級?
我都有個細仔, 今年升K3. 如無意外(希望冇), 他也會入沙官小. 唔知有冇機會做同學?

恭喜恭喜!

恭喜!   見你直頭係看得到的開心!

未g James 在沙小是那一班?.....cos, 問左女女應該不是6A吧.

P.S.  還有, 這裏有大的已升官中ge mami 係bk, 看看 later 她們會否再現身!
原帖由 cherryjamesma 於 10-7-19 21:18 發表
係呀! 我仔入到沙官中. 我勁開心!
6年前選沙小都係為今日鋪路,當年又好好彩入到沙小. 不過最緊要係個仔的努力!

Hi,

5駛客氣.

當然是今年升中.  中學很好....不過, 她並不是升讀本區中學.  

對, 我還有個細的, 他升P.4了.  希望明年係學校都見埋你細仔!

原帖由 ccfamily 於 10-7-19 23:39 發表
Hi Asinai,

多謝詳細解釋. 其實, 今年六年級有三至四班精英班, 能夠入沙官中,都非常難得.
我都有個細仔, 今年升K3. 如無意外(希望 ...

其實入得沙小ge, 大部份都會揀官中, especially 係2nd round lucky draw 時.  我5g其他班點揀, 來 lai 來去 mic 都係揀果幾間---呂中, 曾記, 崇真, 培英, 蘇浙....ah都有人choose 出面的, but 少 lor.  至於注重課外活動....um 我自己並不是擺在首位, 某程度上拿個平衡便是了.  cos, 大部分家長揀中學其實跟學校捒學生一樣---成績行頭, 校風同樣重要, 老師, 學生質数, 教學語言及學校配套等.... 講多左 tim.

so, what are you/ your son's dream schools lei?  

原帖由 Geni 於 10-7-19 19:44 發表
我想問下,除左沙官, 精英班嗰班學生多數揀邊幾間學校? 我覺得沙田區有好幾間英中都好好, 而我自己就想揾d注重課外活動嘅學校,咁應該留意邊d呢?

醒目開學勳章

Dream school 就未有,依家先升小二,咁早有目標都未必啱啦 :) 所以都係諗住早d8下,到要揀個時多d資料咁囉!

ccfamily, 我都有個細仔升K3, 都應該跟阿哥讀沙小,唔知有冇機會做同班同學呢 :)

ccfamily,

ah 5記得講.....很高興係 lei 到遇到你這樣有禮貎的家長.  cos, 有時係 bk.  好心答完人野 but 人地5只冇 say thank you, 有時 pm 后連回應都冇, 真係5g 人地收到5收到.

當然大家傾計好 casual, 並不是着重這些, 但相對這樣會是賞心樂事!  (有感而發)

原帖由 ccfamily 於 10-7-19 23:39 發表
Hi Asinai,

我都有個細仔, 今年升K3. 如無意外(希望 ...

Hi Asinai,

客氣客氣! 我都非常高興認識你.
同意你的想法, 我認為禮貌是一種應有的態度. 所以一直都以身作則去"身教"小朋友.

如果小朋友連基本待人的態度都沒有的話, 讀書幾叻都無用.

好開心可以在E度同大家交流"仔女經".

Hi Geni,

我大女同細仔同你兩個小朋友一樣大, 希望下年他們一起升沙小, 做同學.

小兒在沙小讀6B.

原帖由 asinai 於 10-7-20 06:03 發表
恭喜!   見你直頭係看得到的開心!

未g James 在沙小是那一班?.....cos, 問左女女應該不是6A吧.

P.S.  還有, 這裏有大的已升官中ge mami 係bk, 看看 later 她們會否再現身!
...

ic....5g 我識5識你呢?
原帖由 cherryjamesma 於 10-7-20 20:52 發表
小兒在沙小讀6B.

Hi,

agree no more!  不過, 有時教還教, 小朋友有冇照做又是另一回事.  你這句"讀書幾叻都無用" 我有時都會gum 同ah 女講...cos, 有時聽到佢講某d同學 ge 行為, 真係....

原帖由 ccfamily 於 10-7-20 19:15 發表
Hi Asinai,

客氣客氣! 我都非常高興認識你.
同意你的想法, 我認為禮貌是一種應有的態度. 所以一直都以身作則去"身教"小朋友.

如果小朋友連基本待人的態度都沒有的話, 讀書幾叻都無用.

好開心可以在E度同大家交流" ...

Hi Asinai,

請問點解不可說? 有很多學校也將升中資料上網,唔明沙小點解咁神秘?

ccfamily,

我言念言念吓見學校既然都冇將升中資料上網, 自己無謂好心做壞事 (但應該有人已睇過我g前所冩的! ).  gum 其實佢又5係好神秘 bor, 到你小朋友P.5, P.6 時, 學校會係升中簡介會中show 晒俾家長睇, somehow只是不公開吧.
原帖由 ccfamily 於 10-7-23 20:58 發表
Hi Asinai,

請問點解不可說? 有很多學校也將升中資料上網,唔明沙小點解咁神秘?