用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾修院小學第一輪自行派位資格????
go

瑪利諾修院小學第一輪自行派位資格????

如果大女在此校巳畢業兩年, 可以給妹妹10分, 天主教徒5分, 加埋適齡10分, 想問是否共有25分? 這樣第一輪自行
派位機會大嗎? 想問問有冇近一兩年有家長的女兒一樣咁多分數可以入番呢? 謝謝回答

畢業姐姐分+宗教分+適齡分=25分. 是的.
這樣的分數, 在香港那一間學校都幾乎一定入.

原帖由 lkf_leung 於 10-7-22 00:22 發表
如果大女在此校巳畢業兩年, 可以給妹妹10分, 天主教徒5分, 加埋適齡10分, 想問是否共有25分? 這樣第一輪自行
派位機會大嗎? 想問問有冇近一兩年有家長的女兒一樣咁多分數可以入番呢? 謝謝回答 ...

原帖由 lkf_leung 於 10-7-22 00:22 發表
派位機會大嗎? 想問問有冇近一兩年有家長的女兒一樣咁多分數可以入番呢? 謝謝回答 ...

原帖由 nicolemummy 於 10-7-22 07:18 發表
畢業姐姐分+宗教分+適齡分=25分. 是的.
這樣的分數, 在香港那一間學校都幾乎一定入.

Hi, nicolemummy
謝謝妳的回覆, 點解妳咁肯定的, 會真係一定入的話, 我就很
放心啦, 因為我老公成日都問我細囡係咪一定入得番家姐間
小學, 但我和大囡心儀想妹妹考到入女拔, 我們係咪好大貪呢?

醒目開學勳章

有25分,真的一定入,因為只有理論上可拿30分的人,實際上拿30分的可能性很低, Nicolemummy說的是真的

試想想,如果家姊跟細妹年齡相距少於6年,那她們是世襲生,根本不會跟你有沖突的
因為申請得這些熱門學校,預左世襲生都佔了那30%學額,而你有你排計分的20%學額

而考DGJS跟Maryknoll沒有沖突的,可以同時申請,得左再作決定,一間是私校,一間是津貼

原帖由 lkf_leung 於 10-7-22 09:54 發表

謝謝妳的回覆, 點解妳咁肯定的, 會真係一定入的話, 我就很
小學, 但我和大囡心儀想妹妹考到入女拔, 我們係咪好大貪呢? ...

令人羨慕。 如果細女可以考進 DGJS, 為何不試?

原帖由 lkf_leung 於 10-7-22 09:54 發表

小學, 但我和大囡心儀想妹妹考到入女拔, 我們係咪好大貪呢? ...

原帖由 ziyi 於 10-7-22 10:54 發表
有25分,真的一定入,因為只有理論上可拿30分的人,實際上拿30分的可能性很低, Nicolemummy說的是真的

試想想,如果家姊跟細妹年齡相距少於6年,那她們是世襲生,根本不會跟你有沖突的
因為申請得這些熱門學校,預左世襲生 ...

Hi, Ziyi 真係有人有30分的, 例如家姐在此校就讀或媽媽是舊生10分+第1名女兒5分+宗教5分+適齡10分= 30分啦
但我又唔知MCS每年第1輪自行會有多少位呢?

醒目開學勳章

家姐在此校就讀,唔駛計分,係必收生,所用嘅學位係唔同一個category的。

阿媽係舊生個10分,同首名子女個5分,屬同一組,同組只能選一項取分,正常都會計舊生分,即係加埋宗教同適齡,都係25分。

30分只有以下可能,加上適齡10分:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)

詳情請睇:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf

原帖由 lkf_leung 於 10-7-22 17:14 發表

Hi, Ziyi 真係有人有30分的, 例如家姐在此校就讀或媽媽是舊生10分+第1名女兒5分+宗教5分+適齡10分= 30分啦

醒目開學勳章

MCS全級150人,一半即係75個位要在自行分配階段派出,但第二輪統一派位得返72個位,即係好多必收生(家姐讀緊或父母係該校教職員等),要用埋第二輪其中三個位。

原帖由 lkf_leung 於 10-7-22 17:14 發表

醒目開學勳章

用極都有20%是計分的
即係30個位一定要按照分數收
小一收生程序是第1輪,如果世襲生超過30%,就會佔用第2輪的學額,但如果同時計分的少於20%,那亦將餘額俾返第2輪

原帖由 traeh 於 10-7-22 17:35 發表
MCS全級150人,一半即係75個位要在自行分配階段派出,但第二輪統一派位得返72個位,即係好多必收生(家姐讀緊或父母係該校教職員等),要用埋第二輪其中三個位。

...

醒目開學勳章

有25分入的機會真係好大, 但唔可話一定入....因類似歷史尤久的名校, 定必好多畢業生MAMA/姐姐 (或 BABA/哥哥), 而同時有宗教分亦唔少....除非該校的宗教分只計同教會而唔接同宗教但唔同教會者, 咁機會可以基本上係百分百喇!!!

原帖由 ziyi 於 10-7-22 10:54 發表

因為申請得這些熱門學校,預左世襲生 ...

暫時我未聽過有25分入唔到全港的津小的個案. 而且瑪小屬於大校有五班, 所以入唔到既機會都幾細下.

如果有個案出現過, 請告訴一下讓我八一下

屬於細校的就有危機, 如協恩,華仁同小拔, 佢地得兩三班, 真係唔夠分...

原帖由 wpwong 於 10-7-22 21:08 發表
有25分入的機會真係好大, 但唔可話一定入....因類似歷史尤久的名校, 定必好多畢業生MAMA/姐姐 (或 BABA/哥哥), 而同時有宗教分亦唔少....除非該校的宗教分只計同教會而唔接同宗教但唔同教會者, 咁機會可以基本上係百 ...

想八下. 點解你同大囡都想妹妹考入女拔? 大囡係校友, 難道佢都係覺得女拔好D? 家姐而家讀邊間中學?

原帖由 nicolemummy 於 10-7-22 23:50 發表
想八下. 點解你同大囡都想妹妹考入女拔? 大囡係校友, 難道佢都係覺得女拔好D? 家姐而家讀邊間中學?

因為家姐小一考唔倒入DGJS嗎, 而又覺得DGJS勁過MCS, 所以想妹妹入去讀囉

我亞女小一都考唔到入DGJS, 但佢完全忘記左呢間學校...哈哈...

原帖由 lkf_leung 於 10-7-22 23:59 發表

因為家姐小一考唔倒入DGJS嗎, 而又覺得DGJS勁過MCS, 所以想妹妹入去讀囉

原帖由 nicolemummy 於 10-7-23 00:01 發表
我亞女小一都考唔到入DGJS, 但佢完全忘記左呢間學校...哈哈...

唔係嘅, 咁有時出去學嘢都會遇倒女拔的同學嗎?
妳咁好心, 我又想八吓而家DGJS點考呢? 聽聞近年轉咗
形式考了, 不太著重英文, 反而是考小朋友思考一個廣東話故事, 係嗎?

亞女考個陣仲係舊式, 即只見戴校長一次. 所以唔好意思, 幫唔到你.

我地出去學野遇唔到女拔同學, 我地去個D只係社區中心學野, MCS, SRL 就好多, 其他連LS就好少見. 話時話, 某些檔次既小朋友係唔會去社區中心學野...

幼稚園時香兒手鈴班, 有5個小朋友. 有4個入左女拔, 只係亞女無入. 不過, 收到入學信後, 5個小朋友都無再繼續學下去了.

原帖由 lkf_leung 於 10-7-23 00:18 發表

唔係嘅, 咁有時出去學嘢都會遇倒女拔的同學嗎?
妳咁好心, 我又想八吓而家DGJS點考呢? 聽聞近年轉咗
形式考了, 不太著重英文, 反而是考小朋友思考一個廣東話故事, 係嗎? ...