用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點處理幼稚園書呀??
go

點處理幼稚園書呀??

各位升小一的家長, 你地有乜idea 點處理k1 - k3 幼稚園的書,習作同美術作品呀??

唔通真係合埋眼唔要佢地??

醒目開學勳章 王國長老

我會 keep 一年, 因為 P.1 學校做既功課有時需要貼圖或者搵字, 咁可以係返幼稚園既書入面剪圖.

好似做 project 要搵動物, 無理由上網慢慢搵, 咪叫囡囡自己係舊書搵, 同時養成佢自己搵既習慣.  另外, 囡囡學校有教筆順, 咁會叫搵 d 相同部首既字貼落去工作紙.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

送比其他幼稚園小朋友

原帖由 didikoko 於 10-7-16 13:55 發表
各位升小一的家長, 你地有乜idea 點處理k1 - k3 幼稚園的書

送左比朋友的仔女!

送比朋友 d BB,當圖畫咁睇。

D書留番比表弟/細老睇, D美勞作品就take photos & Keep.

還有校服你們會點處理? 書已送了給同校低班的學生.

校服本想比回學校, 但學校轉了新校服, 所以我放了去環保箱.

原帖由 contekong 於 10-7-22 07:49 PM 發表
還有校服你們會點處理? 書已送了給同校低班的學生.

醒目開學勳章

Keep起了一D,不過大部份都係放了去環保箱。

原帖由 kc1016 於 10-7-24 10:17 發表
校服本想比回學校, 但學校轉了新校服, 所以我放了去環保箱.

我有留返d 書等暑假溫下, 物盡其用

原帖由 Whitepine 於 10-7-24 23:02 發表
Keep起了一D,不過大部份都係放了去環保箱。

八月去大清理, 將所有作品且作業全部TAKE PHOTO或者SCAN, 正本就放入環保箱

原帖由 kc1016 於 10-7-22 15:43 發表
D書留番比表弟/細老睇, D美勞作品就take photos & Keep.
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]