用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我個女34個月, 被評遲左9個月
go

[聽/語障] 我個女34個月, 被評遲左9個月

我個女34個月, 好唔開心,上星期同佢去做評估, 只有25個月, 好心痛...姑娘話佢口肌能力弱左少少, 但沒有流口水, 咬野唔係好夠力.
佢而家未可以講到句子, 只有"食蛋",食飯,"去廁所", "一齊玩呀", "媽咪攬住", "媽咪,返黎啦"..等2-4個字既短句, 未能運用你,我,佢...另外英文只會講keyword, eg:"mammy, on the bed lay down", "sit down"同生字....等, 如果問佢問題一時答yes, no..一時會跟住你講野(當我罵住黎問)
我地以前平時同佢講中文, 遊戲時間就英文, 而家我就全中文, daddy平時同佢講中文, 遊戲時間就英文, 工人全英文, 因為買左套英文教材,所以同佢玩英文教材時會用英文, 佢識既物件都係講英文(eg:數字, 動物, sofa, table, chair..etc) 因為佢以英文先入為主.
想知我地係唔係一定要停哂0的英文, 有咩改善地方??!!

你小朋友返學未???如果以廣東話上堂,進步會快好多,英語教材唔需要停,如果你平時都同講廣東話,你可以試下將句子加長,例如佢要食蛋你就同佢講我要食蛋,乜都加我要,或我想,慢慢將句子加長.其實只要你不停講佢會記得好快會跟你既句子,如果有時間最好可以講中文故事書幫助好大.英文如佢只答yes/no.你可以同佢答長小小,其實都係無妨大人既對答,例如好似我個仔我問佢HOW SCHOOL TODAY,初初無反應,我咪自問自答,咁突然有日佢答我I'M HAPPY./I'M FINE THANK YOU.

Happy ST,

你好, 一路都有留意你個BLOG, 因為真係好多資料和詳細, 令我更留心睇我個女既情況, 要好好學習, 想問下, 我尋日同我呀女玩用飲管吹碎紙, 但我個女吹既時候會好大力咬實支管(扁埋), 個咀係扁,個咀有少少風出到黎, 叫佢唔好咬, 好唔似唔係好明白咁, 叫佢望住我,學我, 佢都係照舊, 係咩方法可以令佢O咀咁吹, 因為俾FEATHER同吹波波,佢個咀都係扁.

我應該同佢玩咩先??

謝謝

小豆丁

Your case is so similar to mine.  

My daughter was a late talker.  She started to speak very simple words at the age of 2.  When she was a baby, she was taken care by a local helper at home.  I mainly talked and played with her in English in hope to enlighten her bilingual capacity because I never thought of my daugther would have a problem in language development especailly when she needed to attend a day care center at the age of 1.5 year-old.  Well, I started to notice her delay when she was in the day care because she spoke very little compared with her peers, but i was told that childs had their own progress and not getting too worried.  So I kept teaching her in english.  

At age 2, she attended a international stream in pre-nursery.  Still, problem existed as I noticed no improvement in term of expressing herself either in chinese or english.  Worse, she started to speak chinese with incorrected sentense structure similar to english fashion.  She could only spoke fragment phase,  had a articulated problem with certain sound.  She couldn't blow a bubble, couldn't make a "O" or "simile" mouth shape when she spoke.  So the words came from her mouth like a blur, or what i called "a lazy tongue".

Now, she is in K1.  I finally get her to a speech training in a private centre to improve her articulation and expression.  Now, I only speak chinese, read chinese  stories, teach chinese sentence and encourage to tell me very simple stories.

So my conclusion is: some children borned with a strong language sense, they can handle different language signals with ease ( like my younger son who just turned 2 in May. He started to talk before age of 1, he can easily pick up english from my philipino maid and playgroup but i never talk and teach him in english ).  But some children just is better off in a single language environment.  When they grow up and get ready, they will pick up a second language with a better pace.  There is really no need to hurry a child to grow up.  I personally know a husband of a friend who skipped K1 and started schooling in K2.  His parents didn't give him any english lessions at young age. He never went oversea to study.  Yet he received a "A" grade in HKCEE and A Level in English.  I have never met another male whose english ( both writing and speaking ) standard is as good as him!!   

Hope my sharing helps.  Let's be strong :)

NT,
THANKS YOUR SHARING.

而家已接受了, 幸好身邊有些老師好友不斷支持我, 幫我搵0的資料, 而家暫時同佢做緊私人個隻訓練, 另外政府都會排期, 現在佢學校學習同我地用中文溝通, 有時會答到中文, 有時都會答番英文, 有時仲會跟番我地條問題~~
我真係要好努力先得, 另外好彩我好友既好友返左香港, 佢岩岩讀完言語治療師既學位, 我可能都會搵佢幫手~~!!
希望我都好似你咁叻啦~~

HAPPY ST,

我有買你所講既哨子, 係你個BLOG度見到呀~~我而家都開始訓練緊佢, 佢都吹到, 另外BUBBLES就真係一時時吹到, 好多時佢都會有SS聲...不過佢真係好努力去玩.
同埋今個星期佢講多左中文啦, 好開心, 佢既信心大左, 有時提少少佢就講到短句, 佢講既短句都多左, 同埋多左0的你我佢.
另外我真問多少少野, 我想知一般小朋友言語訓練通常幾多堂度先好返, 因為我JOIN左8堂, 而家上左2堂,而間言語中心8堂之後遲0的會搬到好遠, 唔知仲JOIN唔JOIN好, 同埋JOIN另一間可唔可以架??
THANKS!!

唉, 呀女而家開始講到0的短句, 不過要諗一陣, 有停頓位(eg:daddy抱...我, 我要食...餅餅), 另外佢講一句野, 有重輕聲字(eg: 俾積木媽咪砌(俾大聲,積木細聲至輕聲,媽咪砌大聲), 有0的字又咬得好肉緊, 可以點樣改善~~

好心痛...佢以後會唔會就係咁架~~~

好開心,今日治療師話佢有進步, 未夠3歲既佢而家可以掌握到2-3連詞(當然我覺得未去到好好), 下星期可以進一步去學3,4連詞, 同埋主動左好多, 佢睇到咩除左講物件外多左形容詞,唔識個物件名佢會用英文講出顏色等你知佢講乜, 見到咩人都會同人打招呼, 好明顯既自信...出緊黎...
感謝主, 不斷聽我禱告, 真係有0的想喊...

原帖由 ttlucky0303 於 10-7-25 00:20 發表
好開心,今日治療師話佢有進步, 未夠3歲既佢而家可以掌握到2-3連詞(當然我覺得未去到好好), 下星期可以進一步去學3,4連詞, 同埋主動左好多, 佢睇到咩除左講物件外多左形容詞,唔識個物件名佢會用英文講出顏色等你知佢 ...

恭喜你呀,希望你小朋友達到目標
我小朋友未接受治療 有d擔心
~有錢出錢~有力出力~齊來做善事~

HI,
你小朋友幾大個呀~, 因為愈早訓練愈好, 我個女過幾日就3歲啦~~所以佢已經好遲啦~~
呢排同佢出街佢見到0的咩都會同我講, 真係大個, 不過仲未可以憶述
你都要加油!!!

My son is 35 months old, he only say little single word. the DR said he only speech delay, he will be speak better when he go to K1.

呀女終於肯講番0的野, 講多左短句, 不過都係一時英文, 一時中文~~!!

一個月的進步, 因為言語治療師要出外訓練, 停了一個月, 今個月開始訓練, 治療師話佢講野穩定左, 主動左, 佢一句句子中有兩三個名詞講到出黎, 不過0的連接詞未係好得, 不過佢肯主動想表達咁長既句子已經好好, 希望佢繼續努力啦~~, 我聽完都好開心...

不知不覺同佢做訓練已經有大半年--
講野方面> 由初初唔係好主動講野, 去主動講有要求, 再至又主動表達佢要做咩, 到而家會講學校生活我知同埋會叫細路唔好做咩, 要做咩..etc
理解方面> 由十問九唔應, 至而家十問有八答, 同佢講野明白左好多.

當然佢同出面小朋友仲差d, 當中有甜有苦, 試過冇進步過, 試過倒退, 個陣真係好辛苦, 成日都諗我做錯乜, 我要同佢點做先好. 真係經過左好大好多既經歷, 由唔敢承認佢有問題, 至而家會同人分享, 同人講"我同呀女一齊努力緊架啦~", 我同daddy呢段路真係唔易行, 不過好彩既就係可以一家人一齊行, 無論點難行, 都要一齊行.

To呀女:
媽咪知你好努力, 媽咪知你好乖, 媽咪知你明白左好多野, 媽咪同daddy只想同你講句"我愛你"
媽媽

原帖由 ttlucky0303 於 10-7-12 11:20 發表
唉, 呀女而家開始講到0的短句, 不過要諗一陣, 有停頓位(eg:daddy抱...我, 我要食...餅餅), 另外佢講一句野, 有重輕聲字(eg: 俾積木媽咪砌(俾大聲,積木細聲至輕聲,媽咪砌大聲), 有0的字又咬得好肉緊, 可以點樣改善~~
...

講野有停頓, 唔夠連貫, 有時因為怕說錯, 又或者要想想點去組織句子同用邊d詞彙至啱.
至於你話講一句說話有時大聲有時又細聲, 你可以在佢講完句子之後, 再重覆一次, 如: 哦 !! 比積木媽咪砌, 你說的時候用返平時的聲量, 慢慢說一次比佢聽, 唔一定要強迫佢跟你講, 但比佢聽到正確的聲量, 久而久之會懂得控制聲量了.
加油 !!!!

原帖由 ttlucky0303 於 10-6-9 14:50 發表
我個女34個月, 好唔開心,上星期同佢去做評估, 只有25個月, 好心痛...姑娘話佢口肌能力弱左少少, 但沒有流口水, 咬野唔係好夠力.
佢而家未可以講到句子, 只有"食蛋",食飯,"去廁所", "一齊玩呀", "媽咪 ...

你囡囡都唔算差,不需太緊張,當年我仔仔32個月時都是講到單字,最初半年上預備班時,我也完全聽不明他唱什麼唱,手的小肌肉也不太靈活,可能是一孩子的關系,沒有同年齡的小朋友一起生活,所以比較慢,但上到K1的下半年,已經和正常的小朋友沒有太大分別,上到K3時數學還特別好,我都聽過有人說,太細過時用雙話教導會令小朋友混淆,減慢學習速度。

醒目開學勳章

差異9個月, 其實都好快可以追到