用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問I位係咪一定要番全日架?THANKS
go

[其他] 請問I位係咪一定要番全日架?THANKS

請問I位係咪一定要番全日架?

醒目開學勳章

我所知好似都係番全日嘅!
因為除咗幼稚園中正常課堂外, 仲有個別嘅特殊導師堂。 我地嘅小朋友除知識外, 自理、社交都係一個大課提。
你係怕小朋友辛苦?

我想問,返全日申請學費減免要通過"社會需要"才可申請, 我係home stay mami 可吾可以用要照顧自閉孩子為理由去申請?

原帖由 Anpanmama 於 10-7-24 22:40 發表
我所知好似都係番全日嘅!
因為除咗幼稚園中正常課堂外, 仲有個別嘅特殊導師堂。 我地嘅小朋友除知識外, 自理、社交都係一個大課提。
你係怕小朋友辛苦? ...

奇怪...我無端端變番新加入國民?哈
Anpanmama,我唔係怕亞B辛苦.我係全職媽媽,日日對足24小時...突然要番全日學,我會唔習慣....又怕亞B比同學仔蝦!
日片又未介到,大大小小都唔識講...唉...平時同佢落公園玩,佢總比大/小朋友蝦,但又唔識反坑,如果好痛先會CRY,比人搶野都好似唔知乜事咁!我唔係話佢好乖,不過佢唔會還手或出手打人...遇到乜事都唔識表達啊.我個B只係識D單字,但唔識用動作或言語同人溝通,唔識表達,佢最近先識肚餓間中講"奶奶".....可能係我太擔心了吧!
響屋企佢最難搞既係情緒問題,佢只會蝦我呢個媽咪,同埋佢習慣跟我,夜晚爸爸響度佢都勁知我,搞到我成日乜都做唔到囉.

Yvonne, 學費資助係睇番你家庭全年總收入,唔關你唔做野要照顧小朋友既問題啊.請參考...
http://www.sfaa.gov.hk/cgi-bin/s ... chemes/kinder.htm#6
如果CONFIRM自閉兒,醫生都會/已經幫你寫紙申請傷殘津貼.

原帖由 BeBe媽媽 於 10-7-25 01:48 發表
奇怪...我無端端變番新加入國民?哈
Anpanmama,我唔係怕亞B辛苦.我係全職媽媽,日日對足24小時...突然要番全日學,我會唔習慣....又怕亞B比同學仔蝦!
日片又未介到,大大小小都唔識講...唉...平時同佢落公園玩,佢總比大/ ...

我個仔同你個B好似呀

"我係女仔"
你個B係男定女?佢幾大呀?
你覺得佢有邊方面問題?

跟我囡也好似. 放心, 不會有事的.

我囡也返了半年全日, 初初因為她很怕, 會成日跟著老師.老師也會特別照顧她.校長/老師/姨姨/姐姐全都好錫佢.

原帖由 BeBe媽媽 於 10-8-19 14:00 發表
"我係女仔"
你個B係男定女?佢幾大呀?
你覺得佢有邊方面問題?

我個係仔呀, 你小朋友又係你小朋友果方面問題呀
你小朋友讀邊間校呀