用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書展有沒有SPI school bag Sale?
go

書展有沒有SPI school bag Sale?

醒目開學勳章

請問書展有沒有SPI school bag Sale?

Have any discount?

Thanks.

Yep but I didn't check it, sorry.

http://www.hkbookfair.com/tc/Abo ... il.aspx?id=00011075

打電話去問吓啦

我看見SPI有一款舊款的書包特價198.

access

spi 的書包是不是個個都好重?

其實真係唔明點解你地咁鐘意SPI. 其實 Dr. Kong 也幾好(不是賣廣告), 我阿女用左3年都未爛, 又平D, 又輕D, 宜家要等佢爛先會可以買新的 (因不想她養成壞習慣), 我重嫌它太耐用. 是真的.

原帖由 VeryHappyMum 於 10-7-22 00:54 發表
:fighting1:

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 VeryHappyMum 於 10-7-22 00:54 發表

點先算重呢? 9百幾 克算唔算重呢?

書展有SPI書包賣,但最少都要$400UP,太貴,等學校家長日時買好過($2XX)

佢門口得一個款(黑色)賣$198

我真係磅過DR.KONG同SPI(OXFORD),DR.KONG重一半.

原帖由 Yiu1710 於 10-7-23 14:55 發表
學校家長日會有書包賣嗎?

我想某些學校會有, 我亦在我囝囝的學校買了一個 "Active" 款, $268.
我磅過, 書包重量大約是 930 克.

醒目開學勳章

Thank for your all your update.

I also want to know which school will have the school bag sale.
If you have any information, please inform us.
Thanks!

原帖由 chan803 於 10-7-23 14:25 發表

點先算重呢? 9百幾 克算唔算重呢?

試想想, 9百幾克=幾多本書的重量?
D宣傳成日講什麼護脊,書包唔重,那有需要護脊?
要小朋友發育不受影響,最基本是減輕書包重量,
例如不要帶不需要的物件上學,
有很多家長, 將已載滿水的水壺放入書包.
須知道1公升水重1000克(另一個書包的重量)

SEVEN又好唔好呢?

原帖由 sadsam 於 10-7-23 19:01 發表
SEVEN又好唔好呢?

要睇你個bb大唔大隻, 太細粒都幾揹.
我見過有小一生揹seven, 常有1邊揹帶「跌膊」

但講耐用, sevne當然好好多, 有學生用足六年個seven,只係甩晒色, 無明顯爛的地方。
不過我都見過SPI(尤其舊款較重那些)可捱超過六年,暫見最長11年。(三個人連住用)
DR KONG見最長用7年, 但06年後出某些款頗唔好用

愛收集舊書包、背囊的傻人

醒目開學勳章 王國長老

書展有dr kong, 亦有spi (o係兒童部最入果行), 仲有喜羊羊 (幾靚架講真)
價錢我就無留意喇
seven唔捨得, 幾年前都只係賣699.........不過真係超襟用, 我女果個其他只係甩公仔同殘左, 真係無爛, 我都唔知點算.........可能丟去環保回收箱

我尋日係大眾見到SPI出左3個冇公仔既淨色新款(書展都未有),都好輕,仲要有粉紫色呀........

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-25 00:32 發表
seven唔捨得, 幾年前都只係賣699.........不過真係超襟用, 我女果個其他只係甩公仔同殘左, 真係無爛, 我都唔知點算.........可能丟去環保回收箱

唔好丟去回收箱,唔介意可以送俾我儲......
愛收集舊書包、背囊的傻人

我係書展買左個SPI氣墊護脊書包 "smart special", 嘩我個人覺得好低原價$520, 現特價$320 (我不是賣廣告呀, 只係個人意見)

粉紫色正喎!(上佢網無得睇...)
其實SPI邊個款最輕呢?
原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-26 13:36 發表
我尋日係大眾見到SPI出左3個冇公仔既淨色新款(書展都未有),都好輕,仲要有粉紫色呀........

最新個幾個款都好輕,唔夠1KG,最重個OXFORD都係重丁丁丁(好似都係唔夠1.5KG)