用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園要報幾多間呢?
go

幼稚園要報幾多間呢? [複製鏈接]

想入讀2011年之幼稚園, 各位媽媽請問要報幾多間幼稚園呢? thx
   0    0    0    0

旺角, 太子 有咩幼稚園好呢?

旺角, 太子 有咩幼稚園好呢? thx

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你唔係報d熱門嘅, 又係大仔, 兩三間就夠
如果你要報熱門嗰d, 最好都報d其他嘅打底.. 幾多間? 好難講, 有人報十間8間, 有人一間都中
恐龍家

我都覺得好煩惱, 自己有3間心水幼兒園, 只係想報呢3間就算, 唔想俾自己及bb咁大壓力, 但朋友講到話要報定7, 8間, 話怕全部都唔收, 有無媽咪試過報好多間, 都係得1至2間收?

因我bb都唔係特別醒, 所以怕interview時表現不好

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 peggyhklam 於 10-7-28 09:10 發表
我都覺得好煩惱, 自己有3間心水幼兒園, 只係想報呢3間就算, 唔想俾自己及bb咁大壓力, 但朋友講到話要報定7, 8間, 話怕全部都唔收, 有無媽咪試過報好多間, 都係得1至2間收?

因我bb都唔係特別醒, 所以怕interview時表 ...

我有朋友報7-8間, 間間1st round都唔收, 唔係waiting, 係reject!
寫哂信俾校長都無消息
後嚟都收到間全日嘅call, 不過要過海..
最後等呀等.. 終於等到一間心儀嘅
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-7-28 12:01 發表

我有朋友報7-8間, 間間1st round都唔收, 唔係waiting, 係reject!
寫哂信俾校長都無消息
...

報7-8間都reject? 請問間幼兒園/幼稚園是看甚麼方面而不收個小朋友呢?除了小朋友表現外, 是否要看埋父母職業呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 peggyhklam 於 10-7-28 14:54 發表

報7-8間都reject? 請問間幼兒園/幼稚園是看甚麼方面而不收個小朋友呢?除了小朋友表現外, 是否要看埋父母職業呢?

個人相信, 係小朋友面試時表現問題, 佢完全唔肯講嘢 (平時講嘢好鬼醒架!)
恐龍家

醒目開學勳章

好睇你小朋友架wor
我果報左6間
in左5間, coz 一間撞左時間
final 4間收
1間waiting
waiting 果間final 都收埋 ..

我果小朋友無讀n1, 無返interview 班, 不過自己揍 + 有返playgroup

原帖由 小曳人 於 10-7-28 09:06 發表
如果你唔係報d熱門嘅, 又係大仔, 兩三間就夠
如果你要報熱門嗰d, 最好都報d其他嘅打底.. 幾多間? 好難講, 有人報十間8間, 有人一間都中

請問點算係大仔呢? 我小朋友4月出世架~ thx

原帖由 zoesychan 於 10-7-28 15:34 發表
好睇你小朋友架wor
我果報左6間
in左5間, coz 一間撞左時間
final 4間收
1間waiting
waiting 果間final 都收埋 ..

我果小朋友無讀n1, 無返interview 班, 不過自己揍 + 有返playgroup ...

其實我都睇中三間, 但其中1間係一條龍~我怕佢中意收D有讀N1的, 因為我個小朋友好怕羞 ^^

p.s. 我都係自己湊架, 得閒交流下丫

原帖由 小曳人 於 10-7-28 14:58 發表

個人相信, 係小朋友面試時表現問題, 佢完全唔肯講嘢 (平時講嘢好鬼醒架!)

講緊我位大曳人? 真係唔講都唔知佢平時講野醒tim

係in左1x間, 2/3都係reject, 過海果間因為係睇父母點照顧小朋友所以係正取生咋

會唔會係名校......所以唔收咋 ?
原帖由 小曳人 於 10-7-28 12:01 發表

寫哂信俾校長都無消息
...

我個囡係超細女(12月中出世的),依家已積極備戰佢要明年入讀幼稚園o既申請,我聽聞依家d幼稚園唔會收小朋友o嘅"Personal Profolio",我朋友叫我唔駛費時做,請問大家有冇知道邊間有收?請賜教。

原帖由 sandra28 於 10-7-30 18:49 發表
會唔會係名校......所以唔收咋 ?

唔係, 名校同唔係名校都唔收

原帖由 elmolly 於 10-7-31 00:15 發表

唔係, 名校同唔係名校都唔收

收唔收有咩所謂!  最緊要依家有間正野收就得喇

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-7-31 22:58 發表

收唔收有咩所謂!  最緊要依家有間正野收就得喇

你又知既, 不過新學校係咪正野就真係一個迷

唔記得有無同你傾過, 不過兜兜轉轉, 經過好多次失望, 最後覺得其實唔需要強求, 返開果間, 真係已經好好.

報幾多間,  係要睇吓你0既目標同埋你個小朋友0既能力,  報得太多,  大人細路都要走幾場,  何必呢?

你住旺角太子?  好多選擇啦!

我最初都唔捨得俾個女去區外返學,  唔想佢搭校車,
不過見佢讀N1嘅表現都幾好,  所以就報幾間區外熱門試試,  我報六間,  只得一間唔收.

其實你報得多,  如果間間都收,  到時都好煩架!

如果驚個小朋友面試果陣表演唔好,  不妨同佢做吓模擬面試,  做足準備,  勝算就大D啦!

原帖由 joey_bao_bao 於 10-7-27 20:20 發表
旺角, 太子 有咩幼稚園好呢? thx

原帖由 orsiuping 於 10-7-30 19:26 發表
我個囡係超細女(12月中出世的),依家已積極備戰佢要明年入讀幼稚園o既申請,我聽聞依家d幼稚園唔會收小朋友o嘅"Personal Profolio",我朋友叫我唔駛費時做,請問大家有冇知道邊間有收?請賜教。 ...

舊年我既經驗收既有: kv, tt, ms, 伽南,york,km
講明唔收: 培正
唔收不過in既時候老師睇完比番我既: sc

我上年只報了7間,最初間間都唔收,去到5月開始周圍搵邊間重有得報,當時好後悔報得少,所以下次一定報更多.

原帖由 NICOLE123 於 10-8-5 17:12 發表

舊年我既經驗收既有: kv, tt, ms, 伽南,york,km
講明唔收: 培正
唔收不過in既時候老師睇完比番我既: sc

Nicole,

請問d 學校係幾時收portfolio架, 係交申請表時收定interview時先收?
‹ 上一主題|下一主題