用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 懶音
go

懶音 [複製鏈接]

中學生說話有懶音, 如何改善呢?
   0    0    0    0

如果小朋友唔介意, 一聽到就糾正佢.  當然唔係大庭廣眾啦

原帖由 Fat-C-9 於 10-7-28 08:00 發表
中學生說話有懶音, 如何改善呢?

點解唔由細個嗰陣開始糾正? 我有時聽啲家長四十幾歲人都有懶音, 真係有啲頂唔順。
你其實自己會唔會都有懶音,所以囝囝/囡囡都有懶音? 如果係, 就要一齊改, 我記得我姪女細個時講嘢有懶音, 我或者佢亞媽就會即刻糾正佢, 佢而家大個咗冇懶音喇!

你識唔識讀"去街市買一斤菜同肉, 然後去恆生銀行入錢, 最後去超市試食咗一片, 再買幾盒牛奶先返企, 食完飯就同亞仔書, 搞到我鬼咁瞓"

紅色字係常見嘅懶音字 (版權: 自己作, 唔好抄我, 哈哈)

哈哈, 我講野無懶音, 只有鄉下音, 受教受教!
細個無懶音, 因為懶, 所以大咗有懶音!!!

我公司高級工程師, 滿口懶音, 聽到我火都黎埋

原帖由 maglam1985 於 10-7-28 21:55 發表

點解由細開始糾正? 我有時聽啲家長四十幾歲人都有懶音, 真係有啲頂唔順。
你其實自己會唔會都有懶音,所以囝囝/囡囡都有懶音? 如果係, 就要一齊改, 我記得我姪女細個時講嘢有懶音, 我或者佢亞媽就會即刻糾正佢, 佢 ...

原帖由 Fat-C-9 於 10-7-29 06:57 發表
哈哈, 我講野無懶音, 只有鄉下音, 受教受教!
細個無懶音, 因為懶, 所以大咗有懶音!!!

有鄉下音就多啲練廣府話, 冇其它方法!

可以去港台的節目重溫,找[懶音逐個捉]看看...

懶音多數係發唔到鼻音, 細個容易d, 大個左就比較難
‹ 上一主題|下一主題