用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York (am) vs 劍鳴 (pm雙語班)
go

York (am) vs 劍鳴 (pm雙語班) [複製鏈接]

請指教~
   0    0    0    0

KM, 小校小班而且pm而家好難入到

Thanks Elmolly. 點解pm好難入到嘅? 知唔知幾多人一班架? Thanks.

原帖由 elmolly 於 10-8-5 10:30 發表
KM, 小校小班而且pm而家好難入到

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ryany 於 10-8-5 10:41 發表
Thanks Elmolly. 點解pm好難入到嘅? 知唔知幾多人一班架? Thanks.

KM 嘅pm先係英普班, am用廣東話, 所以好多家長會揀pm
恐龍家

咁真係好難選擇~

原帖由 小曳人 於 10-8-5 11:10 發表

KM 嘅pm先係英普班, am用廣東話, 所以好多家長會揀pm

請問仲有冇其他意見呀~

KM la... York too commercial.    Just personal opinion, if not agree just forget about it.

原帖由 ryany 於 10-8-5 15:19 發表
請問仲有冇其他意見呀~

km is a very good kg, not easy to get an offer as a small school with good quality....

原帖由 ryany 於 10-8-5 15:19 發表
請問仲有冇其他意見呀~

醒目開學勳章

KM absolutely.  我仔都讀pm班, 九月上K1.

我之前都面對尼個問題, 依家選擇了km, 如果你都係, 我地既小朋友有機會做同學喇!^.^

好多謝你哋意見呀, 我今日開始同仔仔講讀KM,佢好surprise然後猛話要讀York,宜家要唸計仔令佢接受呢個突然改變, 希望得啦! 希望小朋友有機會一齊做同學仔啦~

好多謝你哋意見呀, 我今日開始同仔仔講讀KM,佢好surprise然後猛話要讀York,宜家要唸計仔令佢接受呢個突然改變, 希望得啦! 希望小朋友有機會一齊做同學仔啦~

個人意見,york出名英文好。親戚個仔讀緊劍鳴,話劍鳴個班主任無乜愛心。而且劍鳴無一樣特別突出既野令人諗起。
以上純屬個人意見。

原帖由 xx33 於 10-8-8 05:17 發表
我舊年去interview就覺得KM唔好, D老師無咩愛心, 對佢地嚟講真係一份工作, IN既過程中, 我個女答岩同錯都無鼓勵亦無引度佢講多D, 問完一題就拎第D野出嚟問另一題, 我自己唔太like, 考到亦唔會入, 反而st. cat噤多人, ...

我舊年去sc又唔覺d老師好似你講咁bor, 都係面無表情, 唧都唔笑咁, 好行貨, 可能係你遇到個老師好.

just like me!
原帖由 elmolly 於 10-8-8 16:41 發表

我舊年去sc又唔覺d老師好似你講咁bor, 都係面無表情, 唧都唔笑咁, 好行貨, 可能係你遇到個老師好.

我阿女升K2, 佢考K1時考左6間,因為佢係細女, 就只有YORK收佢, 其實當時真係好唔想比佢讀YORK, 因為聽講佢地好COMMERCIAL, 成日 X 水 咁話, 但係當時真係冇得揀,加上我工作時間太長,根本冇時間同佢去再搵, 於K1唸住比佢讀住先, 等下一年再同佢考第二間做大女, 點知阿女越讀我越覺得OK, 因為佢地教英文既方法真係幾好, 可能係LUCKY,佢K1既班主任好盡責, 有咩學習上既問題, 就算成夜晚9點佢都會打電話比我同我講, 其實,係九龍塘D幼稚園, 我唸間間都係好COMMERCIAL, 只不過可能係佢地可能係學費上通通加晒上去, 而YORK佢就逐樣計,比人感覺好似咩都要收費. 阿女係K1時, 放暑假前佢已經識寫A-Z 加 a-z, 當然呢個我地做媽媽自己都要配合先可以. so far, 我覺得呢間野, 教英文真係唔錯, 中文我就真係唔敢講佢o 唔 ok.

醒目開學勳章

我仔剛剛在KM畢業.  當年我仔有York, Stafford, HKPS, KM and 創價收咗佢讀K1, 最後我選咗KM比佢.  我想講我仔遇到嘅班主任都好好, 尤其K2 AND K3, 佢地真係好關心小朋友, 學校程度深但小朋友又可以HANDLE到, 學得開心, 我慶幸自己沒有選擇錯

原帖由 elmolly 於 10-8-8 16:41 發表

係呀,我都有同感,我又唔覺得呢間學校o既老師有表情同細心o甘叫我個女答問題wor。
‹ 上一主題|下一主題