用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保羅書院家長交流區
go

聖保羅書院家長交流區  

Nice to meet you all
希望各位齊齊分享

今日同仔仔返去考編班試同買書,仲差幾本,
你哋會去邊度買校服呢。

請問知唔知有沒有校巴搭?

中學無校車
附屬小學有校車但係唔包放學
中學我覺比佢哋嘗試吓獨立自己搭車

yeahyeahyeah,

Pls check PM.

中學可唔可以搭嫁?因為住在東區,返學太早又要轉車,我驚遲到要扣操行或記缺點,所以想搭校車返學,至於放學可以比佢自己返屋企。
學校無任何資料比新中一D家長?而中一家長迎新日又咁遲開,我好多野都唔知??真係一舊雲咁!

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-7-14 18:13 發表
中學無校車
附屬小學有校車但係唔包放學
中學我覺比佢哋嘗試吓獨立自己搭車

原帖由 lindalowailing 於 10-7-15 14:32 發表
中學可唔可以搭嫁?因為住在東區,返學太早又要轉車,我驚遲到要扣操行或記缺點,所以想搭校車返學,至於放學可以比佢自己返屋企。
學校無任何資料比新中一D家長?而中一家長迎新日又咁遲開,我好多野都唔知??真係一舊雲咁!

...

If you are on Island East, please call Ms Cheung 9383-6882 or Mr Wong 9045-7495 to see if they have space in the coming Sept

我想問吓申請聖保羅書院要什麽條件:
1. p.4-p.6 的成績表?操行要A?
2. 如果有得1st 面試,會interview 什麼?
3. 如果有得2nd 面試,會interview 什麼?
4. 要成績好(1-20名),sport好,music 好?

Thank !!!!!!!!!

你仔仔依家讀小學幾年級?
1.我記得要小五小六成績表,操行唔需要A
2.自行收生只有一次面試,我仔仔話好簡單,一般問題,讀一篇中文一篇英文。
3.無第二次面試。
4.我問過呢度BK入讀Spc家長,好多仔仔都有學樂器同攞獎咁(可能依家好普遍),但係亦聽過有家長講無學樂器及攞獎都收

其實我好想問吓有無人知邊度買校服啲質料會好啲呢?
聽講校褲顏色好嚴格,唔可以太深色,邊度買好啲呀?
有無人知午餐通常會喺邊度食呢?

我上次去spc時, 有去過小食部, 佢地早上可以order定lunch, $16一餐, 不過無得揀, 得一款, 係每朝去order既. 學校另外好似有得訂lunch(每月).

Bowiema

You still pay attention at here(SPC).^^
Thank you very much.

其實我都好鍾意spc架, 因為spc既學生真係好乖, 校務處既人亦好nice. 不過始終有一間唔駛比學費既, 唯有要2揀1, 而且我仲有一個細仔今年先升小四, 真係想save多d money.

anyway, 我都好開心係呢個topic識到你, even大家小朋友唔同學校, 我地都可以一齊交流下小朋友升中後既生活啊~~

我都好開心識到你,一齊喺呢幾個月過度選中學嘅日子,我得一次咋,你仲有細仔一次呀,努力呀!!^^

係呀....細仔都開始要努力, 加油...雖然我地仔仔唔同校, 不過大家既學校甘近, 真係有機會係街下見到or有d聯校活動會一齊. 因為我果日去聽talk, 佢地學校都有同spc一齊搞活動架.

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-7-16 17:42 發表
其實我好想問吓有無人知邊度買校服啲質料會好啲呢?
聽講校褲顏色好嚴格,唔可以太深色,邊度買好啲呀?
有無人知午餐通常會喺邊度食呢?

Actually it does not really matter where you go for shopping the uniform, as long as they are the same color  (or almost the same color). For summer uniform, it is just the long blue pants you have to look for. As for the shirt, any plain shirt will do, since you have to pin the school pin, with no embroider on the pocket. I am near the North Point Market, so I will go there, and there are a few shops for uniform.

多謝你呀!我已找到校巴了,在我家樓下上車添。

原帖由 leeamy 於 10-7-15 17:01 發表

If you are on Island East, please call Ms Cheung 9383-6882 or Mr Wong 9045-7495 to see if they have space in the coming Sept

開始左F.1 English Bridging Course.你哋仔仔有無講上堂點呀?
我仔仔話老師全堂講英文,有啲唔慣。
不過佢話識左個新朋友,唔知依家嘅1-6班,係唔係等於以後嘅A-F班呢?同埋邊班叻啲呢?

呢兩日放學後嘗試係附近食Lunch,等仔仔以後有個選擇。

Hi, 你好。我是新來報道的媽媽。
我的兒子也有提及上bridging course 全英,他說OK 因為老師說英文的速度適中。
我有問school office 編班的資料,他說bridging course的分班不同9月1日的final 編班。
我的兒子上課回家很開心,很enjoy.你上bridging course 是9:00 or 10:45 ?我的兒子上10:45 class 5.

於 10-8-12 01:08 發表
開始左F.1 English Bridging Course.你哋仔仔有無講上堂點呀?
我仔仔話老師全堂講英文,有啲唔慣。
不過佢話識左個新朋友,唔知依家嘅1-6班,係唔係等於以後嘅A-F班呢?同埋邊班叻啲呢?

呢兩日放學後嘗試係附近食Lunch,等仔 ... [/quote]

yeahyeahyeah
學校附近D餐龐好細間,我擔心到時要等位。你同仔仔覺得邊間好食?
我仔仔沒有上English Bridging Course,要回家做功課嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊