用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
go

喇沙書院家長交流區  

喇沙書院家長來一起交流。我是中一新生的家長,很想知多一點。請問大家喇沙的紀律怎樣?

[quote]原帖由 hudsoncwwong 於 10-7-15 11:20 發表

Hi, 我來報到!
我是中二家長, 很開心見到呢果post!

LS 紀律ok, 不是太嚴.

多謝你。

1. 中文可不可以用簡體字?2. 今年學校有沒有舊書賣?
3. 是不是要參加最少三項課外活動?

陳瑞褀(喇沙)同呢間有冇關係架?

原帖由 hudsoncwwong 於 10-7-15 22:05 發表
1. 中文可不可以用簡體字?2. 今年學校有沒有舊書賣?

因我不是時常返學校, 所以盡量答你嘅問題, 如有錯誤或遺漏, 請大家更正!

1. 阿仔冇提過用簡體字, 唔多清楚,
2. 好似係課外舊書, 即係story book 多d
3. 不是三項活動, 係三果club, 開了學, 學生會有promotion

原帖由 lanlan001 於 10-7-15 23:18 發表

應該冇關係, 我所知La Salle係同St. Joseph一個教會

原帖由 ninmum 於 10-7-15 23:31 發表

應該冇關係, 我所知La Salle係同St. Joseph一個教會

咁陳瑞褀係咪同呢間一樣咁勁架?THANKS!

原帖由 lanlan001 於 10-7-15 23:43 發表

咁陳瑞褀係咪同呢間一樣咁勁架?THANKS!

陳瑞祺好似係band 2,
你的小朋友入了陳瑞祺??

原帖由 ninmum 於 10-7-15 23:46 發表

陳瑞祺好似係band 2,
你的小朋友入了陳瑞祺??

哦?係咩!
係親友旣小朋友.

原帖由 ninmum 於 10-7-15 23:31 發表

應該冇關係, 我所知La Salle係同St. Joseph一個教

應該是同一教會——喇沙修士會。
中學包括:聖若瑟書院、喇沙書院、新界喇沙中學、
陳瑞祺﹙喇沙﹚書院和張振興伉儷書院。

http://www.lasalle.org.hk/pages/sitemap02.html

我仔仔都係暑假後中一新生, 都來報到,
同大家打個招呼

以後大家多多指教 ^^

ninmum,
你好
想問問我見書單中,英文科冇需要買grammar書,
因為呀仔上英文間center度提過喇沙唔教grammar,
但我又唔係太相信
請問學校係咪會自製grammar worksheet比學生?
定係要睇個別英文老師有冇自己既整既worksheet?
定係有其他方法 ?

謝謝

原帖由 ninmum 於 10-7-15 23:25 發表

因我不是時常返學校, 所以盡量答你嘅問題, 如有錯誤或遺漏, 請大家更正!

1. 阿仔冇提過用簡體字, 唔多清楚,
2. 好似係課外舊書, 即係story book 多d
3. 不是三項活動, 係三果club, 開了學, 學生會有promotion ...

中一的書是不是每一本都要買?有沒有哪一科老師不用教科書?

原帖由 hudsoncwwong 於 10-7-15 22:05 發表
1. 中文可不可以用簡體字?

在校內最好用繁體,將來的HKDSE應該同時會接受簡體字,但最好不要繁簡交雜。

2. 今年學校有沒有舊書賣?

以往SA或PTA好像曾經試搞類似賣舊書活動,但現時還沒有收到通知今年會舉辦。

沒有要求最少參加多少ECA clubs,但校方建議不超過五項。

原帖由 lanlan001 於 10-7-15 23:18 發表

兩所中學同是由天主教辦學團體《喇沙修士會》所創辦,彼此視為兄弟校,校內師生及有關人士都可稱為Lasallian。

各位好!

原帖由 maylaumun 於 10-7-16 00:02 發表

應該是同一教會——喇沙修士會。
中學包括:聖若瑟書院、喇沙書院、新界喇沙中學、
陳瑞祺﹙喇沙﹚書院和張振興伉儷書院。

http://www.lasalle.org.hk/pages/sitemap02.html ...

Thanks maylaumun. 好詳盡

你的小朋友係LS中幾?

原帖由 RAYMA 於 10-7-16 17:08 發表
ninmum,
你好
想問問我見書單中,英文科冇需要買grammar書,
因為呀仔上英文間center度提過喇沙唔教grammar,
但我又唔係太相信
請問學校係咪會自製grammar worksheet比學生?
定係要睇個別英文老師有冇自己既整既worksh ...

Hi, RAYMA 歡迎你
LS有教grammar但係用自製worksheet,
內容都深ga,
如果你囝囝係讀英文小學就會好d,
但讀中小今果summer就要補吓, 打打個底先,
會比較好

原帖由 hudsoncwwong 於 10-7-16 21:25 發表
中一的書是不是每一本都要買?有沒有哪一科老師不用教科書?

大部份都會用!
本人認為中一買齊會比較好,
到了中二再睇睇邊本書有需才買也不遲,
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊