用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果想個仔女讀到大學,請早準備!
go

如果想個仔女讀到大學,請早準備! [複製鏈接]

最欣賞第2段:孩子的成績好不好,做父母應該早已心裏有數.....
   1    0    0    0

矣何很多父母只認為自己小朋友努力不足,不是天資有限!

原帖由 davidmimi 於 10-8-13 16:27 發表

最欣賞第2段:孩子的成績好不好,做父母應該早已心裏有數.....

仔女讀唔讀到大學,中三前巳經可以睇到,學歷係好重要,如果無錢出國留學,無謂免強讀毅進或副學士,學費貴兼認受性低,早D出來工作好過啦!

如果一定要仔女係香港讀到大學,咁最好小學已經要管教,去到中學已經差不多成定局了.

原帖由 77777 於 10-8-14 19:00 發表
又未必架, 我之前講個男仔, 佢係中五成績好差, 不過后來去左美國讀書, 而家係美國花x銀行的副總裁, 一發力非同小可...

我表姊二個仔, 自細一齊大, 成日一齊玩, 佢地好似唔多讀書又唔駛補習, 不過會考攞8A(1X年前),  ...

不過,現在跟十幾年前己差好遠,依家讀書好competitive,一分之差可以相差十名

原帖由 davidmimi 於 10-8-14 14:04 發表
仔女讀唔讀到大學,中三前巳經可以睇到,學歷係好重要,如果無錢出國留學,無謂免強讀毅進或副學士,學費貴兼認受性低,早D出來工作好過啦!

如果一定要仔女係香港讀到大學,咁最好小學已經要管教,去到中學已經差不多成定局 ...

盡力讀啦總之......點可以中三就睇定佢係點呢........有時有d人遲熟d,遲開'曉'd....咁扼殺佢既'可能'係對佢唔公平......

讀書好只可做“要讀書好”的行業, 創作行業最頂尖的 (fashion, interior design, music, drama, advertising )多不是我們以為的“讀書好”可以達到的, 要有天份。不要太早扼殺了孩子。

讀書是一種能力,有些人強,有些人弱,可惜現今世界是需要知識,讀書是最有系統的方法。就算將來出社會做事,一樣需要知識。溝通能力好在社會當然無往而不利,在資本主義,急功近利的社會更顯出優勢。
我同意讀書是講天資,那些後來開竅的,他們一樣有天資,只是他後天無人推動他,到有一日自己醒咗,行返正路。

原帖由 Sindy 於 10-8-14 22:25 發表
盡力讀啦總之......點可以中三就睇定佢係點呢........有時有d人遲熟d,遲開'曉'd....咁扼殺佢既'可能'係對佢唔公平......

中三時已經科科唔合格,父母除了打定輸數,還可以怎樣?中五會考零分,唔通同學校講亞女未開曉,俾佢讀上去,中七一定掂呀?

原帖由 mattsmum 於 10-8-15 10:54 發表
讀書好只可做“要讀書好”的行業, 創作行業最頂尖的 (fashion, interior design, music, drama, advertising )多不是我們以為的“讀書好”可以達到的, 要有天份。不要太早扼殺了孩子。 ...

請問有咩工係唔俾"讀書好"的人做,一定要"讀唔到書"的人才可以做呢?

讀書, 學音樂, 做運動...都好, 勤力最重要
天資只係佔成功既少許%, 有就錦上添花

原帖由 77777 於 10-8-14 08:56 發表
有時讀書真係講天資, 又要睇小朋友發力未, 見過有一個中五真係得一二科合格, 不過去左外國讀書, 而家做左一d頂級銀行的副總裁, 中國人可以在外國地方身居要職, 實在係非常叻, 而且無人估倒.. ...

好在我女中七畢左業....有經驗答到你呢個問題....我女中三時,睇出唔係讀書料,比佢去左邱子民度讀,點知d學生衰到無譜,兩個月後跳返出黎...又跪又拜咁搵到個中三重讀位...,上到中五.....到升中六....叫佢去讀ive,又話唔讀....又係好辛苦搵到個中六位.....到中七畢業.....成績又係麻麻,又想辦法比佢出國讀書....做父母..點會淨係得打定輸數一條路呢?要幾時都有希望先得架...睇得咁灰,唔只自己,仲會影響左個細路架...佢仲有幾十年涯呀.....咁快影響到佢人生觀咁灰,打擊左佢自信心, 咩都做得唔好啦,點生活呀第時,幾時都要佢覺得做人係有希望先得架......

我成日都同大女講...考試之前,我乜說話衰野都會出晒,即係讀唔到書要出去做野呀咁.....但定局後,我一定係以讀書為先.....供得起咪出國囉,供唔起,係香港可以讀好多野...唔係咩大學/ive,都可以讀遙距......睇你有無心去堅持....

一個人成唔成功,係睇你對目標既堅持有幾多....

原帖由 davidmimi 於 10-8-15 21:02 發表

中三時已經科科唔合格,父母除了打定輸數,還可以怎樣?中五會考零分,唔通同學校講亞女未開曉,俾佢讀上去,中七一定掂呀?

請問有咩工係唔俾"讀書好"的人做,一定要"讀唔到書"的人才可以做呢? ...

現在的教育制度只是鼓勵背書死記,一些學生實在無法適應這個制度.這不表示他們笨,但沒有學位很難會有好機會.但過去的尖子又看不出有什麼特別出色??但讀多d書都有多d機會.

讀得多書不等於就一定會成功,但起碼比其他人有多一點優勢是無可否認的,最怕是一些人讀死書,出到來做野就一D社會適應力都無......依家我公司D新人就係啦.....比人笑宅男,成日剩係識打機...唉

天才/叻是先決條件,最重要是後天培訓,normal IQ 也OK,張炳惠博士和蘇緋雲博士的書幫到你。爸媽是要努付出。

有個IQ>130要留班,因英文不合格。有個IQ>130讀band 3 學校,因他做事很消極,parents divorced。有個IQ>130在一間渣學校很叻,轉到另一頂尖學校,就麻麻地,因其他同學有特強培訓,一早比她行得快。

如果有栽培,自己有目標、計劃、堅持做、檢討(=開hill),一定成功。

原帖由 chanpa 於 10-8-18 06:44 發表
天才/叻是先決條件,最重要是後天培訓,normal IQ 也OK,張炳惠博士和蘇緋雲博士的書幫到你。爸媽是要努付出。

有個IQ>130要留班,因英文不合格。有個IQ>130讀band 3 學校,因他做事很消極,parents divorced。有個IQ>130在一間 ...

IQ>130 一點也不開心,我覺得是一種先天缺陷,不是恩賜。普普通通才是好。

雖然小朋友未正式讀中學, 不過好似現在讀書無論是 "小學"定"中學" 都吾系死背就有好成績, 双反就系一定要理解......

我覺得做人或讀書,最緊要都是態度要正確

We all hope that our children are brilliant and multi-talented (Me also).  However, don't over-burdened yourselves & the kids with ultra-high expectation.  Would like to share with everyone a poem by 蘇東坡(one of the most brilliant person in Chinese history) :

人皆養子望聰明,我被聰明誤一生。
但願生兒愚且魯,無災無難到公卿。

As I said before (& many people before me), IQ is not ALL.

原帖由 peremum 於 10-8-19 16:29 發表
人皆養子望聰明,我被聰明誤一生。
但願生兒愚且魯,無災無難到公卿。

The key is 無災無難到公卿, born luck > born smart.....

回覆 1# ANChan59 的文章

I think the main point is not "到公卿". Rather all parents hope our kids to be無災無難.  To be like that, LUCK of course is important, but I would say being a person of "good EQ, good AQ & good manner" may be even more important.
‹ 上一主題|下一主題