用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 什麼類型既小朋友適合讀民生幼稚園﹖
go

什麼類型既小朋友適合讀民生幼稚園﹖

轉貼網上留言:
-------------------
有朋友的女兒在民生讀了三個學期就轉校了。因為他的女兒非常好動及有性格,所以開學之後就經常被老師要求見家長...令朋友覺得老師在告訴他的女兒並不適合讀此校,結果朋友有感民生不合適其女兒而轉校。
聽到這件事,就知道民生是要選擇合適的小朋友去讀,就算收了都不會想辦法去改變小朋友,就只覺得他們不適合。所以要讀民生的小朋友一定要比較坐得定及聽話才好選擇,就算堅決不轉校,亦很大機會不能升讀小學。
我係網上睇到呢段留言,大家有咩comment?
因為我個女都係非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積,民生係咪唔適合佢﹖...唉.....

另外,順帶一問...我係網上論壇見好多民生F.5畢業生都話民幼, 民小都好,但民中個校長超級差,又講到民中近年每下愈況,不是BAND 1學校,大家有咩comment?

THANK YOU.

我個女都係非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積. 我諗同你個小朋友差唔多...

佢今年會入讀民幼K1, 剛剛上兩個星期就上完個適應班. 我個女之前都有上nursery, 我俾佢上適應班既原因, 希望佢第一可以早一點接受新學校同新環境. 第二就係我想小朋友學校一個人去坐校車.

經過左兩個星期, 我覺得老師都唔係咁無耐性, 因為我同女返黎會同我地講, 老師叫佢坐定定, 要乖, 又話老師叫佢唔好爭玩具. 咁即係我個女咩都有做齊啦. 其實, 我想老師係會有耐性同愛心, 只要小朋友會聽指令, 我個女得一個人時, 都係一個小霸王. 但當佢同一大班小朋友及老師一齊時, 佢就會知道要聽老師話. 跟老師指令去做.

我相信如果個小朋友連老師既說話都唔聽, 我行我素, 我覺得去到另一間學校都會被投訴. 老師也不會是第一年任教, 她們定必有一定既經驗去處理, 最終要求見家長, 都一定想跟家長去了解同尋求解決方法. 因為教育是要家校合作先可以成功, 唔可以單靠一面.

而你講到民生書院, 會唔會諗得太長遠呢. 香港既教育制度成日變, 到小朋友升中既時候係點樣都唔知...加上, 現時民生書院係派位, 真係唔鍾意, 可以唔選, 無問題.

以上都是我個人意見, 希望可以答到你少少問題

多謝你既意見...
諗到中學真係遠左d...不過都係順便提出下....
點都好啦...報左先算...都唔係一定收佢....

原帖由 conniew117 於 10-8-19 14:29 發表
我個女都係非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積. 我諗同你個小朋友差唔多...

佢今年會入讀民幼K1, 剛剛上兩個星期就上完個適應班. 我個女之前都有上nursery, 我俾佢上適應班既原因,  ...

我個女都係"非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積"Wor.原來ms專收衣類小朋友,做同學仔啦!

原帖由 conniew117 於 10-8-19 14:29 發表

佢今年會入讀民幼K1, 剛剛上兩個星期就上完個適應班. 我個女之前都有上nursery, 我俾佢上適應班既原因,  ...

咁搞笑....可惜我個女細一年...無緣做同學喇....
等你地既小朋友適應左ms既學校生活,再來匯報下ms係咪啱我地呢d非常之有性格既小朋友讀啦!^0^

原帖由 tsobaba 於 10-8-20 00:34 發表
我個女都係"非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積"Wor.原來ms專收衣類小朋友,做同學仔啦!

我女係K1B, 你小朋友係邊班?

原帖由 tsobaba 於 10-8-20 00:34 發表

我去年都填左好多報名表, 但真係會去見就只有6-7間左右. 所以係有興趣就報晒先, 雖然係會用多D錢, 但都無計啦. 買多幾個安心.

原帖由 rei 於 10-8-19 17:42 發表
多謝你既意見...
諗到中學真係遠左d...不過都係順便提出下....
點都好啦...報左先算...都唔係一定收佢....

係K1F, 下午, 見唔到啦!

原帖由 conniew117 於 10-8-20 09:53 發表
我女係K1B, 你小朋友係邊班?

我個女都係K1B,AM 都係非常女孩,唔通民生真係專收黎D小朋友....HAHA

我個女都係好硬頸,  講野好老積,  其實呢個年代,
好多細路都好固執,  好自我中心.

不過,  佢好中意笑,  唔知對面試有冇幫助.

我都唔敢講阿女係咪適合讀民生,
讀落至知0既.

各位民幼媽咪共勉!  加油!

個人意見, 小女讀K2, 過去一年, 民生的老師很有愛心, 如果遇著甚麼特別事, 例如整親, 老師當日就會打電話給我...小女的類型也是很有主見, 好動, 說話能力很強, 有時仲很多口添..:loveliness: 但so far沒有問題, 一班學生入面, 人人的性格都不同, 老師應該有能力handle不同的學生....老實講..呢個年代, 大部分小朋友都又固執又老積架啦..學校生活可以訓練佢地體諒別人, 尊重別人的意見...所以適量的規管係應該既..唔駛太擔心, 民生係一所好學校..

我個女今年k1,佢都比較好動,我都有向班主任了解情況,但老師話我個女ok,佢重提醒我小朋友就係應該活潑,如果坐响到唔毓至有問題,所以我覺得啲老師好有愛心.至於小朋友太有性格又唔合作,我諗每間學校都一定會同家長溝過,但家長又係咪應該轉校嚟迎合個咁有性格嘅小朋友呢?如果係我就會教個小朋友要融入社會,體諒別人,因為咁做佢將來才會活得快樂。
原帖由 rei 於 10-8-19 01:04 發表
轉貼網上留言:
有朋友的女兒在民生讀了三個學期就轉校了。因為他的女兒非常好動及有性格,所以開學之後就經常被老師要求見家長...令朋友覺得老師在告訴他的女兒並不適合讀此校,結果朋友有感民生不合 ...

"非常有性格,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻"
我亞仔都係一樣喎!有人陪.....無有怕啦! ,他是k1c的.

其實如果不是上列性格,interview是一團飯,又點會收你呢?

所以你們說得很正確"ms專收衣類小朋友"的

反轉來說,如果是一個沒個性,沒主見,沒堅持,蠹鈍,自閉的人,又如何是好?

所以"非常有性格,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻"是極品xo .

民幼的老師比我感覺是好有愛心,好有耐性,好喜歡小孩,好溫柔,好有使命.亞囝讀了兩個月,我感覺到他善良了些,懂得分享,懂得關心別人,懂得感恩,可能學校有禱告,被潛移默化了.

回覆 1# sony_ar 的文章

我個女係你所講嘅xo, 但係佢連爭玩具都好固執同硬頸, 激死! 不過佢對禱告都好執著, 玩玩具同睡前都會禱告。

Where did you get the information MSC is no long a Band 1 school?  I doubt it.  From my observation, MSC secondary students are well behaved.  Even if they don't have top academic standards as claimed, I will enrol my kid with this kind of school.

According to a kindergarten teacher, MSC is improving these 2 years with the new principal.  Of course I don't know much about the secondary section, as my kid is only in K2.

轉貼網上留言:
有朋友的女兒在民生讀了三個學期就轉校了。因為他的女兒非常好動及有性格,所以開學之後就經常被老師要求見家長...令朋友覺得老師在告訴他的女兒並不適合讀此校,結果朋友有感民生不合 ...

回復 1 Jen2008 的帖子

Hello,

我個囝囝今年由K2升上K3,在民生讀了年多時間,有一次聽他班主任說,我囝囝在上完課堂後會主動幫老師將教具放回盒中,有一次還提醒Miss還有一樣教具未執,聽後我很開心,我覺得民生的老師很有方法,能夠令一個平時不是很主動的小朋友,變為一個很積極幫人的小朋友。而民生的老師都很有愛心,和對小朋友不厭其煩呢!!!!!

回覆 6# S.H.K 的文章

Hello,

民生書院幼稚園是有近百年歷史的傳統名校,校風順樸,畢業校友名人輩出,妳的子女在這裏讀書,應該很放心呢!!!

民生書院幼稚園是有近百年歷史的傳統名校

Hello,

民生書院幼稚園是有近百年歷史的傳統名校,校風順樸,畢業校友名人輩出,妳的子女在這裏讀書,應該很放心呢!!!

我兩個仔反而都係 "琳芝芝"喎~~~~, HAHAHAHA
我覺得小朋友同學校同步唔到, 咁轉校都係好事, 唔應該有想學校改變小朋友性格D個諗法, 改到一言不發又係咪好事~~!
可能其他學校可以發揮好動及有性格D樣野呢~~

轉貼網上留言:

個人和親身經驗意見:

小女是今年K3畢業生,她是一個ADHD(過度活躍/專注力不足).

K1和K2有幸是同一位班主任,她對小女的學業和行為是有要求的,上課時亦很留意她,並經常向我們家長提點,和協助小女可以成長和改善,我覺得這樣的老師是好的,否則你完全不知道小朋友在校的學習問題又如何是改善呢?

在K3她更遇到級主任做班主任,超有經驗亦很有方法,愈頑皮的同學愈受重用,令全班同學都表現好好.

小女好愛自己的學校和老師,老師有經驗亦有愛心和辦法教好孩子,校長3年前入職,之前是維多利亞的校長,好年輕但有效率,這幾年就引入了星期六的課外活動和學前PLAYGROUP.

相信這是一所值得你放心讓小朋友就讀的學校,有時網上的討論區內容不能盡信.