用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學 ...
go

馬鞍山香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學 [複製鏈接]

各位哥哥姐姐是否知道這間學校是好是壞????
   0    0    0    0

放心 是一個間老師及校長都很不錯的學校,我的小朋友今年已是六年級了,他之前在馬循讀,我覺得唔好(因老師流動率高)於是插班入陳元喜,發覺老師很好加上是小班教學,小朋友成續進步很多,但他讀精英班所以工課都很多

至於馬鞍山區大部份家長都會揀馬循,馬主及雨川,因千禧校舍,名氣相對也較大,本人當年也因此而選馬循,但發覺小朋友讀書軟件比硬件更為重要,明白我意思嗎?

其實馬鞍山最好既小學應該係靈糧及禧年.

馬循及馬主,主要係"主風" 同埋"循道衛理"幾個字加埋新校舍既吸引力而已.

So mingb, do you have a pretty good experience about  馬主 vs 馬循 vs 靈糧 vs 禧年 vs 陳元喜?  

Is it a 1st hand experience, or relative's children, or just neighbor?  It's hard to get prepare and visit all these schools, and join their 簡介會

原帖由 mingb 於 10-6-6 21:38 發表

馬循及馬主,主要係"主風" 同埋"循道衛理"幾個字加埋新校舍既吸引力而已.

有一次我睇電視, 無意中見到雨川和沙田某一名校問答比賽, 結果贏了, 令我另眼相看@@

而靈糧係我屋企附近, 見過d學生放學, 幾乖~

原帖由 mingb 於 10-6-6 21:38 發表

純好奇。。。。。
你覺得"好"嘅標準係點呢?同埋可唔可以排吓主要幾間小學?純陽應該排第幾?

我都想知89區d小學排名, 同埋派中學派成點, 有無家長清楚呢??

純陽's open day is this Saturday... maybe you can go and ask them :-p

原帖由 pineapple0983 於 10-8-24 10:54 發表

純好奇。。。。。
你覺得"好"嘅標準係點呢?同埋可唔可以排吓主要幾間小學?純陽應該排第幾?

校園開放日 will be 9/18 Saturday morning

http://www.catshcc.edu.hk/

So the three schools more popular because it is a 千禧校舍?   --馬主--馬循--雨川?
I think 馬主, 馬循, 靈糧  does not have 精英班.  So that mean only 2 schools have --禧年 --陳元喜.

Does anyone know if 靈糧 is a 千禧校舍?

I think 純陽 probably will be rank as #7, after 馬主, 馬循, 靈糧, 禧年, 陳元喜, 雨川...
‹ 上一主題|下一主題