用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 似亞氏保加嗎?
go

似亞氏保加嗎?

于某間暑期班導師話我囝似亞氏保加症(之前我地都有怀疑過), 見導師又咁講, 我地都會帶佢CHECK 清楚, 如係及早引導.糾正

但都想其他家長畀意見:

他的表現如下:

在父母眼中可能不太正常
情緒容易波動, 雖然經常笑面迎人, 但稍有少少不順心便大发脾氣

由一岁多開始, 愛轉物件, 什麼也拿來轉, 也能轉得好快

由一岁多開始,看書時, 總用手彈書, 好像小手不願停下來似的.

对事物的命名好執著,
-
問件衫是長袖定短袖?
如有些衣服难介定, 會表示困惑

-
學了陌生人這詞彙, 常常問住喺xx樓係邊個? 係唔係陌生人?

-
在公共場所, 看到其他人又問, 佢係唔係陌生人?

-

近數個月对數字好有興趣, 也好着意, 但其實无大意義
-
姑媽住幾樓? 某某小朋友住幾樓
?
某某
老師住幾樓?

-
110巴士去xxx, 606巴士去 xxx

-
常問Cd內歌第幾首, 如第10首歌係咩歌,第12首歌係咩歌?

明知故問, 同一個點解問上數十次; 巳懂得的知識又會重複問好多次

对声音非常敏感, 对音樂着迷, 過去一年可能有一半以上時間在家听CD

常重複別人說話, 以機械人語調說出

容易遺失物件, 一分鐘前玩着的玩具, 會突然不见又不知在那裡

喜歡和大人玩, 对同齡小朋友不太有興趣, 除非是很熟的同學(3岁前更唔會理同齡小朋友)

只可玩好簡單的puzzle, 对每塊puzzle之間相互關系摸不着頭腦

在學校/興趣班/主日學
-
常只注意自己有興趣的東西, 忽略其他人和物

-
專注力低, 冇耐性, 學校
老師要陪伴在側才能完成堂上功課/勞作

-
4岁左右, 常撥弄女生頭髮/扯辮子及聞別人頭髮,令人不安也不停止, 持續半年后停止

自理能力可能慢其他人半年

在父母眼中屬正常:
-
不懼怕眼神接觸

-
大小肌肉发展正常

-
3岁半后, 經常主動與陌生人傾計

-
智力, 理解力正常

-
觀察力強, 能觀察环境微細事物/改變(反而忽略整體, 是否不正常?)

-
对声音非常敏感, 对音樂着迷, 過去一年可能有一半以上時間在家听CD

--
記性好, 只同佢講一次既說話, 他會記得好清楚(对声音敏感?)

學新詞彙(廣東話/普通話/英文)后好容易掌握发音, 亦能好快應用.

-
常表現活潑可愛,愉快, 好奇心重, 常問點解

-
雖則專注力低, 但对自己有興趣之事仍可專注一段時間

除了專注力低, 學校/興趣班老師都贊佢好聰明, 學嘢好快, 音樂感好.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Hi Happy 小米,

有些似亞氏保加症的特點,  妳可以用一些境景圖試一試他能否說得出別人的感受, 我女做評估時, 看了一幅圖片是一個女仔在火災現場, 她只說她很不開心, 不知她是害怕因她說這些火不是燒她 , 記住在評估前不要說答案給他, 他會學和記得妳的答案, 以免影嚮評估結果.

我介绍妳去芯展做亞氏保加症的評估.
http://www.ied.edu.hk/aspire/

原帖由 Happy小米 於 10-8-20 00:25 發表
于某間暑期班導師話我囝似亞氏保加症(之前我地都有怀疑過), 見導師又咁講, 我地都會帶佢CHECK 清楚, 如係及早引導.糾正

但都想其他家長畀意見:

他的表現如下:

在父母眼中可能不太正常
情緒容易波動, 雖然經常笑面 ...

原帖由 Katti 於 10-8-27 14:43 發表
Hi Happy 小米,

有些似亞氏保加症的特點,  妳可以用一些境景圖試一試他能否說得出別人的感受, 我女做評估時, 看了一幅圖片是一個女仔在火災現場, 她只說她很不開心, 不知她是害怕因她說這些火不是燒她 , 記住在評估 ...

katti,

謝謝你回應!

佢之前都表現有同情心的, 但最近一個月(4岁8个月)成日都話唔畀人入lift(要佢自己坐哂), 唔同妹(5个月)分享玩具, 人地好慘佢就好開心, 要焗c啲玩具等..

唔知同妹妹出世有冇關?

評估方面巳send介紹信畀cac, 協康申請左但要等3/4 个月.

我之前唔考慮芯展係因為太远, 我住hk east ar. 依家可能要問下會唔會早啲.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

试下打去芯展問下, 可能會快小小, 早些知道結果, 早些給小朋友適合訓練,政府評估中心就要等好耐, 我女之前等了兩年都未能見到語言學家,心理學家最小要等三年, 而姑娘打电話來跟進時, 只會給我感覺是我不適教亞女, 她正常, 最好不用見專家早些放返個位給其他人. 好彩得學校的協肋我先會早左去找其他機構做評估, 早左改變自己教亞女方法. 沒有人估到亞女是有特別需要的, 他們太聰明, 其他人只是話他有小姐脾氣, 連幼稚園老師都話她不似. 做亞媽就會知道她們的特別.

原帖由 Happy小米 於 10-9-4 01:06 發表

katti,

謝謝你回應!

佢之前都表現有同情心的, 但最近一個月(4岁8个月)成日都話唔畀人入lift(要佢自己坐哂), 唔同妹(5个月)分享玩具, 人地好慘佢就好開心, 要焗c啲玩具等..

唔知同妹妹出世有冇關?

評估方面巳se ...

Hi Happy小米

我兒2岁半,有些行為和你的小孩相似,我也有著與你一樣的困惑,覺得佢有點不同又說不出來,我已於7月中帶他去了CAC做評估,見了姑娘,但还沒有結果,各位有經驗的媽媽請給意見,謝謝。

情緒容易波動, 雖然經常笑面迎人, 但稍有少少不順心便大发脾氣
一樣

由一岁多開始, 愛轉物件, 什麼也拿來轉, 也能轉得好快
沒有此行為

由一岁多開始,看書時, 總用手彈書, 好像小手不願停下來似的.
總用手彈書和喜歡用手指篤東西, 在見CAC姑娘時我有提出此問題, 她說沒有什麼問題, 她說可能在認識事物時用手幫助, something like that, etc
有可能因為玩iphone關係

对事物的命名好執著, 如
因為他还不太會說話,所以你以下所說的都好像沒有
-問件衫是長袖定短袖?
如有些衣服难介定, 會表示困惑
-學了陌生人這詞彙, 常常問住喺xx樓係邊個? 係唔係陌生人?
-在公共場所, 看到其他人又問, 佢係唔係陌生人?
-近數個月对數字好有興趣, 也好着意, 但其實无大意義
-姑媽住幾樓? 某某小朋友住幾樓?
-某某老師住幾樓?
-110巴士去xxx, 606巴士去 xxx
-常問Cd內歌第幾首, 如第10首歌係咩歌,第12首歌係咩歌?
-明知故問, 同一個點解問上數十次; 巳懂得的知識又會重複問好多次

喜歡音樂 常聞歌起舞和打拍子等等

常重複別人說話, 以機械人語調說出
有時告訴他
e.g. You should say thank you to mummy.
他会照說You should say thank you to mummy,我有小小困惑,不知是他這個年紀都是這樣或是重複別人說話

喜歡和大人玩, 对同齡小朋友不太有興趣, 除非是很熟的同學(3岁前更唔會理同齡小朋友)
沒有特別喜歡和大人或同齡小朋友玩

只可玩好簡單的puzzle, 对每塊puzzle之間相互關系摸不着頭腦
在玩IPHONEpuzzle時很快,比我們还快知道每塊要放在那裡

在學校時
在沒有開始上課時很乖因可以自己拿書看,但一到上課要坐好就好不耐煩要走和不聽老師指令

会用指甲去傷人 即使熟睡時也不自覺地用指甲按你等等。

學習上
喜歡讀書,不懂的英文生字会嘗試自己音,你教他讀他会發脾氣。認識不少英文字。

各位有經驗的媽媽請給意見,謝謝。

回覆 1# Happy小米 的文章

做左測試未, 點呀??

我阿囝, 有好多樣都好似...妳囝囝表現喎....

剛路過, 其實所講既情況, 好多正常仔都有......
一般政府服務係到六歲. 所以如果經政府, 排得來都差吾多冇service.
蒙仔都係較自我一d, 思想都幾特別. 亦好有性格. 所以吾一定既, 做左評估先啦.
原帖由 jojohi 於 10-9-24 15:34 發表
做左測試未, 點呀??

我阿囝, 有好多樣都好似...妳囝囝表現喎....
nil

原帖由 January 於 10-9-24 21:22 發表
剛路過, 其實所講既情況, 好多正常仔都有......
一般政府服務係到六歲. 所以如果經政府, 排得來都差吾多冇service.
蒙仔都係較自我一d, 思想都幾特別. 亦好有性格. 所以吾一定既, 做左評估先啦.
...

我就係想知. 去邊度做評估好呢???