用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 校車安排有問題, 學校有無自己校車
go

校車安排有問題, 學校有無自己校車 [複製鏈接]

上星期六出席玩聚會後, 去了操場問有關校車事宜, 得知學校有幾間公司接送學生, 佢地話唔會一間公司做晒, 佢地用地區分, 好似大埔同上水粉嶺咁, 係一條線, 就同一間公司, 沙田就另一間公司, 問題係, 校車公司話有機會要轉車 (上學同放學), 要係Kowloon Tong 轉一轉車, 個負責人話好快, 如果落雨, 會逐個學生擔傘, 而且仲話係kowloon tong 個程就全都係音小既學生, 我聽後很愕然, 有無攪錯, 唔係一程車去到學校, 打風落雨咪好  煩, 而且, 我地住得遠, 咁早上車 (7:10), 小朋友當然想一覺, 瞓到學校至落車, 有咩理由要咁安排, 仲要係聯合國, 架車係車埋其他學校既學生 (大家都係kowloon tong), 咁就唔係咁好, 仲要收一千大元, 恕我才識淺, 都未聽過有咁既事, 大家係附近就話姐. 真係離譜.

可唔可以向學校反映?
   0    0    0    0

原帖由 bb108 於 10-6-14 10:12 發表
上星期六出席玩聚會後, 去了操場問有關校車事宜, 得知學校有幾間公司接送學生, 佢地話唔會一間公司做晒, 佢地用地區分, 好似大埔同上水粉嶺咁, 係一條線, 就同一間公司, 沙田就另一間公司, 問題係, 校車公司話有機會 ...

我上次都問過校車公司路線,佢哋都話唔到我屋苑,因為校車唔經過我屋苑條路喎!跟住又話係有D屋苑做唔到,冇辦法喎!我講過校車到我屋苑只欠小小路程(約四鐘) , 可否接埋我兒子嗎? 但校車公司話得我兒子上車 , 呿哋唔會接!
我真係頭都痛埋呀!都唔知點算好,呿哋話叫我遷就一些,如果真係要坐校車,就叫我個小朋友去遠一些或者自行到別的屋苑上車(呿哋提議兩個地方比我個仔上車,但兩個地方都要行十至十幾分鐘, 先可以上車)咁至激死!
坐校車係為咗小朋友方便,現在反而仲唔方便,真係煩死!!!!!

最慘係要比錢 , 仲要係咁 , 吹漲!!!!!

回覆 1# Loklok2 的文章

agree ar.  有無攪錯. 便係校車就用家啦. 有咩理由要你個仔利咁遠致上車, 行得到都唔爭在自己搭車啦, 離晒譜. 我地住得遠, 又要返工, 根本係局硬la, 我諗住同學校反映, 但唔知有無用.

原帖由 bb108 於 10-6-14 12:07 發表
agree ar.  有無攪錯. 便係校車就用家啦. 有咩理由要你個仔利咁遠致上車, 行得到都唔爭在自己搭車啦, 離晒譜. 我地住得遠, 又要返工, 根本係局硬la, 我諗住同學校反映, 但唔知有無用. ...

我都諗過同學講 , 不如我哋向學校反影一吓 !
其實上年我有問過校車公司資料  , 呿哋都話冇車 , 不過話唔緊要 , 到時可以就就 , 點知今年再問呿 , 呿哋就點都冇情講 , 我先咁0慶

原來音小有自己校車, 不過, 最遠去到沙田, 住得遠既同學, 真係要搭街車, 至於要唔要轉車, 就視乎間公司點安排. 如果真係咁, 即係硬食, 我會同學校反映, 有無用我唔知, 但起碼比學者知有呢件事.

校車公司是金海嗎? 印象中以往金海的服務算幾好.幾本上都會就到大部份學生.
會唔會係你地住得較偏遠, 校車好難就呢? 以往都有人投訴車程太耐.

原帖由 daddywai 於 10-6-25 11:36 發表
校車公司是金海嗎? 印象中以往金海的服務算幾好.幾本上都會就到大部份學生.
會唔會係你地住得較偏遠, 校車好難就呢? 以往都有人投訴車程太耐.

我唔係住得好偏遠,只不過係一個小山腳高小小的地方。
我知道會有校車到山頂接學生的,但接完學生後校車會由第二條路走了,不會經過我屋苑,而最攪笑就係有別的校車會到山腳接學生,但就唔會到山腳高小小的地方,我跟校車公司討論過問題,但公司話以往該路段冇學生上車,所以現都唔會考慮喎!我也建議過山腳的校車到我屋苑《路程約四至五分鐘》,但公司回應只得我小兒一個,無理由要佢哋車住學生,又消耗時間又消耗油錢接小兒,意思係我小兒係虧本生意囉!

除了我之外,我姑仔也問過校車公司。姑仔家住荃灣的某屋苑,問過有冇校車到唔到,但公司又話剛考唔到喎!要搭校車的話,叫小朋友到荃灣地跌這邊上車,如果係咁!我倒不 如自行由工人乘地跌帶返學啦!洗鬼要校車咩!
吹漲!!!

我住上水,又係要搭街車,仲要行10分鐘去第2個屋苑上車,去到九龍塘又要轉車.太麻煩了.
暫定早上搭的士上學,有無mami住附近一齊share搭呀??

回覆 1# 88654321 的文章

你打算搭的士上學, 好重皮喎. 咁放學有人揍?我仲未諗搭定唔搭校車, 如果唔搭, 要搵人揍返學同放學, 又要轉幾轉車. 但係, 搭校車, 又要係九龍塘轉車.太麻煩同唔方便. 都唔知點算好.

原帖由 bb108 於 10-6-28 16:12 發表
你打算搭的士上學, 好重皮喎. 咁放學有人揍?我仲未諗搭定唔搭校車, 如果唔搭, 要搵人揍返學同放學, 又要轉幾轉車. 但係, 搭校車, 又要係九龍塘轉車.太麻煩同唔方便. 都唔知點算好. ...

bb108,
重皮都無計,if school bus要6:40分上車,即要6:30出門口.搭Taxi我計過7:15分上車,8:00可回到學校.学校8:30上堂,即我就算7:30至上車都唔會遲到.我揾緊有無人一齊搭會平D.  放學我可能搭校車,未定.

今朝送阿女上車, 之前褓母話7:00上車, 但差不多等到7:15至有車來. 一見到架車, 嘩車上已經有許多唔同學校既學生, 阿女差d無位坐. 希望架車唔好兜咁耐啦.

原帖由 bb108 於 10-9-1 11:11 發表
今朝送阿女上車, 之前褓母話7:00上車, 但差不多等到7:15至有車來. 一見到架車, 嘩車上已經有許多唔同學校既學生, 阿女差d無位坐. 希望架車唔好兜咁耐啦. ...

你最後都決定坐褓母車嗱. 係咪温太車呀??

有無家長住粉嶺上水附近想一齊坐Taxi上學呀??

原帖由 88654321 於 10-9-1 11:20 發表

你最後都決定坐褓母車嗱. 係咪温太車呀??

有無家長住粉嶺上水附近想一齊坐Taxi上學呀??

係呀, 無辦法, 自己湊要轉3轉, 温太好似做晒大埔, 粉嶺, 上水區, 我見有紙貼係架褓母車上.
咁你呢?搭的士呀?

原帖由 bb108 於 10-9-1 11:49 發表

係呀, 無辦法, 自己湊要轉3轉, 温太好似做晒大埔, 粉嶺, 上水區, 我見有紙貼係架褓母車上.
咁你呢?搭的士呀?

morning ---- Taxi
放學---------温太車
你住边到呀??亞女放學應同你小朋友–架車

我住大埔, 你住上水, 放學可能係同一架車wor. 我問阿女係車上有無識新同學, 佢話坐佢隔離位同學係住上水wor. 你可以搭一, 咁收得貴唔貴?不過, 如果你早上搭校車, 就可能唔同一架車, 溫太話同路同區至同一架車wor.

原帖由 bb108 於 10-9-2 09:36 發表
我住大埔, 你住上水, 放學可能係同一架車wor. 我問阿女係車上有無識新同學, 佢話坐佢隔離位同學係住上水wor. 你可以搭一, 咁收得貴唔貴?不過, 如果你早上搭校車, 就可能唔同一架車, 溫太話同路同區至同一架車wor. ...

你住大埔係咪一程車搞掂,唔駛轉車??
單程收$$930

我諗係啦. 之前溫太話要係kln tong轉車. 但開學前再打來話唔使轉. 我問阿女, 佢話見刷哥哥姐姐落車, 我問佢有無落車再搭另一架車, 佢話無, 我諗應該唔使轉車.
你單程好貴呀, 我來回都係$970.

回覆 17# bb108 的文章

我要轉車,在大埔轉,你就好la,唔駛轉車.

你指放學要轉車?點解要轉呀?咁咪好耐致返到屋企. 禽日就要差唔多一個鐘至到屋企. 咁你係大埔邊度轉呀?

回覆 19# bb108 的文章

無直車,要轉車,在松仔園轉. around 1 hour few mins到上水
‹ 上一主題|下一主題