教育王國

標題: 沙呂 - 2010-11 小一交流站 [打印本頁]

作者: ChioMaMa    時間: 10-1-14 12:50     標題: 沙呂 - 2010-11 小一交流站

我囡囡今年讀沙呂小一年級, 請多多指教!

Wing Wing Mama
作者: phibow    時間: 10-1-26 10:46

原帖由 ChioMaMa 於 10-1-14 12:50 發表
我囡囡今年讀沙呂小一年級, 請多多指教!

Wing Wing Mama

我個女都係呀
你會唔會去學校個花市活動呀?
作者: ChioMaMa    時間: 10-2-1 18:02

真高興!你好!

我唔知有學校個花市活動呀!!何時?

原帖由 phibow 於 10-1-26 10:46 發表

我個女都係呀
你會唔會去學校個花市活動呀?

作者: loy211    時間: 10-2-2 15:31

年宵活動在2月6日早上舉行,大約10時開始,我見通告寫著.我小兒今年(09-10)讀小一,前年11月知道取錄了,都有去花市,可以讓他對學校有初步了解,我覺得不錯.今年已經入讀,當然會去,阿仔已經很期待星期六的來臨.
作者: ChioMaMa    時間: 10-2-23 13:05

Dear loy211 and pilbow,

Thank you! 唔知沙呂小在此段時間有什麼活動??
作者: ChioMaMa    時間: 10-5-31 12:50

好快有多D同學仔一同在此分享, 今個星期六便公佈大抽獎啦!!祝大家好!!
作者: ChioMaMa    時間: 10-6-7 14:12

點解無人上來傾!!有幾多人入了沙呂??分班試都定了日期啦!!
作者: MM-MaMa    時間: 10-6-8 10:01

收到信喇! 15-6-2010 1:45PM小一新生編班試及小一新生家長會
作者: ChioMaMa    時間: 10-6-8 12:44

太好啦!到時見

原帖由 MM-MaMa 於 10-6-8 10:01 發表
收到信喇! 15-6-2010 1:45PM小一新生編班試及小一新生家長會

作者: phibow    時間: 10-6-10 11:39

原帖由 MM-MaMa 於 10-6-8 10:01 發表

知唔知個分班試以咩形式考呢????
作者: MM-MaMa    時間: 10-6-11 09:09

原帖由 phibow 於 10-6-10 11:39 發表

知唔知個分班試以咩形式考呢????

Hi ! 所有小朋友分幾班課室, 分別係考中, 英, 數, 常識.
係呢你小朋友係5係都係入咗沙呂小 ?
作者: phibow    時間: 10-6-11 10:58

原帖由 MM-MaMa 於 10-6-11 09:09 發表

Hi ! 所有小朋友分幾班課室, 分別係考中, 英, 數, 常識.
係呢你小朋友係5係都係入咗沙呂小 ?

HIHI, 你好!
我小朋友係入左沙呂呀
我想知會係MC形式考定係點LOR
作者: ChioMaMa    時間: 10-6-16 10:23

你地有無去家長會? 好多人!
作者: MM-MaMa    時間: 10-6-16 14:26

原帖由 ChioMaMa 於 10-6-16 10:23 發表
你地有無去家長會? 好多人!

我有去, 臨走時校長叫名叫咗某D家長留低 ,
唔知所為何事  ? 有冇人知呀 ?
作者: ChioMaMa    時間: 10-6-17 13:29

我未聽完走了, 因為我囡畢業典禮, 家校會說完後, 還有什麼分享??

原帖由 MM-MaMa 於 10-6-16 14:26 發表

我有去, 臨走時校長叫名叫咗某D家長留低 ,
唔知所為何事  ? 有冇人知呀 ?

作者: MM-MaMa    時間: 10-6-17 16:28

原帖由 ChioMaMa 於 10-6-17 13:29 發表
我未聽完走了, 因為我囡畢業典禮, 家校會說完後, 還有什麼分享??

無特別事 , 聽吓小朋友演奏 ,
不過班小朋友演奏得好好聽 ,
搅到我亦想自己小朋友去學 .
作者: ChioMaMa    時間: 10-6-18 08:59

我臨走前聽PTA主席分享覺得PTA好有心, 唔知是否可以真的成為家長及學校的橋樑? 有無收到風D家長為何要留下???
作者: phibow    時間: 10-6-18 10:53

原帖由 ChioMaMa 於 10-6-18 08:59 發表
我臨走前聽PTA主席分享覺得PTA好有心, 唔知是否可以真的成為家長及學校的橋樑? 有無收到風D家長為何要留下???

我都覺得佢好有heart
至於佢係咪真係可以成為橋樑, 我地讀落去就知

大家多d上來交流, 互通消息
作者: MM-MaMa    時間: 10-6-18 11:32

原帖由 phibow 於 10-6-18 10:53 發表

我都覺得佢好有heart
至於佢係咪真係可以成為橋樑, 我地讀落去就知

大家多d上來交流, 互通消息

OK
作者: MM-MaMa    時間: 10-6-18 11:37

phibow

你小朋友考完編班試後 , 有冇同你講學校呀 ?
作者: qqmimi    時間: 10-6-18 12:11

你試吓問自己的小朋友, 都應該略知一二

原帖由 ChioMaMa 於 10-6-18 08:59 發表

作者: phibow    時間: 10-6-18 12:25

原帖由 MM-MaMa 於 10-6-18 11:37 發表
phibow

你小朋友考完編班試後 , 有冇同你講學校呀 ?

我問佢答咋

當日接返佢, 見佢好開心wor, 問佢做左d咩, 聽故事, drawing 咁lor
作者: ChioMaMa    時間: 10-6-18 12:48

我囡囡沒有提及, 不過相信要留下是有說話要分享, 想不必猜測太多, 最緊要小朋友讀得開心!!

原帖由 qqmimi 於 10-6-18 12:11 發表
你試吓問自己的小朋友, 都應該略知一二

作者: phibow    時間: 10-6-28 09:58

你地d小朋友讀邊班呀, 我個女讀1E, 睇下有冇同班同學仔
作者: ChioMaMa    時間: 10-6-29 12:37

1A

1B

1C

1D

1E

筱瑜 phibow
琬穎 chiomama
       Johnsize

原帖由 phibow 於 10-6-28 09:58 發表
你地d小朋友讀邊班呀, 我個女讀1E, 睇下有冇同班同學仔

作者: phibow    時間: 10-6-29 12:47

原帖由 ChioMaMa 於 10-6-29 12:37 發表
1A

1B

1C

1D

1E

phibow
chiomama

真係好啦, 呢道有人同我個女一班, 唔知仲有冇呢

CHIOMAMA
你小朋友叫咩名呀,
我個女叫筱瑜
我地要多D交流互通消息
作者: johnsize    時間: 10-6-29 16:01

Hi, my son will go to 1E as well. I met the teacher (is it Ms. Lam ?) and she was very nice.
作者: ChioMaMa    時間: 10-6-29 18:15

Philbow & Johnsize,

我囡囡叫琬穎, 多多交流! Johnsize, 你仔仔叫?名

我註冊那天見兩個老師都好nice, 唔知係唔係班主任??
作者: phibow    時間: 10-6-30 09:42

原帖由 johnsize 於 10-6-29 16:01 發表
Hi, my son will go to 1E as well. I met the teacher (is it Ms. Lam ?) and she was very nice.

又識多個同學仔

我冇留意佢貴姓, 不過2位老師都好NICE
其中一位認得我個女, 但我個女唔認得佢
作者: ilovefamily1    時間: 10-6-30 11:53

Chiomama & Philbow

呢個topic 係1月份開, 咁係唔係一早收咗你哋 ?  無需大抽獎 ?  
作者: phibow    時間: 10-7-2 10:25

原帖由 ilovefamily1 於 10-6-30 11:53 發表

呢個topic 係1月份開, 咁係唔係一早收咗你哋 ?  無需大抽獎 ?  

我地係第一輪已經收左啦
作者: ChioMaMa    時間: 10-7-2 17:23

你是新國民, 歡迎!
你的小朋友是否今年都讀沙呂小?

原帖由 ilovefamily1 於 10-6-30 11:53 發表

作者: ilovefamily1    時間: 10-7-3 01:06

原帖由 ChioMaMa 於 10-7-2 17:23 發表
你是新國民, 歡迎!
你的小朋友是否今年都讀沙呂小?

THANKS !

係呀 ! 我小朋友今年都係讀沙呂小 ,
大家多多指教 .
作者: ilovefamily1    時間: 10-7-3 01:11

Chiomama

咁係唔係一早收咗你小朋友 ?
作者: ilovefamily1    時間: 10-7-3 01:17

原帖由 phibow 於 10-7-2 10:25 發表

我地係第一輪已經收左啦

恭喜哂 ! 係咪有哥哥姐姐讀緊呢 ?
作者: ChioMaMa    時間: 10-7-5 12:25

在自行分配學位時已收了 小朋友讀邊班?叫什麼??

原帖由 ilovefamily1 於 10-7-3 01:11 發表
Chiomama

咁係唔係一早收咗你小朋友 ?

作者: phibow    時間: 10-7-5 13:08

原帖由 ilovefamily1 於 10-7-3 01:17 發表

恭喜哂 ! 係咪有哥哥姐姐讀緊呢 ?

唔係呀
我有宗教分
作者: johnsize    時間: 10-7-5 16:41

Chiomama,

Sorry to reply that late. My son is Wing Yin.
作者: ChioMaMa    時間: 10-7-7 13:30

真高興大家是1e的同學, 多多交流

原帖由 johnsize 於 10-7-5 16:41 發表
Chiomama,

Sorry to reply that late. My son is Wing Yin.

作者: jojoalex    時間: 10-7-11 00:50

我仔仔都係1E班呀....
作者: ChioMaMa    時間: 10-7-20 13:01     標題: 1E班

學生                 家長
筱瑜                 phibow
琬穎                 chiomama
Wing Yin       Johnsize
                   Jojoalex
作者: phibow    時間: 10-8-27 15:01

原帖由 ChioMaMa 於 10-7-20 13:01 發表
學生                 家長
筱瑜                 phibow
琬穎                 chiomama
Wing Yin       Johnsize
                   Jojoalex

星期一返學啦
作者: ChioMaMa    時間: 10-8-30 14:41

我今早到學校見到好多義工家長, 沙呂小多有心的家長, 我見到囡囡放小息, 好傻!!!你今天有無去, 我明天都去!!

原帖由 phibow 於 10-8-27 15:01 發表

星期一返學啦

作者: phibow    時間: 10-8-31 14:39

原帖由 ChioMaMa 於 10-8-30 14:41 發表
我今早到學校見到好多義工家長, 沙呂小多有心的家長, 我見到囡囡放小息, 好傻!!!你今天有無去, 我明天都去!!

我送左阿女返學我就返工啦
我冇參加義工 , 因為冇可能請咁多假
作者: phibow    時間: 10-8-31 14:40

原帖由 ChioMaMa 於 10-8-30 14:41 發表

你女女同我個女一班, 咁你有冇留意到一個4眼妹, 佢就係我個女啦
作者: ChioMaMa    時間: 10-8-31 15:37

我都無做義工, 要返工!  我在操場見到佢地, 我都唔敢多說話, 因為老師在場, 你囡囡在邊行及排第幾? 我知我囡囡排第四!
原帖由 phibow 於 10-8-31 14:39 發表

我送左阿女返學我就返工啦
我冇參加義工 , 因為冇可能請咁多假

作者: 卓妍媽媽    時間: 10-9-2 10:25

我小女係讀1B架
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-2 12:53

歡迎!歡迎!你囡囡有無參加星期六樂團?

原帖由 卓妍媽媽 於 10-9-2 10:25 發表
我小女係讀1B架

作者: phibow    時間: 10-9-2 14:40

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-2 12:53 發表
歡迎!歡迎!你囡囡有無參加星期六樂團?

你有冇報呀, 我冇
你地會報咩課外活動呀?
作者: johnsize    時間: 10-9-2 20:16

冇報, my son will join swimming. I want him to be a good  swimmer.
作者: jojoalex    時間: 10-9-3 12:31

我仔仔有報樂團,仲會報游水同小童軍,其實都好想報埋畫班,但驚仔仔唔夠時間做功課

估唔到咁快就要默書,大家準備迎戰啦!
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-3 12:55

真係好快默書, 要努力!!我囡囡有報樂團, 會再報課外活動!!

原帖由 jojoalex 於 10-9-3 12:31 發表
我仔仔有報樂團,仲會報游水同小童軍,其實都好想報埋畫班,但驚仔仔唔夠時間做功課

估唔到咁快就要默書,大家準備迎戰啦!

作者: ChioMaMa    時間: 10-9-3 12:56

實在太多選擇, 你報邊樣???

原帖由 phibow 於 10-9-2 14:40 發表

你有冇報呀, 我冇
你地會報咩課外活動呀?

作者: YoyoRonnyHo    時間: 10-9-3 16:11

同我個女一班wor.

原帖由 卓妍媽媽 於 10-9-2 10:25 發表
我小女係讀1B架

作者: phibow    時間: 10-9-3 17:14

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-3 12:56 發表
實在太多選擇, 你報邊樣???

報左小女童軍咋, 睇下收唔收先再睇下點
作者: phibow    時間: 10-9-3 17:15

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-3 12:55 發表
真係好快默書, 要努力!!我囡囡有報樂團, 會再報課外活動!!

14(中), 16(英)
作者: jojoalex    時間: 10-9-3 18:30

仔仔舊同學讀一呂,佢地都未有功課做同未默書呀,我地好似快咗d喎 ...
作者: phibow    時間: 10-9-4 10:31

原帖由 jojoalex 於 10-9-3 18:30 發表
仔仔舊同學讀一呂,佢地都未有功課做同未默書呀,我地好似快咗d喎 ...

好彩D功課都唔係太多, 小朋友應該都會應付到
而默書範圍一早比定, 有成2個WEEKEND 溫, 應該OK掛

我反而擔心開始左課外活動之後, 小朋友會少左時間做功課同溫書呀
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-4 10:57

所以我唔敢報太多課外活動, 我怕無時間做功課

原帖由 phibow 於 10-9-4 10:31 發表

好彩D功課都唔係太多, 小朋友應該都會應付到
而默書範圍一早比定, 有成2個WEEKEND 溫, 應該OK掛

我反而擔心開始左課外活動之後, 小朋友會少左時間做功課同溫書呀 ...

作者: ChioMaMa    時間: 10-9-4 10:58

可能未開始吧!我覺得一呂是"谷"D

原帖由 jojoalex 於 10-9-3 18:30 發表

作者: phibow    時間: 10-9-6 09:41

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-4 10:57 發表
所以我唔敢報太多課外活動, 我怕無時間做功課

係呀.........我個女都要唔多鍾意做功課TIM呀

阿女...小女童軍收左

家下諗緊好唔好將芭蕾舞轉去學校學好
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-6 14:14

恭喜入到小女童軍! 我現在只報一樣課外活動, 因為還有其他的活動要玩!! 我囡囡都有學芭蕾舞, 但在Club House學, 所以唔轉去學校, 可以節省時間!!

今日入唔到學校Web Site, 你入到嗎??

原帖由 phibow 於 10-9-6 09:41 發表

係呀.........我個女都要唔多鍾意做功課TIM呀

阿女...小女童軍收左

家下諗緊好唔好將芭蕾舞轉去學校學好

作者: phibow    時間: 10-9-6 16:48

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-6 14:14 發表
恭喜入到小女童軍! 我現在只報一樣課外活動, 因為還有其他的活動要玩!! 我囡囡都有學芭蕾舞, 但在Club House學, 所以唔轉去學校, 可以節省時間!!

今日入唔到學校Web Site, 你入到嗎??

...

入到, 剛睇完有咩功課
作者: 卓妍媽媽    時間: 10-9-7 08:59

我個女有報樂團架, 多多指教!
不過入唔到小女童軍, 報左普通話同跳繩,唔知收唔收.

阿女今日已經要預默中文啦, 功課唔算多, 不過阿女唔鍾意做功課.
作者: phibow    時間: 10-9-7 10:23

原帖由 卓妍媽媽 於 10-9-7 08:59 發表

阿女今日已經要預默中文啦, 功課唔算多, 不過阿女唔鍾意做功課. ...

跳繩好似好好玩咁, 不過阿女唔LIKE

功課....我個女暫時OK
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-7 11:38

我覺得功課不算多, 都okay! 我只係報了1個活動, 其他如跳繩, 我囡囡唔喜歡要流汗的活動!

卓妍媽媽
樂團都好好玩, 我囡囡好Happy!

原帖由 卓妍媽媽 於 10-9-7 08:59 發表

阿女今日已經要預默中文啦, 功課唔算多, 不過阿女唔鍾意做功課. ...

作者: ChioMaMa    時間: 10-9-7 11:41

Philbow

你囡囡坐邊?
作者: phibow    時間: 10-9-8 10:30

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-7 11:41 發表
Philbow

你囡囡坐邊?

阿女話佢坐最後喎..(但我個女非常細粒)
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-8 11:49

奇怪!好似係排學號, 我囡囡坐前面, 不過唔知係唔係最前, 今晚問問先?
到目前為止, 功課不算多,但日日都有三四樣, 都可以的

原帖由 phibow 於 10-9-8 10:30 發表

阿女話佢坐最後喎..(但我個女非常細粒)

作者: phibow    時間: 10-9-8 12:00

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-8 11:49 發表
奇怪!好似係排學號, 我囡囡坐前面, 不過唔知係唔係最前, 今晚問問先?
到目前為止, 功課不算多,但日日都有三四樣, 都可以的

阿女都話係跟學號坐, 希望佢遲D會調位啦

量都唔算多, 而且都唔難
作者: pbchan    時間: 10-9-12 20:32

各位媽咪,你們好!小兒今年K3,正頭痛選校,沙小是我其中一間心儀的小學。我have few Questions, 希望大家能給些意見,或資料。
1) Which language is used for Chinese? Potungha? 0r Cantonese?
2) Which language is used for Math? is Eng Math or Chinese Math?
3) 相对第一城及沙田圍呂明才,那一間較為活動式教學?
Appreciate if you can share your thought and hints for this headache mummy...
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-13 12:39

[quote]原帖由 pbchan 於 10-9-12 20:32 發表
各位媽咪,你們好!小兒今年K3,正頭痛選校,沙小是我其中一間心儀的小學。我have few Questions, 希望大家能給些意見,或資料。
Which language is used for Chinese? Potungha? 0r Cantonese? P1 Cantonese, P2 Potungha
2) Which language is used for Math? is Eng Math or Chinese Math? Chinese Math, 沙呂小是中文小學
3) 相对第一城及沙田圍呂明才,那一間較為活動式教學? 傳統但有很多課外活動可參加

作者: ChioMaMa    時間: 10-9-13 12:41

Der phibow,

學校話要交所有通知是什麼通告? 有沒有收到學校影的相?

作者: phibow    時間: 10-9-13 16:10

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-13 12:41 發表
Der phibow,

學校話要交所有通知是什麼通告? 有沒有收到學校影的相?

我估係之前個D通告, 有D好似要參加才要簽回那些, 原來唔參加都係要簽, 代表我地收到&睇過張通告WOR

相..我都冇收到

我對呢張溫馨提示有點摸不著頭腦
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-16 11:23     標題: Phibow

游泳堂是否要著學校泳衣?
作者: phibow    時間: 10-9-16 11:32

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-16 11:23 發表
游泳堂是否要著學校泳衣?

係呀
仲要帶泳帽, 我睇手冊話要學校泳帽, 但又冇叫我地比$$, 咁即係點呢?
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-16 12:14

好吧!謝謝 !! 我想泳帽應該會到時派的

原帖由 phibow 於 10-9-16 11:32 發表

係呀
仲要帶泳帽, 我睇手冊話要學校泳帽, 但又冇叫我地比$$, 咁即係點呢?

作者: ChioMaMa    時間: 10-9-17 09:31

有無家長知道今個星期六是否要返管弦樂團, 因為我上星期有事沒有返, Thanks!
作者: jojoalex    時間: 10-9-18 18:42

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-17 09:31 發表
有無家長知道今個星期六是否要返管弦樂團, 因為我上星期有事沒有返, Thanks!

ChioMaMa,

樂團之前已經by email send 咗上課時間表,你收唔到呀? 你需要我可以比你架...
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-20 14:07

Jojoalex,

我好似沒有收到, 可否勞煩email給我: [email protected]

原帖由 jojoalex 於 10-9-18 18:42 發表

ChioMaMa,

樂團之前已經by email send 咗上課時間表,你收唔到呀? 你需要我可以比你架...

作者: jojoalex    時間: 10-9-21 08:36     標題: 回復 80# ChioMaMa 的帖子

ChioMaMa,

send 咗比你啦!下星期都要上樂團,你會去嗎?到時不如見面交流下?
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-21 13:30     標題: 回復 81# jojoalex 的帖子

jojoalax,

多謝你傳來的資料, 已收到了! 我今個星期六是短週(25/9), 所以我會送穎穎上課, 不如一塊兒吃早餐???順便了解大家小朋友上課情況, 如不方便, 可以在學校見面.
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-21 15:46     標題: 回復 81# jojoalex 的帖子

收到PM啦! 星期五再聯絡!!
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-27 11:42

卓楠媽媽,

上星期見面真高興, 可以多了解小朋友在校情況,
2/10是家長日, 我都會9時到, 介時再見面!! 到時希望多認識其他家長!
作者: jojoalex    時間: 10-9-27 18:13

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-27 11:42 發表
卓楠媽媽,

上星期見面真高興, 可以多了解小朋友在校情況,
2/10是家長日, 我都會9時到, 介時再見面!! 到時希望多認識其他家長!

我都希望認識多些家長,多d交流一定會對大家小朋友有幫助!
今日有打紙功課但找不到,有無人知道呀?
作者: phibow    時間: 10-9-28 09:56

原帖由 jojoalex 於 10-9-27 18:13 發表

我都希望認識多些家長,多d交流一定會對大家小朋友有幫助!
今日有打紙功課但找不到,有無人知道呀?

在內聯網的電郵中
10月4日前交
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-28 13:01

jojoalex and philbow

A lot of typing words?!!
作者: jojoalex    時間: 10-9-28 20:29

原帖由 phibow 於 10-9-28 09:56 發表

在內聯網的電郵中
10月4日前交

thank you phibow, 已找到了
作者: phibow    時間: 10-9-29 09:21

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-28 13:01 發表
jojoalex and philbow

A lot of typing words?!!

我覺得對於佢地咁細黎講都算多,
我唔太明打黎有咩用
作者: ChioMaMa    時間: 10-9-29 12:06

其實學打字都好, 只是不用頭一個月開學便要學, 六年小學, 真的是有好長時間, 不過學校總有其好安排!!信任他們啦!!

原帖由 phibow 於 10-9-29 09:21 發表

我覺得對於佢地咁細黎講都算多,
我唔太明打黎有咩用

作者: phibow    時間: 10-9-29 13:17

原帖由 ChioMaMa 於 10-9-29 12:06 發表
其實學打字都好, 只是不用頭一個月開學便要學, 六年小學, 真的是有好長時間, 不過學校總有其好安排!!信任他們啦!!

咁我又唔係話打字唔好, 不過個段野係咪O岩一個剛上P1小朋友打呢???

你都講得O岩, 學校安排得總有佢原因, 唯有靜觀其變
作者: phibow    時間: 10-10-5 11:21

你地覺唔覺得陳老師講野好細聲呀, 我問過阿女, 佢話陳老師上堂時都係咁細聲
作者: ChioMaMa    時間: 10-10-5 12:53

但我囡囡沒有說聽唔到老師上堂, 只是斯文, 對小朋友的情況都好了解, 我覺得林老師和陳老師都好好!!:loveliness:

原帖由 phibow 於 10-10-5 11:21 發表
你地覺唔覺得陳老師講野好細聲呀, 我問過阿女, 佢話陳老師上堂時都係咁細聲

作者: applemary9527    時間: 10-10-6 04:42

hi,你地好!我囡囡係1E班.  ^@^
作者: phibow    時間: 10-10-6 11:44

原帖由 ChioMaMa 於 10-10-5 12:53 發表
但我囡囡沒有說聽唔到老師上堂, 只是斯文, 對小朋友的情況都好了解, 我覺得林老師和陳老師都好好!!:loveliness:

你有冇問老師點解要佢地做打字功課, 我個日問唔切

仲有尋日係咪冇派WS功課???
作者: phibow    時間: 10-10-6 11:46

原帖由 applemary9527 於 10-10-6 04:42 發表

HIHI, 你囡囡叫咩名呀
作者: ChioMaMa    時間: 10-10-6 13:08

你好!歡迎一同分享, 你囡囡如何稱呼??我囡囡是琬穎!

原帖由 applemary9527 於 10-10-6 04:42 發表

作者: ChioMaMa    時間: 10-10-6 13:10

上星期六太多人問問題, 沒有機會問到打字事宜, 昨天沒有收到WS功課, 亦沒有FW功課,FW是什麼東東??

原帖由 phibow 於 10-10-6 11:44 發表

你有冇問老師點解要佢地做打字功課, 我個日問唔切

仲有尋日係咪冇派WS功課???

作者: phibow    時間: 10-10-6 14:18

原帖由 ChioMaMa 於 10-10-6 13:10 發表
上星期六太多人問問題, 沒有機會問到打字事宜, 昨天沒有收到WS功課, 亦沒有FW功課,FW是什麼東東??

FW=FREE WRITING....呢個有, 係本細簿, 好似作文咁

星期六個家長會......如果可以係遂個老師同家長傾談就好啦
作者: jojoalex    時間: 10-10-6 17:51

1E班同學會,你地有無收到第三次英默範圍呀? 我收唔到無得溫習!  明天咁快又教下册中文,真奇怪...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5