用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎樣避免面試撞期
go

怎樣避免面試撞期

我們準替小兒報數家直資/私立小學,因此我們要想辦法令第一次面試避免撞期。以下是我打算報的學校:

St Paul's Co-ed
St Paul's College Primary School
St Stephen's College Preparatory School
DBS Primary Devision

請問這些學校是否"先交表先面試"還是按其他基準安排面試日期的?

醒目開學勳章

其實沒有得避免,只能取捨
或當撞期時打電話去跟學校談一下改期

原帖由 thomasha 於 10-9-5 11:08 發表
我們準替小兒報數家直資/私立小學,因此我們要想辦法令第一次面試避免撞期。以下是我打算報的學校:

St Paul's College Primary School
St Stephen's College Preparatory School
DBS Primary Devision ...

回覆 1# ziyi 的文章

真的完全不能以交表日期來盡量遷就面試日期嗎?據我所知,除非是生病或其他緊急的原因,一般來說我列出的學校均不會接收面試改期的。有一些學校,例如英華,是按交表日期的先後次序來編排第一次面試次序的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 thomasha 於 10-9-5 11:08 發表

DBS Primary Devision ...

DBSPS
响簡介會有講interview日期
首輪兩日面試係跟收form次序 (咁你可以"揀"係星期五定六囉~)
恐龍家

醒目開學勳章

其實大部份學校都係用交表次序安排面試時間, 所以如果明知會同一日in, 咁交表o既時候就一間第一時間交, 另一間最遲o個日先交, 應該會有幫助.

醒目開學勳章

如果你有看上年的BK,年年都有家長哭著說撞期,尤其上年流惑很多學校改了期interview,家長們失晒預算
當然Geni說的有很大幫助,但做家長的要預備真的撞期了如何選擇.
始終決定interview的schedule係學校,我們只有盡人事聽天命.沒有一樣方法可保證一定唔撞期
而如果你luckly,就算撞同一天,可能一個上午,一個下午,who know

原帖由 thomasha 於 10-9-6 00:48 發表
真的完全不能以交表日期來盡量遷就面試日期嗎?據我所知,除非是生病或其他緊急的原因,一般來說我列出的學校均不會接收面試改期的。有一些學校,例如英華,是按交表日期的先後次序來編排第一次面試次序的。 ...

ziyi+Geni:

謝謝你們的分享!  我相信天意,亦相信要靠努力,所以我會盡量在交表日期上好好計劃一下,就算最後撞期亦最少無愧於心。

再者,避到1st int.不撞期,2nd int.(如果真是那麼好運有的話)也可能撞期,日期更是完全不能掌握,不過要小兒好運如此,實在談何容易。我們做家長的只可以對鎖定的目標盡力而為,為子女創造最大的可能性而已。

我準備報那些學校,都沒說清楚交表日期和面試日期的關係(包括打電話問學校或學校舉辦的入學講座),我只能依賴各位前輩的分享來做了。

醒目開學勳章

看你這樣努力為了小朋友,希望你唔會撞期,願主耶穌基督的恩惠平安臨到你身上

原帖由 thomasha 於 10-9-6 16:44 發表
ziyi+Geni:

謝謝你們的分享!  我相信天意,亦相信要靠努力,所以我會盡量在交表日期上好好計劃一下,就算最後撞期亦最少無愧於心。

再者,避到1st int.不撞期,2nd int.(如果真是那麼好運有的話)也可能撞期,日期更是完全不能掌 ...

非常感謝!

早前查看bk以往的留言,知道你是一位對小朋友不遺餘力,又願意跟其他家長分享經驗和資訊的爸爸,我的所謂努力絕對是相形見拙呢!
原帖由 ziyi 於 10-9-6 17:27 發表
看你這樣努力為了小朋友,希望你唔會撞期,願主耶穌基督的恩惠平安臨到你身上

醒目開學勳章

我會唔好意思的
我只是一個普通的父親

原帖由 thomasha 於 10-9-6 20:29 發表
非常感謝!

早前查看bk以往的留言,知道你是一位對小朋友不遺餘力,又願意跟其他家長分享經驗和資訊的爸爸,我的所謂努力絕對是相形見拙呢!
...

你太謙了,在這裡留言的以媽媽佔絕大多數,爸爸不多,有很多資料分享的爸爸就更少。

原帖由 ziyi 於 10-9-6 20:56 發表
我會唔好意思的
我只是一個普通的父親

同意呀,我上年都係咁交表,一早一遲,好彩都可以避開撞時間,同一日都可以見兩間.有好多學校一早會講明幾時會面試,咁自己可以將心儀學校的面試時間比較下,然後再分先後交表.
quote]原帖由 Geni 於 10-9-6 11:03 發表
其實大部份學校都係用交表次序安排面試時間, 所以如果明知會同一日in, 咁交表o既時候就一間第一時間交, 另一間最遲o個日先交, 應該會有幫助. [/quote]

真係撞到應....

TSL 11月6號2ND (如有)
SFA 11月6號1ST IN
培小 11月6號1ST IN

我大多數都放棄TSL (如有2ND IN) 及PC (因為我覺得位唔會多)

請問有冇其他意見...??

可以分享一下你去年報了甚麼學校,讓我們知道這策略在哪些學校行得通嗎?

原帖由 carolsum 於 10-9-7 11:13 發表
同意呀,我上年都係咁交表,一早一遲,好彩都可以避開撞時間,同一日都可以見兩間.有好多學校一早會講明幾時會面試,咁自己可以將心儀學校的面試時間比較下,然後再分先後交表.
quote]原帖由 Geni 於 10-9-6 11:03 發表 ht ...

上年幫囡囡報左宣道,德望,陳守仁,德雅,香港真光,培僑,九龍塘學校,聖方濟各,女拔,蔡繼有.
我仲記得好彩陳守仁可以係星期日面試,所以我最後個日先交報名表.而之前個日早上去見九龍塘學校(因為係第一日可以交表的時候一早便去交表,所以安排面試的時間都幾早.)而同一日下午見女拔(因為比較遲交表,所以安排在下午差不多下午五點的時間面試).好幸運都可以見到咁多間,冇撞時間.其實係報名前好多學校都會話比你知面試的日期,所以都應該可以計算到時有邊d學校會同一日面試.如果真係撞埋同一日,可以試下交表日期內最早,最遲咁去交表,因為大多數學校會跟交表的先後次序去安排面試.
希望幫到你.

謝謝你的分享。

如果同一天面試也能分上下午去,真是好運! 我想要算準是某一天的上午或下午面試應該不太可能吧。
原帖由 carolsum 於 10-9-8 11:52 發表
上年幫囡囡報左宣道,德望,陳守仁,德雅,香港真光,培僑,九龍塘學校,聖方濟各,女拔,蔡繼有.
我仲記得好彩陳守仁可以係星期日面試,所以我最後個日先交報名表.而之前個日早上去見九龍塘學校(因為係第一日可以交表的時候一 ...

回覆 2# carolsum 的文章

Dear carolsum,

想請問陳守仁不是可以按家長選擇的時間去安排嗎? 在web site 登記報表時, 有一處是給家長選擇想要星期六或星期日 interview, 如果早d去交form, 係埋可以按番自己之前想要的日期去interview, 還是陳守仁都係按來交表時照排下去, 家長無得選?

Thanks a lot !

FIRST INTERVIEW, TSL 有得揀, 可以揀9號或10號.

但tsl 的2nd in 就安排左響11月6號.

原帖由 Sinman68 於 8-9-2010 01:46 PM 發表
Dear carolsum,

想請問陳守仁不是可以按家長選擇的時間去安排嗎? 在web site 登記報表時, 有一處是給家長選擇想要星期六或星期日 interview, 如果早d去交form, 係埋可以按番自己之前想要的日期去interview, 還是陳 ...

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-8 21:52 發表
FIRST INTERVIEW, TSL 有得揀, 可以揀9號或10號.

但tsl 的2nd in 就安排左響11月6號.

可選AM或PM, 不過時間就唔係睇你幾時報, 係RANDOM排AM邊段時間。我記得兩年前最早係8:30, 最遲就唔知了...

回覆 1# silvia_ng 的文章

dlmcdlcl & silvia_ng,

Thanks a lot !

可以按自己想要的日期及上下午去interview 已經好好了. so far 甘多間係得陳守仁可以這樣安排. 值得一稱!

SFA要交form當日才給個期你, 現在致電問佢地幾時係interview day, 都唔講.