用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中學派位是按小學所屬校網還是家庭住址? ...
go

中學派位是按小學所屬校網還是家庭住址?

如題,請指教。

醒目開學勳章

原帖由 Camom 於 10-9-6 00:26 發表
如題,請指教。

兩者都得,自己選擇。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 TMMA 於 10-9-6 08:31 發表

兩者都得,自己選擇。

呢樣嘢廿幾年嚟都無改過~
恐龍家

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 10-9-6 09:44 發表

呢樣嘢廿幾年嚟都無改過~

首先, 學校網同住址網都得
如果一般, 就是跟學校網的, 但有d 家長吾想小朋友長途跋涉返學, 就會轉返去屋企的網(學期中有學校會派form比你填)

但要留意一點就是, 看下個學生會吾會跌band

例如, 學校網係屯門既, 但你住中西區既, 甘你就留意, 你轉返個校網出黎中西區, 有機會會跌band

相反, 你學校係在中西區既, 但轉返入屯門, 未又有可能由band 2 升band 去到band 1..........

我只係比喻咋.............同區的吾好插我............

Thanks all replies here!

hi crabpincers,

請問升band即係點呀?我對中學派位真係mud都唔識,請指教...

原帖由 CrabPincers 於 10-9-6 09:56 發表

首先, 學校網同住址網都得
如果一般, 就是跟學校網的, 但有d 家長吾想小朋友長途跋涉返學, 就會轉返去屋企的網(學期中有學校會派form比你填)

但要留意一點就是, 看下個學生會吾會跌band

例如, 學校網係屯門既,  ...

醒目開學勳章

原帖由 Edvychan 於 10-9-6 13:43 發表
hi crabpincers,

請問升band即係點呀?我對中學派位真係mud都唔識,請指教...

中學派位, 分兩個階段, 第一階段係吾計校網, 自行選兩間中學, 如果學校覺得岩既, 就會安排小朋友interview, 但亦有d 中學係, 你入form 就會有得interview

呢個階段, 就會計全港性banding

即係計小朋友小五下學期, 同小六全年呈分試既成績, 再微調, 來將全港小朋友的成績黎排名次..........

而之後就係大抽獎, 大抽獎 就分跨區同同區, 甘同區就會分3個banding 黎玩, band 1派先, 派晒band 1 之後再派band 2, 再派band 3, 呢次的banding 就只係該區的學生排名

即係話, 如果, 你仔間小學, 係一d 無乜名校的地區, d 學生成績一般既, 甘你仔都可能會係band 1 組

但, 如果, 你去到一d 名校網, 好似中西區甘, 個個學生都好勁既, 個小朋友的成績, 去到, 可能會跌到去band 2 組, 甘未叫跌band law

相反, 小朋友係名校網, 成績係band 2 既, 去到d 成績無甘好既地區, 分分鐘可能升呢, 上band 1 組law

吾知甘解釋明吾明

或者你小朋友讀幾多年級呀? 如果未揀小學, 依家講晒個遊戲規則比你聽, 到時可能分分鐘吾同啦

Thanks a lot, 我個仔而家先k3,諗緊揀小學,不過都想問下中學的選校辦法參考吓,唔該哂...

原帖由 CrabPincers 於 10-9-6 13:54 發表

中學派位, 分兩個階段, 第一階段係吾計校網, 自行選兩間中學, 如果學校覺得岩既, 就會安排小朋友interview, 但亦有d 中學係, 你入form 就會有得interview

呢個階段, 就會計全港性banding

即係計小朋友小五下學期 ...