用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽到都驚.....
go

聽到都驚..... [複製鏈接]

又到一年一度嘅幼稚園入學面試啦, 唔單止每個父母緊張, 亞爺亞麻緊張, 成家都緊張, 攪到個細路都緊張.... 點知個小朋友, 問咩都答唔出, 講單字都困難, 更加講唔上講成句啦... 個人慨嘆香港好多學校, 由幼稚園到中學, 死谷難谷, 要培養嘅唔係一個社會棟樑, 而係要一個比一個更勁嘅天才, 要IQ有150以上... (連工人都奇怪香港嘅教育), 因此, 攪到好多偉大的父母要跳樓(真有其事)....究竟, 辦學校的是有沒有用心去想想各父母的壓力呢?還是只是為校爭光? 記得一次睇完一本2009幼稚園入學指南, 其中便介紹香港某某名校的幼稚園入學面試, 現想同大家分享一下: 佢地會派一D圖畫CARD比小朋友, 叫小朋友由CARD中圖畫去組織一個故事然後講出來. 另外, 佢地又會再派一D圖畫card比小朋友, 叫佢地講出CARD中圖畫的先後次序. 例如: 一棵樹, 一片樹葉, 咁就會問佢地點樣生長, 點樣會有樹葉, 點樣會由樹上跌落地. 唔知大家聽了之後會唔會好氣餒(自己個仔女連單字都未講到), 或好非議所思....但本書咁寫.你都冇說話好講.
其實, 我地做父母要仔女係咩?係天才, 要成全港最叻定全世界最叻嘅人?定要佢有個開心快樂的成長生活, 等佢在父母嘅愛及歡樂中, 找到自己嘅未來?
但呢D書如果寫的是事實, 真係聽到都驚. 因為, 考到入學, 都唔知讀唔讀得上!
   0    0    0    0

都唔係所有學校係咁嘅. 我個女讀緊育嬰園, 出年讀K1. 學校講明嬰園收咗,就會照俾佢直升k1, 唔洗再考過.
果d專收天才嘅幼稚園target唔係我地呢類家長呢. 你講果個小樹長大落葉嘅過程, 我曾經喺一d早教書故事入面見過. 可想而知, 呢d學校係expect家長喺bb時期已經自己教bb架喇. 我有朋友個BB未夠兩歲已識晒A-Z, 1-20, 顏色, 形狀, 天氣都難唔到佢. 我朋友仲話呢D係普通嘢. 老實講, 我個女就唔識囉.

nowdays, parents face expectation from society--society's rules tell parents how to teach/ educate their children; then parents put this pressure on children-- forcing the children to meet parents' expectations... end up it's a vicious cycle that parents don't enjoy being parents, children don't enjoy being children...so sad...

tantanmama :
其實我都明白每個小寶寶都係父母心目中嘅寶貝, 因此就會好想將個小朋友嘅野同身邊朋友去分享. 講到好似天才咁. 其實有冇跨大其能, 相信個父母都不以為意講得勁咗....攪到身邊朋友以為自己果個係智慧比人低. 好似你講個CASE我都遇過, 點知當我見到個小朋友再問一問佢同一問題時, 原來你亞爸講一句, 佢就跟一句, 只係模仿大人. 並唔係咩A-Z, 1-20, 天氣, 顏色咩都識, 係自己講......
因此, 各位家長當遇到呢D朋友時, 應該歡懷的去接受, 唔好唔開心自己的小朋友不如人.... 因最重要係, 小朋友有個快樂成長及一對鍚自己嘅父母...係咪??

SPAIN:
同意你嘅講法, 記得一次當亞女一歲時打電話去一間國際學校問資料, 當時被一位女性老師當頭捧喝: 人生太多時間去學習啦, 何必緊張, 倒不如多D時間去珍惜大家相處時間, 因為, 將來你想佢多D時間陪你佢都未必得閒啦......

壓力是自己比的

原帖由 ronkslee 於 10-8-23 16:09 發表
SPAIN:
同意你嘅講法, 記得一次當亞女一歲時打電話去一間國際學校問資料, 當時被一位女性老師當頭捧喝: 人生太多時間去學習啦, 何必緊張, 倒不如多D時間去珍惜大家相處時間, 因為, 將來你想佢多D時間陪你佢都未必得 ...

我都好同意,有朋友響St Paul果係讀小學,就算學校唔谷父母都谷都飛起,最傷係乜?就係父母同仔女間親密既感情
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Yes, we have to think deeply what kind of thing we need to give to our kids....

我都覺得有時好大壓力咁, 因為呀 b 今年要報出年既 k1, 成日驚佢 interview 得吾好

原帖由 ronkslee 於 10-8-23 15:57 發表
tantanmama :
其實我都明白每個小寶寶都係父母心目中嘅寶貝, 因此就會好想將個小朋友嘅野同身邊朋友去分享. 講到好似天才咁. 其實有冇跨大其能, 相信個父母都不以為意講得勁咗....攪到身邊朋友以為自己果個係智慧比 ...

我個女係早產B, 身體麻麻, 所以對我黎講, 佢嘅健康係最重要嘅. 我當然想佢入間好幼稚園, 將來讀書條路好行D, 但我更明白快樂童年嘅重要, 唔會強求入名校. 就算到最後, 佢繼續係呢間屋邨幼稚園度讀, 我都開心架, 因為呢度D老師好有愛心, 照顧得我個女好好. 而且, 如果我個女能力只係讀邨校幼稚園, 將來我會俾佢讀邨校小學, 唔會谷佢兩年後考名校小學.   
對於我朋友嘅BB, 我會戥佢開心佢有個咁叻嘅BB, 但我唔會"恨"自己個女係咁. 我個女有佢自己叻嘅地方, 我唔需要佢係天才, 只要佢健康開心, 我已心滿意足.

係咯,壓力係自己畀的.
當然,見到坊間好多不儘不實的講法同埋cases,好容易用嚟比較,但用心諗一吓,就會多啲獨立思考.

忘記邊個講的了,話唔好做"潮媽"係乜都跟風,要做"型媽",有自己一套並且相信自己的一套.

原帖由 pandabonita 於 10-8-23 16:32 發表
壓力是自己比的

叫小朋友由CARD中圖畫去組織一個故事然後講出來...呢d咁難應係考小學的問題喎??

算啦,呢d學校只有天才先入到, 我個仔連咬字都末得

我個囡2歲1個月, 佢每次聽完我講圖書之後, 都可以粗略講返個故事內容比我聽架 ! 雖然成個故事得返三份一, 但係都ok啦, 起碼我從親子時間知道佢係叻叻己經足夠了, 從來無唸過帶佢去做咩野皮紋test, IQ test. 多鬼餘

我覺得香港教育制度本身冇咩太大的問題, 問題一直都係出在家長身上.  教育局講明 k2 先學寫字最啱, 所以有學卷的幼稚園都係 k2 先學寫字.  但係正正就係太多家長覺得太遲喇, 先會造就收學卷的幼稚園 k1 就寫深字, 咁樣反而仲得到家長的喜愛, 妄顧小朋友的發展.

我女讀緊的幼稚園, 有啲 bk 媽咪都話佢好淺, 但我覺得係 average 的, 幼稚園只係基礎階段, 唔需要咁谷啫.  我女有讀 n1, 所以可以直上 k1, 而 n1 面試都係好簡單, 唔難.  樓主要偏好該類名校, 就要預咗得到咁結果啦, 難聽啲講, 係你迫到你小朋友咁緊張架咋.

我自己就好唔鍾意該類所謂名校喇, 報 n1 都要識好多 k1 level 識的嘢, 如果連 k1 level 都識, 咁洗鬼讀 n1 咩, 不如直接讀 k1 罷了.

其實你都唔需要太緊張,因為學校問呢d問題,未必係要識答及答得好作為收生標準,佢地只係可能想知平時家長點樣教導小朋友,睇下家長對教育孩子的態度是否跟學校一致呢!因為有好多家長平時都對子女不聞不問,以為俾錢佢學乜學乜及買玩具就係一切。
原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表
又到一年一度嘅幼稚園入學面試啦, 唔單止每個父母緊張, 亞爺亞麻緊張, 成家都緊張, 攪到個細路都緊張.... 點知個小朋友, 問咩都答唔出, 講單字都困難, 更加講唔上講成句啦... 個人慨嘆香港好多學校, 由幼稚園到中學, ...

I am glad that we have so many sensible parents here.  I TOTALLY agree that to let our kids have a happy childhood full of love is way more important than "cultivating" their genius.
As I have asked a lot parents before.  Who do you want your child to be, a brilliant brat, or a loving upright citizen?

I think the book is incorrect. The test you mentioned are for P1 admission. ^-^

My son had interview with a few "famous" kindergarten for K1 two years ago.  They just asked very simple question like which one is bigger , which one is different from other, tell what
is inside the picture , sing a song or do some puzzle. I think most children can handle it.

don't worry

原帖由 ronkslee 於 10-8-23 02:51 PM 發表
又到一年一度嘅幼稚園入學面試啦, 唔單止每個父母緊張, 亞爺亞麻緊張, 成家都緊張, 攪到個細路都緊張.... 點知個小朋友, 問咩都答唔出, 講單字都困難, 更加講唔上講成句啦... 個人慨嘆香港好多學校, 由幼稚園到中學, ...

我都是咁諗由我仔仔一出世我都不希望佢要讀咩名學校,我只想佢可以找到一間真是用心去愛及教小孩的學校. 到佢大左以架二歲七個月大都只講幾個單字. 所以很多幼兒園都唔收.排到就收個啲我又太晚報名.所以佢以架都番唔到普通幼兒園.以前一啲普通不過的幼稚園以架都去選學生.點解咁唔是有教無頪咩?以架我地一般家長可以用咩態度去面對?

原帖由 tantanmama 於 10-8-23 18:03 發表

我個女係早產B, 身體麻麻, 所以對我黎講, 佢嘅健康係最重要嘅. 我當然想佢入間好幼稚園, 將來讀書條路好行D, 但我更明白快樂童年嘅重要, 唔會強求入名校. 就算到最後, 佢繼續係呢間屋邨幼稚園度讀, 我都開心架, 因 ...

如果真的要像書中形容,能這樣自組故事,這個小朋友也不用讀幼稚園了,上學就是為了學習,未學就全曉,還報這學校幹麼?
假如學校是以這為收生標準,個人認為真不值報讀,因為沒有考慮一般幼兒的發展。以往的家長認為幼兒什麼都不懂,所以在他們未上學前也不會有什麼教育給小孩,只要不要阻礙家庭幹活就是了,小朋友的學習大多是由上學才開始,卻不見得長大後(即今天的家長)比人差吧!
反正家長都很珍惜學前親子時間,利用這些親子時間讓小朋友不自覺地吸收一些知識做法很正面,但如是為了催谷入名校,則苦了孩子,若孩子不能達到自己要求,又為自己添加壓力。何苦?
因此有這樣的風氣,家長和學校都有責任,有時也難以分辨是雞還是蛋先的問題,總之就是違返人性。
就像香港人工作時數/壓力冠全球。香港人拼搏反應快,卻犧牲了精神健康和與家人相處時間,真不知應該驕傲還是可悲!
但即使大家都明白這道理又如何,只要一天要在香港生存,就要面對這些競賽(那管大人或小朋友)...真盼望有多些清醒人士能找到方式扭轉這種風氣。
似乎愈講愈遠,只有感而發...
原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表

唉, 我個仔之前O個間咪係咁LAW, NURSARY要面試, O個陣我個仔都未講野, 佢地話OK冇問題,但見家長時第一句就係話你個仔唔得喎, 呢樣又唔識O個樣又唔做, 次次都係叫我返屋企要日日同佢温, 要教佢著鞋... 其實佢O向屋企係識做的, 我話佢返到學校唔做係因為你地會幫佢做, 佢地話老師唔會等GA, 你要返去教佢.... 妖, 叫佢唔郁係你問題, 樣樣都要我教佢返學做乜?
學期尾見家長又係咁, 又話佢跟唔到進度, K1下學期要寫字喇... 我話我都係想個細路返下學玩下, 佢跟唔到我都冇乜所謂, 同埋幼兒係唔應該咁早寫字喎! 佢寫唔到都係正常 - 個老師點答我? "唔得呀家長, 我地呢度係要咁早寫字GA, 我地小學派得幾好GA". 講到尾就係要谷個細路,  唔理佢能力得唔得, 家長要配合 (唔係家校配合, 會家長單方面配合喎)
所以我已經幫個仔轉左校.
‹ 上一主題|下一主題