用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會思源學校 思源 二智班2010-2011
go

思源 二智班2010-2011

大家好, 我囝仔係沈東霖, 請多多指教

思源 二智班2010-2011

原帖由 billysim 於 10-9-3 13:43 發表
大家好, 我囝仔係沈東霖, 請多多指教

你好呀, 我想問你是否在創幼畢業呢!
我囡現讀K3, 正要面對填表校. 在煩惱中...

醒目開學勳章

星期六就開家長會喇,我都諗住報思源架,首名子女,但屬於誇區,唔知入嘅機會大唔大呢?但我都預咗要叩門架喇!!

Hi chingchungdin

係呀我囝仔係創價畢業生黎嫁!, 你囡女係咪讀創價?
你係咪住荃灣區, 我覺得思源真係一間好好既學校,老師好好同家長有商有量, 我有野要問時老師好快就會覆回,  阿仔讀左一年都好開心好鐘意學校, 我成日都同阿仔講你真係好好彩, 幼稚園&小學都入到咁好既學校, 其實荃灣都有幾多好小學, 好似浸聯,荃官,馬灣基慧,石鐘山, 海壩街官立, 伍季明,不過呢d學校都係要求從一而終,由自行選校到最後一刻都要揀佢地, 對最後派唔到既時候叩門先有機會, 當年我試過叩門時候打電話問石鐘山, 佢知我無對佢地學校從一而終, 佢地直情唔接受申請叩門呀, 希望你囡女都一樣入到好好既小學啦.

Hi ChammyMAMA

如果你真係想考思源都係要從一而終嫁, 其實15分都唔係無機會嫁, 以我所知呢兩年都有小朋友15分入既, 不過當年我阿仔就係叩門入的, 希望你小朋友都入到一間好好又適合既小學啦.

醒目開學勳章

好多謝你解答我問題呀,其實我見呢間學校校舍好大,好新,而且我返工時可以順路帶阿囡返學,呢間最就腳,我都一心諗住揀呢間架喇,但都想要多D叩門貼士呀,希望你可以同我分享下啦!!THX
原帖由 billysim 於 10-9-7 12:34 發表

你係咪住荃灣區, 我覺得思源真係一間好好既學校,老師好好同家長有商有量, 我有野要問時老師好快就會覆回,  阿仔讀左一年都好開心好鐘意學校, 我 ...

Hi billysim. 感覺與你一樣,好開心可讀到創幼,好欣慰可在荃灣選小,平均又健康,只要從一而終,抽唔到也易扣門成功,重視誠意誠信。如可選讀一間與創幼一樣的愛心辦學團體便安心了。今年要參與這選小機制,深感猶如賭博,比起選幼稚園的時候更覺不安穩。非大人小童合作的能力來定向定將來,但却要小童來面對六年。都是小心選擇為妙。

原帖由 billysim 於 10-9-7 12:34 發表

你係咪住荃灣區, 我覺得思源真係一間好好既學校,老師好好同家長有商有量, 我有野要問時老師好快就會覆回,  阿仔讀左一年都好開心好鐘意學校, 我 ...

其實思源學校透明度都好高, 好似今年叩門見學生前已經係學校網頁通知大家學校需要既資料及將會考小朋友既野, http://www.sys.edu.hk/news/0910/100622.htm你地可以參考下, 希望可以幫到你地!!!

醒目開學勳章

聽日開家長會喇,老師都成日問我係咪同阿囡誇區,話幫我揾D資料喎,我話我上網都揾咗架喇,因為我地住屯門區架,本身老師都唔熟區外D學校,但阿囡喺屯門讀真係無人可以照顧到囡囡返學同放學,阿囡真係入到辛苦D都要架喇!!

醒目開學勳章

我今日終於都攞咗表格喇,但地址嗰度唔係好清楚點填,因為諗住揀思源架嘛,諗住用婆婆地址(喺青衣),咁通訊地址同居住地址點填好呢??放咗學都係婆婆湊架!THX

原帖由 ChammyMAMA 於 10-9-11 13:51 發表
我今日終於都攞咗表格喇,但地址嗰度唔係好清楚點填,因為諗住揀思源架嘛,諗住用婆婆地址(喺青衣),咁通訊地址同居住地址點填好呢??放咗學都係婆婆湊架!THX ...

我覺得如果校網地址同通訊地址唔同會比較麻煩, 妳媽媽屋企既水/電媒費單有無一種係用妳個名嫁(因為交表時要提交作住址証明), 如果有用返同一個地址, 同埋妳可以做返監護人, 但如果無咁妳媽媽就要做妳囡女既監護人先可以用佢個地址申請嫁, 因為擔心教育局話妳虛報地址呀(雖然青衣區唔係一個好好既校網)

醒目開學勳章

水電都無我名架,想問下係咪銀行信,老師話固網電話都得,咁其他都唔得呢??咁如果係,係咪用婆婆做監護人好D呀,咁交表,其他嘢係咪都要婆婆交架,我代表交得唔得呢??THX
原帖由 billysim 於 10-9-12 01:17 發表

我覺得如果校網地址同通訊地址唔同會比較麻煩, 妳媽媽屋企既水/電媒費單有無一種係用妳個名嫁(因為交表時要提交作住址証明), 如果有用返同一個地址, 同埋妳可以做返監護人, 但如果無咁妳媽媽就要做妳囡女既監護人先 ...

如果有水、電、煤氣或固網電話費單(手機費單不合用)的其中一個作住址證明便可以了(但要妳的名字登記),妳也無需太複雜,就當自己和女兒都住在青衣,把居住屯門的記憶從腦海中抹掉,也無需提及婆婆,因現在只是第一階段,只需交一個合付要求的表格便可。除非到叩門面試時小女兒的成績單顯示屯門學校,到時才解釋吧!

[quote]原帖由 ChammyMAMA 於 10-9-13 13:37 發表
水電都無我名架,想問下係咪銀行信,老師話固網電話都得,咁其他都唔得呢??咁如果係,係咪用婆婆做監護人好D呀,咁交表,其他嘢係咪都要婆婆交架,我代表交得唔得呢??THX

醒目開學勳章

唉.....今日諗到個頭都大晒,青衣嗰度我得銀行月結單係自己名,其他全部都係公公名架,所以諗住監護人直接寫婆婆名,因為放學都係直接由婆婆湊,但婆婆話佢得稅單係佢名,唔知得唔得呢??我都問咗老師,老師叫我打去思源問下喎!!我想問下,如果婆婆做咗監護人,如果辦理入學手續嗰日,唔得閒,可唔可以寫封授權信,授權比我辦呢??咁辦理嗰D文件係我簽定要婆婆簽呢?THX
原帖由 baba3506 於 10-9-13 15:05 發表
如果有水、電、煤氣或固網電話費單(手機費單不合用)的其中一個作住址證明便可以了(但要妳的名字登記),妳也無需太複雜,就當自己和女兒都住在青衣,把居住屯門的記憶從腦海中抹掉,也無需提及婆婆,因現在只是第一階段,只需交一 ...

原帖由 ChammyMAMA 於 10-9-13 19:37 發表
唉.....今日諗到個頭都大晒,青衣嗰度我得銀行月結單係自己名,其他全部都係公公名架,所以諗住監護人直接寫婆婆名,因為放學都係直接由婆婆湊,但婆婆話佢得稅單係佢名,唔知得唔得呢??我都問咗老師,老師叫我打去思源問下 ...

呢個係另一位思源媽媽既提醒:

媽媽可以 做翻監護人, ( 因唔係自己做 監護 人, 到時要簽文件 好麻煩 ) 亦可以 用婆婆/公公地址.. 只要你到時 出示 埋 媽媽 的出世紙. 証明 佢 同 婆婆/公公 的關係是女兒便可.. 說女女是婆婆/公公揍 的, 希望可以解決你既問題.

醒目開學勳章

呢2日個頭真係大咗好多,咁係咪我都可以做番監護人,攞公公婆婆地址,但要夾付我出世紙就得喇!!
原帖由 billysim 於 10-9-14 11:45 發表

呢個係另一位思源媽媽既提醒:

媽媽可以 做翻監護人, ( 因唔係自己做 監護 人, 到時要簽文件 好麻煩 ) 亦可以 用婆婆/公公地址.. 只要你到時 出示 埋 媽媽 的出世紙. 証明 佢 同 婆婆/公公 的關係是女兒便可.. 說 ...

原帖由 ChammyMAMA 於 10-9-14 13:34 發表
呢2日個頭真係大咗好多,咁係咪我都可以做番監護人,攞公公婆婆地址,但要夾付我出世紙就得喇!!

正確呀!!!

醒目開學勳章

但係我唔喺青衣住架,咁到時會唔會話我報假地址,取消阿囡學位架???THX
原帖由 billysim 於 10-9-14 16:19 發表

正確呀!!!

醒目開學勳章

學校覆咗我,我話小朋友由婆婆湊,但住址証明係公公,林小姐覆可以夾付本人出世紙或公公婆婆結婚証書都得呀!!

原帖由 ChammyMAMA 於 10-9-14 16:55 發表
學校覆咗我,我話小朋友由婆婆湊,但住址証明係公公,林小姐覆可以夾付本人出世紙或公公婆婆結婚証書都得呀!!

咁咪好囉, 準備好就遞表啦, 同埋林小姐好好人嫁!!

醒目開學勳章

我都好鍾意呢間學校架,得閒就上思源個校網度睇下架喇,樣樣都好公開,咩都可以上校網揾,連家課表都有,咁樣抄漏咗手冊都唔驚啦!!
原帖由 billysim 於 10-9-16 13:19 發表

咁咪好囉, 準備好就遞表啦, 同埋林小姐好好人嫁!!