用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有無其他校車/保姆車公司?
go

有無其他校車/保姆車公司? [複製鏈接]

請問有無家長知道除了學校轉介的校車公司外, 仲有其他校車/保姆車公司選擇?

可否介紹比我, 謝謝!
   0    0    0    0

我都想知, 因為我上車同落車唔同地方 (九龍城及觀塘), 佢收我兩次單程, 要$11xx 一個月, 我覺得好貴.

醒目開學勳章

原帖由 Carman1112 於 10-8-3 23:58 發表
我都想知, 因為我上車同落車唔同地方 (九龍城及觀塘), 佢收我兩次單程, 要$11xx 一個月, 我覺得好貴.
但其他車,會唔會路線要兜多d路,因為不是全車都是york學生。

我囡宜家要7:55上車...我都覺好早

我囡囡都要12.30上車 (pm class)

原帖由 errorlips 於 10-8-3 14:50 發表
請問有無家長知道除了學校轉介的校車公司外, 仲有其他校車/保姆車公司選擇?

可否介紹比我, 謝謝!

你住邊區?

醒目開學勳章

本來我最初,見要坐成一個鐘,都想轉校車公司,不過有媽咪講完個利弊,決定唔轉。觀察左個幾星期,覺得現在校巴ee同司機都好好,我囡朝朝都問,萍e仲未到嘅...(其實自己早左)....返屋企,佢仲話坐校車好開心,原來我地認為一個鐘好辛苦,對小朋友黎講,未必有同感。

上星期,在其他地方聽到有小朋友要駁車,呢啲原因,我就一定會轉校巴。

唉..我個仔9月份會轉街車,我之前都好擔心,因為真係好耐..由我個仔知道自己要搭車.就同我講媽媽我唔搭校車呀..佢話因為搭校車好耐...到16號搭回程校車到而家..我日日問佢搭校車開唔開心..佢話開心...
但係街車唔洗"兜"路,有可以坐少20mins...

原帖由 poon小朋友 於 10-8-19 12:20 發表

你住邊區?

Hi poon,

I live in Mei Foo

原帖由 errorlips 於 10-8-19 16:39 發表

Hi poon,

I live in Mei Foo

咁你搵到校車未?

回復 1# poon小朋友 的帖子

Hi pooh,

其實現時我係搭梗York的校車, 但我因為我覺得佢坐車時間比較長, 所以想搵過其他的, 請問你係咪有好介紹?

Thanks!

對於此校車公司的安排,我其實非常不滿,開學第一個星期五(8/13)當日k2及k3一齊開學,我小朋友係n1,已經第3日返學,之前兩天一切正常,至當天我嚇呆了,竟然校車有超載事情,有5個小朋友和其他人share位,沒有安全帶!最後我與另一家長在無可奈何下讓小朋友上了車,我不斷和學校聯絡,請學校監督事件並確保以後不能再發生. 我問學校之前是否有此事發生過,她說我是第一個家長反映此類事件,希望是真的只有此次吧....但不論如何,公司事先已知乘客人數卻沒有安排適當車子,實在是不可接受!

原帖由 dccw 於 10-8-24 16:15 發表
對於此校車公司的安排,我其實非常不滿,開學第一個星期五(8/13)當日k2及k3一齊開學,我小朋友係n1,已經第3日返學,之前兩天一切正常,至當天我嚇呆了,竟然校車有超載事情,有5個小朋友和其他人share位,沒有安全帶!最後我 ...

SORRY 我有d唔明...
最後我與另一家長在無可奈何下讓小朋友上了車....?
我想問..
1)你到學校接完小朋友放學再比你小朋友搭校車返屋企?????????
2)還是你同小朋友一切搭校車?

原帖由 errorlips 於 10-8-22 09:52 發表
Hi pooh,

其實現時我係搭梗York的校車, 但我因為我覺得佢坐車時間比較長, 所以想搵過其他的, 請問你係咪有好介紹?

Thanks!

我都係唔轉街車la...因為個仔搭得好開心
如果你要電話我比你問吓.我唔知佢有冇車去美孚.

原帖由 poon小朋友 於 10-8-25 13:46 發表

我都係唔轉街車la...因為個仔搭得好開心
如果你要電話我比你問吓.我唔知佢有冇車去美孚.

謝謝先!!!

可否pm資料比我, 等我可作參考

那時是早上,小朋友搭校車到學校上課

原帖由 poon小朋友 於 10-8-25 13:41 發表

SORRY 我有d唔明...
最後我與另一家長在無可奈何下讓小朋友上了車....?
我想問..
1)你到學校接完小朋友放學再比你小朋友搭校車返屋企?????????
2)還是你同小朋友一切搭校車? ...

原帖由 dccw 於 10-8-25 14:09 發表
那時是早上,小朋友搭校車到學校上課

吓咁5個小朋友點坐呀...3個都好"big"la,咁好危險喎,你係邊區呀?
學校回復你未?

原帖由 errorlips 於 10-8-25 14:04 發表

謝謝先!!!

可否pm資料比我, 等我可作參考

PLS CHECK PM

I want to know have any 街車 from tsing yi to york?
Please PM me.
:oops: :oops: :oops: :oops:

馬鞍山

學校當天已覆,校車公司會分一些站出來給其他線.之後我也見沒有超載,但就滿座了.我想我們是尾站吧.
我知有學生是9月份才搭校車,所以我到時會再留意.

原帖由 poon小朋友 於 10-8-25 14:16 發表

吓咁5個小朋友點坐呀...3個都好"big"la,咁好危險喎,你係邊區呀?
學校回復你未?

我小朋友係讀PM班, 本身搭開校車, 但日日校車都遲到(5-25mins). 而家學校推遲10分放學, 校車接放學時間竟然由4:55 轉至5:40. 而家都搵緊街車.

係另一個主題見到以下街車聯絡:
2666 6167 / 2666 0102 溫太
2665 5312 / 90942906 鄺生

會打電話去問下.
‹ 上一主題|下一主題