用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

讀N1

讀N1, 想知學之園定維多利亞好d?  2間都近唔駛搭車, k1會另考心儀學校, 考唔到先回留底讀幼稚園.

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁我會揀學之園
恐龍家

why?

原帖由 小曳人 於 10-9-3 12:39 發表
咁我會揀學之園

My daughter went to Victoria HG PN.  The school is good.  The teachers are very caring.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 chan328 於 10-9-4 10:20 發表
why?

因為就算唔轉校都係一個好選擇!
我見過好多case, 有SC收都留返响LH
當然, 仲要考慮埋.. 你想小朋友第時讀咩類型小學啦
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-9-8 10:11 發表

因為就算唔轉校都係一個好選擇!
我見過好多case, 有SC收都留返响LH
當然, 仲要考慮埋.. 你想小朋友第時讀咩類型小學啦
請問讀LH的小朋友適合升讀那類型的小學?

如果你之後會轉校,咁問你想轉邊類型先。如果想轉ESF呢類國際學校,就揀Victoria較好;如果唔係呢類,就揀LH或Victoria都無所謂。

其實呢2間升的小學都類似,不過LH就標榜佢地走中間路線,升傳統或國際小學都ok;而Victoria就比較偏國際d。

我自己就覺得呢2間都係好學校,小兒之前在Victoria(HG)上playgroup,宜家在LH(HL)讀PN。之前2間都收我兒,比較條件下揀左LH,亦無後悔呢個選擇,因為LH的老師真的好好,初初上學的2個星期,老師日日打電話跟我溝通小朋友情況(自己接小朋友的家長就直接跟老師溝通,好似我呢類working mum就由老師致電溝通),而且唔係求求其其講幾句,而係好明顯真係留心我兒表現。另外學校都好重視家長的意見,到K時又會逐步安排小朋友準備考小學等。

As I fail to find an appliaction time table for PN in LH, can I submit the application anytime? THANKS!

應該可以,不過最好打電話去問一問幾時載form。

原帖由 YMCAkids 於 10-9-8 16:16 發表
As I fail to find an appliaction time table for PN in LH, can I submit the application anytime? THANKS!

原帖由 YMCAkids 於 10-9-8 16:16 發表

學之園應該10月先開放日, 到時可以去攞表再交, 我當時都有諗過, 但礙於學費太貴, 選擇了另一間, 幸好現在亦很滿意!

I prefer a 傳統 primary school with its own kindergarten (but without n1).  

And what is the school free for LH ?  Do they have full day school or only half day?