用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問有無小朋友同班的家長呢?FS1S
go

請問有無小朋友同班的家長呢?FS1S

我女女在真道,第一日開學小一,好開心,回家說了好多關於在校的的情況.女女是FS1S班,唔知在這裡有無找到同班的小朋友呢?有就好嘞.日後可以多D分享下.:)

抱歉, 我仔仔是FS1_V, 也交個朋友吖!

原帖由 shirleyliang 於 10-9-2 09:51 發表
我女女在真道,第一日開學小一,好開心,回家說了好多關於在校的的情況.女女是FS1S班,唔知在這裡有無找到同班的小朋友呢?有就好嘞.日後可以多D分享下.:) ...

Hi, my daughter is FS1I

原帖由 Jamson 於 10-9-2 16:20 發表
抱歉, 我仔仔是FS1_V, 也交個朋友吖!
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

阿仔是FS1A

哎呀, 無個同班添, 你們小朋友返成點? 呀仔由半日幼稚園轉全日小學, 勁攰, 但佢話幾開心(最緊要呢樣)

Jamson

好消息, 我們是同班同學。 亞仔話老師好嚴不准說話,依次死火。大家會簡什麼聯課活動? 什麼是琴鍵和節奏樂和視覺藝術?

原帖由 Jamson 於 10-9-3 09:02 發表
哎呀, 無個同班添, 你們小朋友返成點? 呀仔由半日幼稚園轉全日小學, 勁攰, 但佢話幾開心(最緊要呢樣)

好嘢!!!仔仔又無話王sir惡播!今晚問吓佢先.

我揀了視覺藝術和琴鍵, 我也不知琴鍵是什麼, 但仔仔說幅圖係彈琴果d, 佢本身都學緊彈琴, 但規定要揀, 就事但揀咋!

男仔, 唔洗揀跳舞, 咩武術, 節奏樂我又唔鍾意, 佢幼稚園已玩了兩年節奏樂了.... 不好玩, 我想佢揀外語, 但 FS1無, 你揀咩呀?

原帖由 kukukoo 於 10-9-3 09:34 發表
Jamson

好消息, 我們是同班同學。 亞仔話老師好嚴不准說話,依次死火。大家會簡什麼聯課活動? 什麼是琴鍵和節奏樂和視覺藝術?

好的.我們多點分享吧.

jamson,你的仔仔是FS1_V 嗎?我女女就揀左乒乓波,視覺藝術.

是啊! 男仔無咩好揀, 所以揀視藝, 你女女, 女仔可以揀體操和跳舞啊!

之前學校說要每人申請一張個人八達通, 我幾唔想, 又要報個人資料, 小朋友又論盡, 唔見咗有排搞, 好彩現在取消了~~

原帖由 shirleyliang 於 10-9-3 13:56 發表
jamson,你的仔仔是FS1_V 嗎?我女女就揀左乒乓波,視覺藝術.

my son is in FS1A

我囡女在FS1I的; 請問遇上黑雨/颱風致提早下課的話, 是否還有校車服務?

另外, 有通告選報朗誦節比賽, 叫與科老師聯絡...大家知道是怎樣聯絡嘛?

Hi,
我大少是FS1S。

黑雨/颱風情況我想要等學校安排吧!
朗誦比賽方面,相信要小朋友親口向老師取表格。或家長寫便條都可以啊!

原帖由 anjogmail 於 10-9-4 14:22 發表
我囡女在FS1I的; 請問遇上黑雨/颱風致提早下課的話, 是否還有校車服務?

另外, 有通告選報朗誦節比賽, 叫與科老師聯絡...大家知道是怎樣聯絡嘛?

我囡囡係FS1I班,多多指教!
唔知幾時先可以申請入家長會呢?

謝謝 :)

原帖由 TansonMa 於 4-9-2010 19:55 發表
黑雨/颱風情況我想要等學校安排吧!
朗誦比賽方面,相信要小朋友親口向老師取表格。或家長寫便條都可以啊!

如果返學前遇上惡劣天氣, 就要視孚教育局有無宣佈停課; 如果係要照常返學,咁當然會有校巴服務。

Hello littefaith
我個女都係FS1I呀, 第4組, 你呢?

原帖由 littlefaith 於 10-9-4 20:36 發表
我囡囡係FS1I班,多多指教!
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

原帖由 KMY 於 10-9-5 20:47 發表
Hello littefaith
我個女都係FS1I呀, 第4組, 你呢?

咁啱?我個女都話佢係第四組(係咪有4女1男?)

名就唔响呢度講,check pm please!

原帖由 littlefaith 於 10-9-4 20:36 發表

Dear littlefaith,

家長會剛於去年會員周年大會更改會章,每屆任期會按年曆一月一日起至同年十二月三十一日止。現屆家長會理事會已經正在討論及探討這個課題,相信不久就可以有個具體的答覆及安排。

個人非常感激你一直對學校、家長會的支持及信賴,亦很感謝你經常仗義執筆,以正面客觀的態度及不偏不倚的文字於此發表無數。更先要謝謝你對加入家長會的熱誠!