用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 歡迎2010-1A班家長分享
go

歡迎2010-1A班家長分享 [複製鏈接]

希望在此分享囡囡學習生活...
囡囡今日第一日返學, 佢話好開心, 袁老師很好人...
   0    0    0    0

囡囡話尋日袁老師變咗老虎咁惡, 因為有位同學仔上堂傾計呀...

原帖由 pingpink 於 10-9-3 08:59 發表
囡囡話尋日袁老師變咗老虎咁惡, 因為有位同學仔上堂傾計呀...

Hi pingpink!

小女都係1A班, 你好!多多指教。

呀囡早兩日都有提到袁老師變了老虎呀

Hi hellocat,

nice to meet u here!! 我侄女都係天神畢業, 佢話袁老師好惡的, 不過教中文教得好好...

nice to meet u! 我侄女都係天神畢業, 佢話袁老師好惡架, 不過教中文教得好好喎...

醒目開學勳章

Hi 1A parent,

我想可能有小部分同学仔未惯上堂守规则,好快会惯!

囡囡告知昨天有两位新同学入了她的班,之后,我查看内联,好彩没有影响学号!

不好意思,我是1C班家长。

Quoted:-

nice to meet u! 我侄女都係天神畢業, 佢話袁老師好惡架, 不過教中文教得好好喎... [/quote]

回覆 1# Yukyuk 的文章

Hi Yukyuk,

你好...我個囡囡好貪食, 之前填訂飯紙佢好開心, 仲話希望快d返學食飯...希望所小朋友都可以快d適應小學生活啦!!

醒目開學勳章

程況一樣,見到張MENU有SUSHI, CHICKEN WINGS就開心哂!  又唔見佢TICK健康餐WOR!

原帖由 pingpink 於 10-9-7 14:30 發表
Hi Yukyuk,

你好...我個囡囡好貪食, 之前填訂飯紙佢好開心, 仲話希望快d返學食飯...希望所小朋友都可以快d適應小學生活啦!!

我個囡見到有蘋果汁同提子汁, 二話不說就tick嗰個餐啦….激死人….不過我迫佢有兩日tick素菜餐…因為佢實在太肥

E餐真係齋過唔齋,我家小姐大部份都點D餐

唔記得講, 我係1B家長, 路經此地

醒目開學勳章

原帖由 pingpink 於 10-9-8 09:19 發表
我個囡見到有蘋果汁同提子汁, 二話不說就tick嗰個餐啦….激死人….不過我迫佢有兩日tick素菜餐…因為佢實在太肥

我囡囡都有填一曰素菜,我已安排了seedless grapes 作小息。

醒目開學勳章

原帖由 GMGM 於 10-9-8 09:29 發表
E餐真係齋過唔齋,我家小姐大部份都點D餐

Hi GMGM,

大囡小学年代,大部分初小都是此类,非常正常!

今日正式執全日書包, 個書包真係幾重, 我家小妹重係超級丁香(全班第二丁香), 書包背到落pat pat, 真係陰公!

醒目開學勳章

原帖由 GMGM 於 10-9-8 12:11 發表
今日正式執全日書包, 個書包真係幾重, 我家小妹重係超級丁香(全班第二丁香), 書包背到落pat pat, 真係陰公!

大囡以前都是丁香一名,schoolbag 不能太重,如果要上nannybus就不要背schoolbag上洛,否则容易有意外。
小心!

http://www.dr-kong.footcare.com.hk/bags_article_list.php?t=2&id=28

我個囡囡都算大件, 不過佢話個書包放咗書, 都要揹到pat pat度…不過袁老師驚佢地太重, 收起咗本中文書...

醒目開學勳章

原帖由 pingpink 於 10-9-9 11:30 發表
我個囡囡都算大件, 不過佢話個書包放咗書, 都要揹到pat pat度…不過袁老師驚佢地太重, 收起咗本中文書...

Hi ping pink,

如果真的太重,要考虑分开袋。
另外,schoolbag size 也不能太大,背带不能过长。

My daughter has a complaint

我的女兒在開學初請同學食芒果干(因為SC在時同學很喜歡SHARING)。接著近日每次她一拿出她的小息茶點,有很多同學沒有問她就一窩蜂拿了她的茶點。他因此有點生氣。
原帖由 Yukyuk 於 10-9-8 10:09 發表

Hi GMGM,

大囡小学年代,大部分初小都是此类,非常正常!

醒目開學勳章

原帖由 kammyjjj 於 10-9-10 22:26 發表
我的女兒在開學初請同學食芒果干(因為SC在時同學很喜歡SHARING)。接著近日每次她一拿出她的小息茶點,有很多同學沒有問她就一窩蜂拿了她的茶點。他因此有點生氣。
...

以前大囡为了结识新朋友都会用呢招!
一样有complain.

细囡在nanny bus 识了高年班学姐, 隔曰有小礼物收.  所以她很喜欢坐nanny bus.

想問下究竟邊班先係最好?(精英)
‹ 上一主題|下一主題