用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS真係好煩!
go

DBS真係好煩!

之前講過DBS簡介會安排不周,令部份比較遲黎o既家長要等超過兩個鐘o既下一場;又講過簡介會披露唔少o係學校網站冇講(但應該放落去)o既申請細節(例如面試日期,資料篇幅限制)。仲有就係佢地o既具體要求o係公開o既資料裡面講得不甚清晰,令我感到無比憤怒。

話說簡介會(我只聽左第一場)只講明交申請表時提供最多十頁資料,多左會扣分,但冇講明o個十頁o既範圍包d乜,按照其他學校慣例,身分證明文件同兩年成績表唔包o係呢十頁入面。有家長打去學校問,佢地居然話十頁資料係乜都包,即係身分證明文件同成績表都包,家長頓時嘩然兼頭痕,因為有d學校每年兩學期都各有成績表或進度表,仲詳細到有三四張咁厚,兩年有成十幾張,縮得太細又怕尊貴o既校長睇唔清楚。於是大家要抓爆頭,將咁多資料有效咁塞o係呢十頁度。

佢地最新o既遊戲係 (又係家長打去問先知) 講明出世紙同身分證唔准縮印,其他野先至可以縮。

救命呀,點解佢地要咁樣折磨d家長,規矩用擠牙膏方式滲d滲d出黎?! 唔通名校就可以咁樣麻煩d家長,定係而家已經算係對家長o既面試前測試?

醒目開學勳章

我都好混亂呀.......

10頁 includes application form or not 呀?

DBS真係好煩 !

我覺得您自己攞嚟煩囉 !  如果 "吳考"就不会煩.  游遊戲規則, 玩起就不要說三道四.  阻人前進及不用受磨.明末?

話又不能這樣說. 什麼不考不會煩. 遊戲規則當然要遵守. 但現在樓主就是說規則不清楚而已. 不是不想遵守.

今次男拔的申請細節比較之下, 是比其他學校混淆. 特別所需文件及portfolio的規定. 如果清晰一點. 大家也較好.

原帖由 fireworks 於 10-9-10 17:42 發表
我覺得您自己攞嚟煩囉 !  如果 "吳考"就不会煩.  游戲有遊戲規則, 玩起就不要說三道四.  阻人前進及不用受磨.明白末?

好彩我仔學校一個學期都只係2張成績表, 又冇太多CERT. 我就OK, 唔會超標. 靠亞仔臨場表現ONLY

I think from this incident, it can see how this school shall treat the parents. Therefore, for those who are eager to get in, just be prepared to tolerance such attitude in the entire school life...

醒目開學勳章

今年咁早就有投訴

其實年年都有家長話佢地簡介會安排唔好, 面試安排唔好, second in 安排唔好.... 到出o左result又會有人話收生準則唔公平.....

無錯, 學校真係有好多可以改進o既地方, 但 既然已經決定參加呢個遊戲, 就唯有盡o下人事, 跟到幾多得幾多啦! 再講, 依家都只不過係一個開始, 睇唔順眼o既o野陸續有來, 所以最緊要唔好咁緊張, relax!

yes ar.  Very confusing.  Really don't know the requirement as not mentioned in its website.

If parents don't read baby-kingdom nor attending the seminar, just based on its website, really don't know there is restriction of 10 pages for all documents except application form.

But fine that only 5% mark will be counted for school reports, awards and certificates

The most important is interview performance as 1st interview 30% and 2nd interview 55% mark.  The remaining 10% is for connection.

我當然會俾十頁紙佢,但唔係"身分證之類既文件另計",因為佢地電話講明係計埋o係十頁之內。

我就係想符合遊戲規則先至會咁罄,佢如果早講同埋公開講我就心甘命抵。仲有就係,如果"多一張兩張紙"唔重要,點解打電話去學校問o個陣,接電話o個個人會咁強硬,而校長更講明多過十張會扣分?

當然你可以話,只係佔5分,比重唔會好大,不過呢個係處事態度係咪認真o既問題,你唔認真對待人地對你o既要求,個小朋友會有樣學樣都唔定。
原帖由 BookloverJ 於 10-9-10 18:27 發表

使唔使咁緊張呀, 人地話十頁資料咪比十頁資料囉, 身分證之類既文件我另計. 間學校點會因為多一張兩張紙而同你計較收唔收你個仔呀! 唔好咁蛇gwe啦!

...

其實覺得煩、大家唔夾咪唔好申請囉。何必一邊申請、一邉鬧。咁嘅申請手續都搞唔掂,何必勉強考名校呢?

佢地真係會逐份數,收表時佢地會對正本同埋檢查申請表o既附加資料,所以每份申請表交o個陣都要好耐,聽講要等成個鐘或以上架。

我唔知你交過表未,我有個家長朋友就真係o係交表o個陣被要求將多左出黎o既篇幅取走,到時先至黎煩唔要邊d頁數,仲煩。
原帖由 BookloverJ 於 10-9-10 18:53 發表
D學校整呢D規矩既目的都係唔想收D成本電話簿咁厚既Profile啫. 佢地邊會咁得閑同你逐份逐份數 “十張紙加分, 十一張紙扣分” 至得架!

總之人地叫你交十張紙, 你就唔好夠交廿張, 三十張就得架啦, 只要薄薄地就OK啦! ...

想間學校好先至鬧姐,如果已經對佢絕望就梗係慳番啖氣啦。

我地都有考其他名校,就係咁先至更凸顯呢間o既疏漏。

其實無話搞唔掂o既,事在人為,只係我唔明點解堂堂一間歷史咁耐o既名校,o係小一入學申請上搞到咁唔清晰。其實佢地咁樣,會不必要地增加學校負責接電話的人員o既工作量,唔係淨係加重家長麻煩。
原帖由 acer1 於 10-9-10 18:55 發表
其實覺得煩、大家唔夾咪唔好申請囉。何必一邊申請、一邉鬧。咁嘅申請手續都搞唔掂,何必勉強考名校呢?

醒目開學勳章

我唔理啦, 我照縮印出世紙啦, 家下揼到10頁啱啱好, 多一個位都冇, 我唔再攪架啦!!

原帖由 thomasha 於 10-9-10 19:13 發表
想間學校好先至鬧姐,如果已經對佢絕望就梗係慳番啖氣啦。

我地都有考其他名校,就係咁先至更凸顯呢間o既疏漏。

其實無話搞唔掂o既,事在人為,只係我唔明點解堂堂一間歷史咁耐o既名校,o係小一入學申請上搞到咁唔清晰。其實 ...

雖然DBS並非我心目中的target(識人响裡面教,知道並不是那麼神),但都想說句公道話。我本身是教書的,學校每年都有不少外來生申請入讀,老實說,有很多家長都會給我們厚得很的portfolio,如果本本都要細心睇,都咪話小事,工作量比你所講大得多,所以我們都着重看小朋友面試表現。
其實好明白家長的苦心,但既然DBS有此指引(10張以內),好應專重學校的規矩。DGJS咪仲strict,限住4張A4,前幾年我姪女去考,一樣要犧牲好多張cert,最後都成功入到,所以唔好太緊張個portfolio,始終面試最緊要。

你不用那麼緊張十頁, 十一頁, 定十二頁, 相信學校只是唔想收到太厚的附加資料, 你的表現直接影響囝囝的表現架, 放鬆D拉, 盡量付合學校的要求便是, 囝囝在面試的表現一定比profile重要得多, 小學部還新(只是成立了幾年), 仍有很多地方需要改進, 小兒當年一共交了四張紙, 沒有任相片. 不用担心profile做得好唔好, 好好把握面試前這段時間與囝囝一起看看心儀學校的資料, 討論一下有關心儀學校的生活, 讓囝囝更有自信地步入試場.

原帖由 thomasha 於 10-9-10 17:27 發表
之前講過DBS簡介會安排不周,令部份比較遲黎o既家長要等超過兩個鐘o既下一場;又講過簡介會披露唔少o係學校網站冇講(但應該放落去)o既申請細節(例如面試日期,資料篇幅限制)。仲有就係佢地o既具體要求o係公開o既資料裡面講 ...

你揀人, 人揀你, 況且, 一面倒都係"人揀你" 算把啦, 盡力做好學校要求就係我地APPLICIANT 既份內事.

平常心吧.

樓主, 你已經比一般的伸請人優勝, 因為你真係好主動, 識得打去學校問!! 我估好多家長都只係睇佢網上的資料去交FORM.

好明白樓主的心情,是實上學校只要做多一步,就可以令家長方便好多,依個係作為一所負責任的教育機構應作的事情。

家長其實可以打去教育局有關的分區投訴,因為學校並無將必須的申請指引公平公開予每一位申請人,教育局是一定會要學校改善的。

dgs 都係4 page,冇所為la,如果覺得煩,可以唔申請,如果要申請,就唔好覺得煩.總之盡力la!