用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 急:請教上年劍鳴N升K1情況
go

急:請教上年劍鳴N升K1情況 [複製鏈接]

急:請教上年N升K1情況

小女今年讀N,到而家仲未適應,老師話佢喊得好厲害 ,相信要頗長時間先適應到 ,而且佢喺班裡偏細,我擔心上唔到K1
所以請問過來人媽媽分享吓上年最終有大約幾多人升唔到,當然唔計搵到心儀學校走咗嘅小朋友 ,另waiting嗰批最終等唔等到呢?
Thanks!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

放心啦.. 有d小朋友喊成個月架!

第一輪係有30% waiting, 不過聽講有d都會等到有位 (其實真係waiting 嘅, 同班主任傾吓, 可能幫到手架!)
因為唔係個個升到班, 搞到個個報其他KG, 好多去咗KV/GH/SC 架
所以放心啦... 開學時.. 一半舊生, 一半新生!

多謝你嘅回覆

咁我想問大概幾時知結果
其實除咗升k1之外,令我最擔心係我個小朋友返學後脾氣好似差咗好多同成日好易喊,情緒唔穩定

原帖由 kerkermui 於 10-9-14 21:44 發表
放心啦.. 有d小朋友喊成個月架!

第一輪係有30% waiting, 不過聽講有d都會等到有位 (其實真係waiting 嘅, 同班主任傾吓, 可能幫到手架!)
因為唔係個個升到班, 搞到個個報其他KG, 好多去咗KV/GH/SC 架
所以放心啦...  ...

醒目開學勳章

原帖由 mousegirl 於 10-9-14 21:55 發表
多謝你嘅回覆

咁我想問大概幾時知結果
其實除咗升k1之外,令我最擔心係我個小朋友返學後脾氣好似差咗好多同成日好易喊,情緒唔穩定

...

我個仔舊年都要足兩個月先正常番呀! 佢地性緒化咗, 自理能力倒退, 係必然嘅事! 呢d老師會盡量安慰同幫忙, 始終佢地仲細, 响學校..真係好小事就變樹熊架!

邊d小朋友收/waiting, 記得大約11月中出, SC/KV交留位費前~ 所以你最好都報幾間KG.. 到時真係好想留低嘅又唔好彩waiting.. 咪同老師講聲, 多d溝通, 表視吓誠意囉~

放心, 有同學仔舊年喊左幾個月都升到k1. 上年好似係11月20號左右通知, touch wood waiting, 即刻寫信比校長, 唔好拖.

聽你咁講個心都舒服咗啲,希望佢快啲適應到啦!

咁你知唔知佢哋收小朋友上K1準則係咩

十一月應該連第一次評估都未有wor,而且返咗只有兩個月可能小朋友先剛剛適應到

佢哋會睇家長投入程度,小朋友表現定還是social background去決定呢

手冊嘅評估有無影響 我個小朋友差不多全部只係S grade

多謝你安慰同意見呀

原帖由 elmolly 於 10-9-14 22:53 發表
放心, 有同學仔舊年喊左幾個月都升到k1. 上年好似係11月20號左右通知, touch wood waiting, 即刻寫信比校長, 唔好拖.

你冷靜d先, 先比小朋友慢慢適應學校生活, 唔係就會適得其反.

手冊唔洗咁認真, 啱啱開學果果除左儀容係EX之外, 全部都係S, 一入學就乜都EX, 都唔洗返學喇, 老師會睇返小朋友進度慢慢grade佢地既. EX要差唔多下學期一半左右先會開始"出現".

評估係1月定12月評估返學術上既野, 老師會另外有一份accessment詳細過手冊20倍既去評估小朋友進度, 係一直都有評分既, 所以唔洗等果份學科既accessment.

哈哈!過來人果然冷靜

留意到你小朋友轉咗去GH wor,有無咩comment 小孩習慣未?其實GH都係我target之一 ,你知唔知佢哋鍾意邊類型小朋友 同interview會問咩
原帖由 elmolly 於 10-9-14 23:02 發表
你冷靜d先, 先比小朋友慢慢適應學校生活, 唔係就會適得其反.

手冊唔洗咁認真, 啱啱開學果果除左儀容係EX之外, 全部都係S, 一入學就乜都EX, 都唔洗返學喇, 老師會睇返小朋友進度慢慢grade佢地既. EX要差唔多下學期 ...

醒目開學勳章

其實都唔係好清楚佢地睇乜~
我個仔坐唔定, 開學時做樹熊做咗一排..  收咗
elmolly個女, 唔同陌生人講嘢, 老師用咗好多時間先搞得掂佢 .. 都收咗

GH新校, 好多嘢仲幾亂, 無得同其他學校比.. elmolly仲處於: -->calm down -->   --> calm down 嘅階段
唔好再刺激佢喇

mousegirl,

你o既心情我都好明白,我同elmolly o個班有個細D o既小朋友都喊咗成2個月,但都有收返佢讀K1,其實你可以買D故事書同個女講o下故事,話佢知道返學有小朋友陪佢玩,仲有老師會好似媽媽爸爸o甘照顧佢同錫佢,講真我覺得KM o既老師真係好有愛心同細心,所以你都應該可以放心。

其實如果真係唔好彩waiting,你都要即刻做功夫,你要寫信俾校長仲有約老師見見面,睇睇個小朋友到底有D咩問題,大家配合,o甘就show到你對學校o既誠意。

希望你個女女盡快適應學校o既生活啦。

原帖由 kerkermui 於 10-9-15 09:40 發表
其實都唔係好清楚佢地睇乜~
我個仔坐唔定, 開學時做樹熊做咗一排..  收咗
elmolly個女, 唔同陌生人講嘢, 老師用咗好多時間先搞得掂佢 .. 都收咗

GH新校, 好多嘢仲幾亂, 無得同其他學校比.. elmolly仲處於:   ...

honey, you know me well

我個女係成個月先睬老師姐, 不過佢係跟到指令既, 照睇就似乎自理能力都佔一定比重.

GH...尋晚其實已經睇到你問我, 諗緊點樣答你好. 就好似kerkermui講, 新校完全唔可以同KM比, 而且KM對小朋友/家長既照顧, 實在係太好

重點係你鍾唔鍾意GH小學, 鍾意就go ahead.

原帖由 elmolly 於 10-9-15 10:25 發表

我個女係成個月先睬老師姐, 不過佢係跟到指令既, 照睇就似乎自理能力都佔一定比重.

GH...尋晚其實已經睇到你問我, 諗緊點樣答你好. 就好似kerkermui講, 新校完全唔可以同KM比 ...

o甘咪好囉,你都知道新學校有咩好,向前看啦,同學仔媽媽。

醒目開學勳章

去年我個女日日講...我唔鍾意返學..我就急於去書局買d "上學去" 的圖書比我個女, 日日同佢講.  冇改善. 打去問老師, 佢地都話冇事..... ok啦.   

上校車又喊, 上校車嗰刻好似'擋'豬咁..搞到我都喊...唔掂...問校車姑娘.... 個答案仲好笑 - 冇事喎. 上車過左燈位轉埋彎,已經收左聲啦. 唔駛擔心..  

某日我同c6請假去接放學. 向老師了解下. 老師話... 冇事喎.. 好開心喎.. 我兩個才定d.不過已經差唔又多過左1個月... 接近中秋.   

放心.. 老師好有愛心,有耐性.... 你也可主動問老師. 等佢知道你都緊張小朋友..

我相信小朋友需要時間去適應分離嗰種心態...比d 時間佢.  我個女現在返學好開心.... 不過叫佢自己去上興趣班, 又係要喊 ...... 冇佢付..

我而家已經日日喺屋企思想改造我個女,話佢知返學好多老師同姐姐同佢玩,今日接佢放學老師話好咗d,希望係好嘅開始啦

另外,聽講KM今年走咗好多老師,唔知係唔係真呢 ,你哋覺得質素有無影響

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-15 09:45 發表
mousegirl,

你o既心情我都好明白,我同elmolly o個班有個細D o既小朋友都喊咗成2個月,但都有收返佢讀K1,其實你可以買D故事書同個女講o下故事,話佢知道返學有小朋友陪佢玩,仲有老師會好似媽媽爸爸o甘照顧佢同錫佢,講真我覺 ...

GH secondary我like同埋覺得入到唔使煩,但聽講好谷同要求紀律性強,有啲擔心唔啱我個女,anyway我都會考咗先
原帖由 elmolly 於 10-9-15 10:25 發表

GH...尋晚其實已經睇到你問我, 諗緊點樣答你好. 就好似kerkermui講, 新校完全唔可以同KM比 ...

本來諗住坐校車而家都唔敢住
原帖由 babellt 於 10-9-15 10:57 發表
去年我個女日日講...我唔鍾意返學..我就急於去書局買d "上學去" 的圖書比我個女, 日日同佢講.  冇改善. 打去問老師, 佢地都話冇事..... ok啦.   

上校車又喊, 上校車嗰刻好似'擋'豬咁..搞到我都喊...唔掂...問校車 ...

醒目開學勳章

唔駛驚喎, KM本來都唔收我仔上K1, 之後我C6突登請假同我一齊搵班主任傾, 話比佢聽我地好想留係KM, 我地都無寫信比校長, 隔左兩星期左右, 學校比番封信我叫我交K1留位費.

原帖由 mousegirl 於 10-9-15 18:00 發表
我而家已經日日喺屋企思想改造我個女,話佢知返學好多老師同姐姐同佢玩,今日接佢放學老師話好咗d,希望係好嘅開始啦

另外,聽講KM今年走咗好多老師,唔知係唔係真呢 ,你哋覺得質素有無影響

...

我都有聽過話好多新老師, 真係要你地自己讀緊既先知. 不過差極都都有譜掛, 起碼樣樣已經有晒standard去跟.

原帖由 mousegirl 於 10-9-15 18:04 發表
GH secondary我like同埋覺得入到唔使煩,但聽講好谷同要求紀律性強,有啲擔心唔啱我個女,anyway我都會考咗先

其實除非係活動教學或者新既直資學校, 否則99%既local school都係要求紀律性強
‹ 上一主題|下一主題