用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

生日會

想請問生日會o既壽星仔/女係咪一定要帶生日蛋糕, 其他小朋友係咪一定要帶飲品/小食?
因為我睇通告o既英文版本, 講到好似一定要咁, 但中文版本, 又好似隨你喜歡咁.......令我有 d 問號.....
thx!

我覺得係選擇性喎, 唔係硬性指定. 不過若果係我小朋友果个月生日,我都會買birthday cake 比佢帶返學校, 等佢開心D囉

原帖由 moominfloren 於 10-9-20 08:00 AM 發表
想請問生日會o既壽星仔/女係咪一定要帶生日蛋糕, 其他小朋友係咪一定要帶飲品/小食?
因為我睇通告o既英文版本, 講到好似一定要咁, 但中文版本, 又好似隨你喜歡咁.......令我有 d 問號.....
thx! ...

有冇人知道係o係自已課室celebrate定一大班(全校)celebrate呀??  

咁如果每個小朋友都帶食物返校,咪有好多好多囉???   

咁overlap點算呀??

原帖由 J.Kong 於 10-9-20 10:42 發表
我覺得係選擇性喎, 唔係硬性指定. 不過若果係我小朋友果个月生日,我都會買birthday cake 比佢帶返學校, 等佢開心D囉

咁我諗大陪份家長都會自備B-day cake o既

咁編班時咪要考慮埋出生月份??? (估計係個別課室興祝) 咁會唔會兩個月內得都冇人生日架?

我見佢好似收細仔多.... 編班又話based on 出生月份咋

原帖由 oct07-mama 於 10-9-20 11:03 發表

咁我諗大陪份家長都會自備B-day cake o既

咁編班時咪要考慮埋出生月份??? (估計係個別課室興祝) 咁會唔會兩個月內得都冇人生日架?

我見佢好似收細仔多.... 編班又話based on 出生月份咋 ...

編班時咪唔係計出生月份的, 我估兩個月內唔會無人生日的.

家長可自行選擇帶唔帶生日蛋糕架, 但學校會同小朋友影一張生日相, 前面放哂小朋友的蛋糕.

我女女是9月生日的~
我諗我都會買生日蛋糕~
其實應該買幾多磅呢?

今日問o左班主任喇, 佢話係自由選擇, 不過生日小朋友會同班主任&英文老師, 企嚮蛋糕後影相. (我諗學校都會預備蛋糕o既, 所以自己買 1.5-2 lbs 都 okay gra)
至於小食/飲品, 真係唔知帶幾多 & 帶咩好.............

OK...THXTHX~

回復 3# jswailam928 的帖子

I guess within 2 lbs is enough, coz there must be some other  cakes and snacks from other parents. So don't waste it !

係咪唔係生日小朋友都可以帶小食返去同其他小朋友分享.....

回復 1# Kerokeroppi 的帖子

yes ar, I will buy some snacks for my daughter bring back to school.

原帖由 Kerokeroppi 於 10-9-21 13:40 發表
係咪唔係生日小朋友都可以帶小食返去同其他小朋友分享.....

其實生日會每個小朋友都會收到通告,自由選擇可以帶可以唔帶野食,不過我通常每次都比佢帶D食物返去;老師會集齊所有食物分比大家每次仔仔個BAG都會有好多野食帶返唻好開心 ~~

阿仔生日會一定食o左好多o野......放學番屋企唔肯食飯, 個肚脹卜卜, 仲去o左 2 次大大, 今日又去o左一次好勁o既大大, 3 次都有少少好似肚痾咁.....