用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 深水埗九龍工業
go

深水埗九龍工業

有無子女今年入讀九工呀?

原帖由 vivitsang 於 10-7-12 13:08 發表
有無子女今年入讀九工呀?

照我所知九工是一間band3學校,
很多時見d學生食煙,講粗口,逃學等....

原帖由 ninmum 於 10-7-12 23:44 發表

照我所知九工是一間band3學校,
很多時見d學生食煙,講粗口,逃學等....

其實每一間中學都有唔好的學生,只是個學生品行好,認識D好品行好的同學互相照顧,加上有責任心的校長和老師,一樣可以是好學生.

原帖由 vivitsang 於 10-7-13 22:10 發表

其實每一間中學都有唔好的學生,只是個學生品行好,認識D好品行好的同學互相照顧,加上有責任心的校長和老師,一樣可以是好學生.

冇錯,每一間中學都有D差ge 學生,包括DBS,DgS
如果你吾想貴子弟學壞,應該要有好學生(Band1 ge)同好校長,老師
如果貴子弟ge學校大部分都係Bad學生,學壞係難免
你應該三思而行,九工係Bad ge secondery school
你點會選this?
選校前要小心,5好一味將D好school放最頭,風險好大
貴子弟入左九工,係你ge錯誤,係你鑄成大錯,你好好反省下
檢討下

原帖由 vivitsang 於 10-7-13 22:10 發表

貴子弟入e間school,真係多得你5少

原帖由 mar123 於 10-7-18 20:17 發表

貴子弟入e間school,真係多得你5少

唔好一來就鬧,
我更是知道.我都想去BAND 1學校,但是他的成績麻麻,又有學習障礙,妳叫我甚樣.九工都好過南华

原帖由 vivitsang 於 10-7-21 16:24 發表

唔好一來就鬧,
我更是知道.我都想去BAND 1學校,但是他的成績麻麻,又有學習障礙,妳叫我甚樣.九工都好過南华

I am sorry! If he has 學習障礙, just let him be happy and enjoy the school life. Don't put so much pressure to him.

原帖由 mar123 於 10-7-21 16:42 發表

I am sorry! If he has 學習障礙, just let him be happy and enjoy the school life. Don't put so much pressure to him.

我已經想找好一些的學校,但他的能力有限,我都不敢比太大壓力給他,希望你明白我的心情

原帖由 vivitsang 於 10-7-21 21:33 發表

我已經想找好一些的學校,但他的能力有限,我都不敢比太大壓力給他,希望你明白我的心情

vivitsang, 請不要灰心, 明天會更好的!

我囝囝有果小學同學仔一樣好似你小朋友的情形, 有學習障礙和band 3成績, 但好彩小朋友有果努力的媽媽, 四處張羅最終都給她找了間直資給小朋友讀, 雖然不知道呢果小朋友現在嘅情況怎樣, 但我相信只要你不放棄他, 終有一日他會成功的!
加油!!!

原帖由 ninmum 於 10-7-22 00:07 發表

vivitsang, 請不要灰心, 明天會更好的!

我囝囝有果小學同學仔一樣好似你小朋友的情形, 有學習障礙和band 3成績, 但好彩小朋友有果努力的媽媽, 四處張羅最終都給她找了間直資給小朋友讀, 雖然不知道呢果小朋友現在 ...

多謝妳的鼓勵,希望小兒讀得開心同成績可有進步,我就安心啦!:loveliness:

原帖由 big-head 於 10-7-23 10:39 發表
我只是路過的。我都明白你的處境,希望你不要灰心,加油呀!小朋友的障礙不是你的責任,我知道你也不想的。

只要盡力給他最好的成長環境便成,其他要他自己努力了。加油加油!

...

多謝妳的鼓勵.

不要放棄,就算一間band1的名校都會有學生食煙 high野,初中學生會有反叛期,只要好好照顧他們未必會成為壞學生, 加油!
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原帖由 easonkinki 於 10-9-26 01:06 發表
不要放棄,就算一間band1的名校都會有學生食煙 high野,初中學生會有反叛期,只要好好照顧他們未必會成為壞學生, 加油!

回想起九工二十幾三十年前係Band1學校......

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-27 15:50 發表
回想起九工二十幾三十年前係Band1學校......

Me too. In good days, KTSC was comparable to CSWCSS. After changing to CMI, it dropped from Band 1 t o Band 3..... What a pity!!!

原帖由 ANChan59 於 10-9-27 20:19 發表

Me too. In good days, KTSC was comparable to CSWCSS. After changing to CMI, it dropped from Band 1 t o Band 3..... What a pity!!!

KTS is Kowloon Technical School
CSWCSS is ??

當年每年會考都有唔少人拿著幾條A的......

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-29 08:28 發表
KTS is Kowloon Technical School
CSWCSS is ??

當年每年會考都有唔少人拿著幾條A的......

Cheung Sha Wan Catholic Sec. School