用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日自行最後一日交表, 原求都要地址證明, 差D比人rejec ...
go

今日自行最後一日交表, 原求都要地址證明, 差D比人reject!! [複製鏈接]

今日自行分配最後一日先交表, 原求都要地址證明, 差D比人reject!!
   0    0    0    0

我隔離個媽媽得銀行信證明, 比學校reject咗, 又唔夠時間番屋企攞, 欲哭無淚

2011自行分配計劃小一入學須知 , 已註明要地址證明的正副本啦...

一直都講明要住址證明嫁喇.

不過, 我估係本須知 "提交住址證明" 那項PRINT左響另一頁, 有D家長真係冇為意.

我交表果日就撞到一個, 果日係第一DAY收表, 咁佢就可以後補囉.

所以真係要預早架, 萬一彈轉頭都有時間補返嘛!唔會最後一日先交就唔駛證明架!

醒目開學勳章

我沒有帶副本,所以將正本俾埋學校,學校又ok.
即正本副本都係佢
我想我過到關主要是教育局怕有人只提供副本時做假,所以才要帶正本來核對副本.
既然我肯交正本,咪無問題

原帖由 katrinafu 於 10-9-30 18:25 發表
2011自行分配計劃小一入學須知 , 已註明要地址證明的正副本啦...

回覆 1# ziyi 的文章

我昨日正副本帶了去呀 , 學校只說要副本咋..

另外須知上要ID 正副本, 我都有COPY 我的ID 卡, 但學校又話唔駛收喎...

醒目開學勳章

但ID如果是本人去唔使副本wor
上面寫明

原帖由 katrinafu 於 10-9-30 18:37 發表
我昨日正副本帶了去呀 , 學校只說要副本咋..

另外須知上要ID 正副本, 我都有COPY 我的ID 卡, 但學校又話唔駛收喎...

Did you think the "Notes to completion of application form" was just for decoration?  It MUST be read - use a little time to read through it to save you much more time for having to go to the school twice for missing documents.

Never submit applications on the deadline unless you have pressing and unavoidable time constraints, or you might end up missing the chance to submit the application form if any required document is missing.
原帖由 crystalwsm 於 10-9-30 18:19 發表
今日自行分配最後一日先交表, 原求都要地址證明, 差D比人reject!!

我星期一交表時, 已經什麼都準備好, 老公同我加埋個仔個身份証而副本, 個仔出世紙既正副本, 加埋我們既結婚証明正副本, 水費單既正副本, 係咪要帶既嘢都帶齊, 點知學校既職員同我講, 暫時收咗我個仔既申請表先, 不過可能教育署要我再交D唔知咩嘢証明, 因為份申請表用我個名填表, 而住址証明個名係我老公, 學校職員話驚教育署唔知接唔接受定其他, 當時我反應係, 我已經有結婚証明同我老公身份証副本, 仲驚D咩,驚我報假地址定係.....,  我都唔知點講,

I am sympathetic to you.  I don't think they would reject your application as such, but later you may (or may not) have to submit an address proof which strictly conforms with their requirement, i.e. one in your name, not your husband's.  BTW, did they collect your marriage cert copy too?

Just a wild thought - if the mother is a housewife, she may be more easily contacted and thus be more likely to be the parent filling in the form; but the address proofs may all be in the father's name as he is the breadwinner.  Hence there is an inherent defect in the mechanism in not accommodating this likely situation.
原帖由 Lhin 於 10-9-30 19:03 發表
我星期一交表時, 已經什麼都準備好, 老公同我加埋個仔個身份証而副本, 個仔出世紙既正副本, 加埋我們既結婚証明正副本, 水費單既正副本, 係咪要帶既嘢都帶齊, 點知學校既職員同我講, 暫時收咗我個仔既申請表先, 不過 ...

其實出世紙都已經有爸爸個名啦!!

我星期一交表時, 已經什麼都準備好, 老公同我加埋個仔個身份証而副本, 個仔出世紙既正副本, 加埋我們既結婚証明正副本, 水費單既正副本, 係咪要帶既嘢都帶齊, 點知學校既職員同我講, 暫時收咗我個仔既申請表先, 不過 ...

我都係咁想, 真係唔明白仲有咩問題?真係好彩我咩都帶齊, 如果帶漏咗一樣, 真係又要去多一次學校, 我唔明白點解要埋結婚証明,

隔離個媽媽比學校reject咗, 唔係無帶住址證明, 而係帶咗銀行月結單,學校唔接受,一定要電費單、水費單、差餉之類,我都要即刻趕返屋企攞固網電話單,再返到學校已經3點9,但隔離嘅媽媽就趕唔切番屋企攞,飲恨

原帖由 Lhin 於 10-9-30 23:50 發表
我都係咁想, 真係唔明白仲有咩問題?真係好彩我咩都帶齊, 如果帶漏咗一樣, 真係又要去多一次學校, 我唔明白點解要埋結婚証明,

吓, 乜要連埋結婚証明都需要? 咁離咗婚咪唔得囉!!

原帖由 crystalwsm 於 10-9-30 23:52 發表
隔離個媽媽比學校reject咗, 唔係無帶住址證明, 而係帶咗銀行月結單,學校唔接受,一定要電費單、水費單、差餉之類,我都要即刻趕返屋企攞固網電話單,再返到學校已經3點9,但隔離嘅媽媽就趕唔切番屋企攞,飲恨 :pi ...

你這間好好啦, 我之前睇過幾間學校都是交到2:30-3:00咋,  我昨日交表係因為怕有咩出錯, 仲有今天補救囉.

昨日見到前面位媽媽帶住個小朋友特區護照正本和那無相身份證, 幾位學校職員研究本證件研究好耐, 問了好多人又打電話問朋友, 問究竟 "特區護照是否永久居民" , 我企了近20mins 便出聲幫她們解決了問題 , 要香港永久居民才能取得特區護照 , 新移民和未滿七年的, 只會持" 身份證明書CI) ,  不如你打去問人民入境事務署或上網查詢確認 , 這樣方法應該會快D .

strictly follow guidelines

Schools will strictly follow guidelines as provided by ED.

Last year I used latest unpaid utility bill - guess what - it was rejected as didn't have an official "stamp".  So I went and paid the bill and returned the next day.   The school official couldn't be 100% that she could accept the doc.

Strange.  What if the bill was paid by PPS?  

What kind of utility bill was it?
原帖由 smartmatt 於 10-10-1 01:02 發表
Schools will strictly follow guidelines as provided by ED.

Last year I used latest unpaid utility bill - guess what - it was rejected as didn't have an official "stamp".  So I went and paid the bill  ...

我個CASE同你一樣, 不過係星期一去交時, 我帶左稅單去~唔收, 因我用老爺地址, 只有此封.    第二日再去, 就同你一樣帶哂所有野, 老師又留難了, 表係我名, 地址証明係我老公名, 結果, 我叫老師問問教育局先, 過一陣回來才收.  差D又要去第三日.

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif
‹ 上一主題|下一主題