用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st. nicholas' english kindergarten 學校質素如何? ...
go

st. nicholas' english kindergarten 學校質素如何? [複製鏈接]

請問這所學校質素如何?升小學點?買點在那?
請讀緊既小朋友家長講下,俾D意見?THANKS!
   1    0    0    0

同SC或KV,KM比較??!!!

最大分別係, st nic 係名正言順的小班教學, 其他果3間係超大班教學(不過老師又多番d)

另外, st nic 係蒙特梳利教學, 有好多家長都buy呢套教學法, 因為主要訓練小朋友獨立, 有自信

再講, st nic 有自己的一條龍小學, 都係english teaching

主要係, st nic 唔難入, 而家收緊表啦

而家響bk講野真係要好小心, 講多少少間學校唔好野, 就比人插, 但係我相信好多bk mama都係理智的, 所以我依然係, 好的學校要讚, 唔好的學校真係要插, st nic 我都會同小女報, 因為我相信佢都係一間好學校呢

原帖由 simonwong724 於 10-9-10 02:59 發表
同SC或KV,KM比較??!!!

Hi 9284, Please advise the name of primary school of St. Nic.

Best regards
Monday

原帖由 9284 於 10-9-10 12:18 發表
最大分別係, st nic 係名正言順的小班教學, 其他果3間係超大班教學(不過老師又多番d)

另外, st nic 係蒙特梳利教學, 有好多家長都buy呢套教學法, 因為主要訓練小朋友獨立, 有自信

再講, st nic 有自己的一條龍小學 ...

我諗大家俾佢個學校中文名誤導... 應該話,佢地係有小學~ 不過好似o係大陸, 據我所知,佢香港係冇直屬小學。

km並不是大班教學的, 小女讀k1, 一班得20人, 2個班主任, 分組活動再加一個幫手老師, 我覺得都算是小班教學的了!

SN係15人一班2個老師....

原帖由 9284 於 10-9-10 12:18 發表

再講, st nic 有自己的一條龍小學 ...

st nic 無一條龍小學架.

原帖由 jasminele 於 10-9-10 14:45 發表
SN係15人一班2個老師....

SN 今年收多左學生,N1 (即K1) 今年Max 20個一班,以前N1無PM session, 今年都有下午班嚕,AM 六班,PM 四班

而佢地係會因應小朋友一路長大而增加每班人數架,換句話黎講,N1 approx. 20/class,  L2 approx. 24-5/class, U3 approx. 28/class

真係行montessori? 香港稱得上行montessori既學校, 少之又少, 有montessori教具唔=montessori教學

我無意冒犯任何st.nic家長, 只係想clarify.

Yes, my son has attended their interview last year, the pincipal of St. Nic said that they used some montessori material mix with local material to teach their pupils, not pure montessori 教學法. She said that parents didn't have any misunderstanding.

原帖由 elmolly 於 10-9-10 18:34 發表
真係行montessori? 香港稱得上行montessori既學校, 少之又少, 有montessori教具唔=montessori教學

我無意冒犯任何st.nic家長, 只係想clarify.

I want to enrol also. But I saw in their website application after 7th of Sept will not have priority for admission. So I believe there maybe no chance at all cause they don't take so many students.

Any one know their primary allocation?

佢香港【冇】小學架! 佢以前個學校名的確叫「金巴倫英文小學暨幼稚園」,不過唔知幾時已改為【金巴倫英文幼稚園】嚕 ...不過我見到教育局個幼稚園概覽仲未改,而學校通告真係叫自已做【金巴倫英文幼稚園】...行政問題掛...冇所謂啦~ 對我嚟講,佢係一間有愛心、而又乎合我其望嘅學校

呢間學校真係好好, 係一間好好ga幼稚園!!!班主任, 主任, 嬸嬸真係好細心, 這所學校透明度非常高!!!都合乎我所想的學校~雖然校舍係舊一些, 但不緊要, 最重要係老師對小朋友的照顧!!!可能是小班, 所以照顧得好好!!!

Hi, 其實我很少回應, 今天也分享一下。
我是今年N1(K1)的家長。
小女返學只1個月。
我贊同班主任, 主任, 嬸嬸真係好細心, 這所學校透明度非常高。
小女的班主任非常細心, 見小女適應有小問題(小至食吾晒茶點, 某天表現特別眼瞓, 吾鐘意坐地墊等等)都(很多次)主動打來與我傾談...我感到老師真心關心小女, 想更了解她的個性而加以協助,而非例行公事。
她很清楚小女在校的每個細節及性格的特點, 似乎都在她的觀察中。
我有個大仔在其他kinder畢業, 小女之前亦有讀幼兒園, 都從未得到這樣貼心貼身的"關懷"。
尤其我囡是年尾細女, 曾好擔心她的適應。所以金巴倫老師的表現使我感到很驚喜。

學習方面, 女女短短一個月, 回家已常說所學的普通話, 如"小朋友上學去, 看到老師說聲早....眼腈, 鼻子, 嘴巴, 耳朶....."她從未接觸普通話, 但發音很標準, 表現很大的學習興趣。只上課一個月, 我和她爸都覺很神奇。
又常常唱讀phonics的小歌(已學A-C的lettersound).

我感到女女返學開心, 又學到嘢, 家校合作愉快, 我暫時很滿意為小女選讀此校。

原帖由 jswailam928 於 10-9-19 02:11 發表
呢間學校真係好好, 係一間好好ga幼稚園!!!班主任, 主任, 嬸嬸真係好細心, 這所學校透明度非常高!!!都合乎我所想的學校~雖然校舍係舊一些, 但不緊要, 最重要係老師對小朋友的照顧!!!可能是小班, 所以照顧得好好!!!:wa ...

原帖由 oct07-mama 於 10-9-10 17:17 發表

SN 今年收多左學生,N1 (即K1) 今年Max 20個一班,以前N1無PM session, 今年都有下午班嚕,AM 六班,PM 四班

而佢地係會因應小朋友一路長大而增加每班人數架,換句話黎講,N1 approx. 20/class,  L2 approx. 24-5/class, U3 a ...

L2 approx. 24-5/class, U3 approx. 28/class???
Are you Sure? 無理由架, 我個女之前畢業, 都係少於二十人一班, 我個仔而家讀緊n1, 都係17 人

回覆 17# hidingdong 的文章

就這個問題我都問過其他K2家長&學校班主任, 他們說不是的!!!

回復 16# agugi 的帖子

ys, 真的好好~
我女女仲未唱過phonics歌比我聽啊~haha
但就成日唱普通話歌, 好攪笑的
因在家沒有人說普通話, so一定是在校學的~

班主任好好, 好細心, 上星期女女生病, 幾日沒有上學去, 班主任日日都打電話比我問女女情況!

‹ 上一主題|下一主題