用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 馬鞍山校車時間
go

馬鞍山校車時間 [複製鏈接]

請問有冇馬鞍山家長,校車公司今早來電告知要6:30am上車,
返學8:20am 要小朋友坐2小時車,有冇攪錯,請問各位有可意見,
   0    0    0    0

原帖由 mimiip 於 10-8-27 18:19 發表
請問有冇馬鞍山家長,校車公司今早來電告知要6:30am上車,
返學8:20am 要小朋友坐2小時車,有冇攪錯,請問各位有可意見,

我小朋友都係大蓋呢個時候上車, 我都覺得好早,今日都同緊車隊傾緊, 佢話個車唔只載馬鞍山人,仲要加埋沙田人(新翠, 沙田圍,etc), 先夠一車人咁話...

其實以我所知頭三年高年班生中應該仲有馬鞍山人係到,唔只咁小人果播??? 無理由唔夠一架車嫁???
之後車隊負責人就話無contact番D高班家長噃...
唉...真係好希望佢地係呢到睇到果post啦, 如果我地夠人數一車人就唔駛出沙田而直出學校, 咁就可以遲d上車...

回覆 1# JackyBaBa 的文章

由馬鞍山自行乘車回校只需1個小時,真不忍心要坐2小時校車,
註冊當曰校車公司告知馬鞍山區有10多人,如果集合所有人,可否另找校車公司
另外我懷疑校車送我哋d小朋友後再去送附近小朋友

原帖由 mimiip 於 10-8-28 00:50 發表
由馬鞍山自行乘車回校只需1個小時,真不忍心要坐2小時校車,
註冊當曰校車公司告知馬鞍山區有10多人,如果集合所有人,可否另找校車公司
另外我懷疑校車送我哋d小朋友後再去送附近小朋友 ...

我今日都有同校方傾過,其實我地馬鞍山人應該係有十幾人既,學校話轉左新既校巴公司都有遂個打電話比舊生問,不過有d舊生已經有開自己相熟校巴又唔想轉用新巴,咁味得番咁小人咁話...

我都有提過可唔可以自行轉校巴(如果人數夠既話),不過佢提過呢間新校巴係同學校今年簽左約, 同埋第二間校巴未必比到加HKD20有埋ECA接送既offer...

我地諗過都係試下先,睇定d再諗...

我想話比大家知, 我何文田咁近去上鄉道, 佢都要7:30am 上車啊.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

嘩!!我地咪好好!!荔枝角去LMC,7:20am 上車。

原帖由 bchi 於 10-8-28 23:48 發表
我想話比大家知, 我何文田咁近去上鄉道, 佢都要7:30am 上車啊.

原帖由 Whitepine 於 10-8-28 11:53 PM 發表
嘩!!我地咪好好!!荔枝角去LMC,7:20am 上車。

掟雞蛋 ))) 掟蕃茄 )))) 掟呀掟呀)))))

醒目開學勳章

我擋!!!還擊!!!

:;pppp:

可能校車最後一個pickup我仔,所以會遲D。

相反,你架校車可能pickup你仔後,重要去其他地方。

原帖由 bchi 於 10-8-29 00:07 發表

掟雞蛋 ))) 掟蕃茄 )))) 掟呀掟呀)))))

回覆 1# Whitepine 的文章

我今日打電話比校車公司,羅小姐表示她已交由同事處理,
我實在不接受要坐2小時先回到學校,小朋友回到學校已經呆滯.....
我会嘗試找其他保姆車,
如有可能的話,我願意比多d校車費

醒目開學勳章

我都希望你搵到其他保姆車,2小時的車程,我都接受唔到。

我當初都擔心上車時間,我都準備如果時間太早,我辛苦D自己帶仔仔番學,然後才番工。

無論如何,Good Luck.

原帖由 mimiip 於 10-8-29 12:51 發表
我今日打電話比校車公司,羅小姐表示她已交由同事處理,
我實在不接受要坐2小時先回到學校,小朋友回到學校已經呆滯.....
我会嘗試找其他保姆車,
如有可能的話,我願意比多d校車費 ...

原帖由 Whitepine 於 10-8-29 10:31 AM 發表
我擋!!!還擊!!!

:;pppp:

可能校車最後一個pickup我仔,所以會遲D。

相反,你架校車可能pickup你仔後,重要去其他地方。

其實校車兜路接小朋友好常見, 尤其佢載唔夠人.
不過以前我地讀幼稚園都係架, 返下午班, 我地都要十一點五上車, 十點半要食飯架喇.

回覆 1# bchi 的文章

我好明白在校車角度一定會接載足夠學生,他先不會涉錢,但係站係小朋友立場,晨早要坐2小時車,會不會太過份,校車所選路線以最慳錢隧道,接載最多小朋友,如果他肯同家長商量,告知困難之處,我相信各位家長都願意讓一步,但係他冇做到....

原帖由 mimiip 於 10-8-29 21:43 發表
我好明白在校車角度一定會接載足夠學生,他先不會涉錢,但係站係小朋友立場,晨早要坐2小時車,會不會太過份,校車所選路線以最慳錢隧道,接載最多小朋友,如果他肯同家長商量,告知困難之處,我相信各位家長都願意讓一步,但 ...

其實校巴果邊都已經講得好白,佢地話一車12人,如果靜係馬記人湊夠12人既話,佢就話安排到遲d上車而又可以直出學校,
但而家佢地既車去完沙田一圈仲要順路兜埋出去尖沙咀接人,咁攪法就唔難想像到要2個鐘車程啦...真係出機場都仲可以...

醒目開學勳章

I think you better ask your maid to take your boy to school if there is only 10 mins travel. It is no point to take school bus.

原帖由 jeffry 於 10-8-30 18:26 發表
I live in KT and my boy needs to wait at 0718hrs?  It is unbelievable.  The journey from my home to school is only 10 mins.  I will sort out later whether to take the school bus or ask my maid to brin ...

回覆 1# Whitepine 的文章

我今日問校車公司如果係大圍等要幾點,答案6:55am,真係覺得不可接受要小朋友晨早遊車河,現決定由工人送番學,放學就坐校車
番學時間7:20出門
如果有一兩個同學仔可以相約係鑽石出地鉄站一齊搭的士就更加好....

九龍塘比較近,而九龍塘有小巴2號2A可直達在土瓜灣街市落車

原帖由 mimiip 於 10-8-30 21:53 發表
我今日問校車公司如果係大圍等要幾點,答案6:55am,真係覺得不可接受要小朋友晨早遊車河,現決定由工人送番學,放學就坐校車
番學時間7:20出門
如果有一兩個同學仔可以相約係鑽石出地鉄站一齊搭的士就更加好.... ...

原帖由 Eganmami 於 10-8-31 09:30 發表
九龍塘比較近,而九龍塘有小巴2號2A可直達在土瓜灣街市落車

今日同班主任傾左一陣,話原來仲有d馬記同其他家長未揾到校巴,而家同校巴傾緊,校巴話方面話要等佢開始運作一排先再遂個聯絡...
希望可以快d湊夠人數衝出馬記啦....

I am also live in Ma on Shan, but they will pick up my son at 6:40am... this morning my son was wake up the sky was still dark.. I feel sad for him that earlier to wake up.

this afternoon I was waiting for a hour then can pick up my son.... i called them they said today too many kids , so take more time to get into the bus... i think they left school near at 2pm. they just said sorry to me....so bad service.....
‹ 上一主題|下一主題