用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教一下,謝謝!
go

想請教一下,謝謝!

如果有一間直資小學入咗waiting list,係唔係會自動參加返大抽獎?個間直資小學可以幾時叩門呢?係唔係參加大抽獎前都無通知取錄即係100%無機會,去返大抽獎呢?sorry,好多問題。

醒目開學勳章

應該咁講,一日未confirm任何直資位,你都可以繼續參加政府派位.如果自行得咗就可以要自行個位,唔得就一月參加大抽獎,6月出結果.無論大抽獎前後候補生都有機會有位.但叩門位就只有小部份直資會有,因為有位都多數留番俾waiting啦!

醒目開學勳章 王國長老

YES
一日未去直資註冊, 一日都唔駛簽undertaking放棄政府派位, 所以現階段, 政府派位仲係正常進行中
你可以不停向心儀直資叩門, 直到佢收, 你又決定去註冊, 就會需要簽undertaking, 到時就會通知edb終止政府派位
順帶一提, 就算你已註冊直資, 無得再玩政府派位, 你一樣可以o係6月派彩後去心儀官津校叩門的

原帖由 Geni 於 10-10-11 09:23 AM 發表
應該咁講,一日未confirm任何直資位,你都可以繼續參加政府派位.如果自行得咗就可以要自行個位,唔得就一月參加大抽獎,6月出結果.無論大抽獎前後候補生都有機會有位.但叩門位就只有小部份直資會有,因為有位都多數留番俾 ...

哦~但係直資學校係咪多數都會係一月前知道晒有無機會(even waiting list)呢?因為佢地都要交取錄生嘅名單上edb,係咪呢?係咪過咗一月,直資個d waiting list 嘅小朋友,就算不停叩門,即係都唔方有機會喇?sorry,真係唔係太明~

醒目開學勳章

不一定
如TSL在6月份會有第2輪,雖然少位,但是重新來過的,不會計第1輪的waiting list
而LHT則有朋友在最初沒有申請,但叩門又ok左
不過大多數來說,會俾waiting list的先

原帖由 cacatam 於 10-10-11 11:41 發表
哦~但係直資學校係咪多數都會係一月前知道晒有無機會(even waiting list)呢?因為佢地都要交取錄生嘅名單上edb,係咪呢?係咪過咗一月,直資個d waiting list 嘅小朋友,就算不停叩門,即係都唔方有機會喇?sorry,真係唔係太明~ ...

醒目開學勳章 王國長老

YES, 不一定
我女當年都係叩到7月尾, 間心儀直資至收(不過由於我之前已註冊另一間私校所以無大抽獎)
家長註左冊, 可以註好多間, 佢地唔放位, 學校就唔可以再後補收生, 好不幸有D家長, 真係自私地HOLD住10個8個位唔放, 慢慢唸, 直到6,7月真係要交學費至"被迫"放返D位出黎, 再衰D, 開左學扮病都死要HOLD住幾個位 , 咁WAITLIST生唯有等運到

原帖由 ziyi 於 10-10-11 01:21 PM 發表
不一定
如TSL在6月份會有第2輪,雖然少位,但是重新來過的,不會計第1輪的waiting list
而LHT則有朋友在最初沒有申請,但叩門又ok左
不過大多數來說,會俾waiting list的先
...

HOLD住 D 位到6,7月都未算最衰, 有 d 人 hold 到9月1日開學果日呀, 該煨!

醒目開學勳章

點只,去學校簡介會,有校長說,9月看到有些學生今天有上學,隔幾天才又上學,原來中間的那幾天去了其他學校上堂,父母話要試讀過才可下決定
激死

原帖由 LaLa 於 10-10-11 15:58 發表
HOLD住 D 位到6,7月都未算最衰, 有 d 人 hold 到9月1日開學果日呀, 該煨!

//真係自私地HOLD住10個8個位唔放
10個8個就誇張左D, HOLD住2,3個位D人都幾多。

I would have a heart attack (too excited) for having as many as 8-10 offers!
原帖由 cow 於 10-10-11 16:23 發表
//真係自私地HOLD住10個8個位唔放
10個8個就誇張左D, HOLD住2,3個位D人都幾多。

正衰人!!!
得罪講句, 有D咁既家長, 佢地既仔女都唔慌有乜責任感!

原帖由 ziyi 於 10-10-11 16:08 發表
點只,去學校簡介會,有校長說,9月看到有些學生今天有上學,隔幾天才又上學,原來中間的那幾天去了其他學校上堂,父母話要試讀過才可下決定
激死

...

Yes, but I don't really care how their children would behave or whether they would have a sense of responsibility.  I only care about how it affects my child!
原帖由 goo_littlebb 於 10-10-11 16:51 發表
正衰人!!!
得罪講句, 有D咁既家長, 佢地既仔女都唔慌有乜責任感!

Yes, two years ago, I got a call from a very good DSS school calling me to offer my son a place ( he was on waiting list) on Sept 1st! And even this year, another very good DSS school's principal said they spotted that one parent didn't attend the school's P1 briefing session at the very end of Aug. The school called the parent and then they went, oh we have decided to go to another school. So irresponsible!!!

原帖由 LaLa 於 10-10-11 15:58 發表

咁佢有無造校服? 有既話就真正係以本傷人啦...

原帖由 ziyi 於 10-10-11 16:08 發表
激死

...

如果倒轉又點?即係註冊左自行, 直資學校係咪會終止處理?佢地從何得知?同樣問題, 去到大抽獎個stage 又點?仲會唔會收到ahtan 講個D last minute call?

Thanks.

原帖由 Geni 於 10-10-11 09:23 發表
應該咁講,一日未confirm任何直資位,你都可以繼續參加政府派位.如果自行得咗就可以要自行個位,唔得就一月參加大抽獎,6月出結果.無論大抽獎前後候補生都有機會有位.但叩門位就只有小部份直資會有,因為有位都多數留番俾 ...

醒目開學勳章

原帖由 ssskwan 於 10-10-11 20:46 發表
如果倒轉又點?即係註冊左自行, 直資學校係咪會終止處理?佢地從何得知?同樣問題, 去到大抽獎個stage 又點?仲會唔會收到ahtan 講個D last minute call?

Thanks.

...

如果倒轉又點?即係註冊左自行, 直資學校係咪會終止處理? <-- 直資唔會終止處理的, 佢亦都唔會care你有自行有冇offer. 無論係自行前後或大抽獎前後, 怎至開o左學, 總之有位而學校又想搵人填埋個位都會call.