用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 讀祟真小學每月開支幾多?
go

讀祟真小學每月開支幾多? [複製鏈接]

祟真小學學費頗貴,加埋校車、午餐同課外活動等,一個月大約開支幾多?
   0    0    0    0

I also want to know!

學費 :主流班3600,國際班5200,校車7佰多、午餐16蚊餐、星期五興趣班免費至幾+蚊一堂不等                         還有功課班、 奮進班、中/英拔尖班等(任君選擇)

我幾鍾意崇真有功課班, 奮進班、中/英拔尖班等 ...係咪人人都可以參加....另外....係咪小一就有?

回覆 4# gegemok 的文章

小一就有了
我大仔p3, 細女p1, 都有參加

學費, 拔尖, 奮進 & 興趣班, 校車, lunch...etc
每個月要 at least @$7.5k x 2

Sallybaby,

請問妳小朋友讀祟真會否很大壓力?讀得開心嗎?

謝謝!

原帖由 sallybaby 於 10-10-10 12:40 發表
學費 :主流班3600,國際班5200,校車7佰多、午餐16蚊餐、星期五興趣班免費至幾+蚊一堂不等                         還有功課班、 奮進班、中/英拔尖班等(任君選擇) ...

原帖由 MOKKL 於 10-10-11 22:31 發表
小一就有了

學費, 拔尖, 奮進 & 興趣班, 校車, lunch...etc

你小朋友讀得開心嗎?我個女係坐唔定的,學校會唔會係好古板呢?

小一就有了

thanks for your reply. 整體上,對TT的教學,你滿意嗎?

$7,500 真係幾貴WOR...你D仔女有報D咩? 幾點放學?我是在職媽媽..如果學校有功課班,真好.....水準OK嗎? CLASS SIZE 是怎樣的? 無言感激~

另外, TT 程度是怎樣? 功課多嗎? 是不是每星期有DICTATION, TEST?

小一就有了

7.5k, did yr kid study international stream?

$7500係咪加埋課外活動??

我嘗試解答大家問題, 本人亦有女兒正讀 TT - P1 主流班, 希望幫到你們啦!

你們所發的問題, 我舊年這時刻都同樣有想過, 到了現在你問我有否選擇錯誤呢, 我可以話你知沒有, 我本人是一個全職媽咪, 至於選擇入讀TT, 當然是睇準學校有補習班(功課輔導班或中英數奮進班), 不過放學時間為6.00, 還可以有校車坐回家, 這一點是令家長最放心, 亦相信不是每一間學校可提供. 而這兩班均是由刻校的老師處理, 相信絶對配合課程的須要.

至於拔尖班就須要於確認收生後, 會有一評估再作甄選的, 而我會覺得這兩班其實是加強的英文及普通話的用途, 加上平日課堂已是這語言, 便不用額外於方間尋找這方便的訓練

默書方面, 現在是隔週(1週英文1週中文)

壓力其實只要是家長想小朋友好, 就必然有的, 無論你是任讀哪一所學校, 而這壓力當然其實無形是家長給予他們的, 小一才是這6歲的小人可會知什麼是壓力嗎?

所以入讀TT, 只要平日他們乖乖地於學校完成功課, 回家適當溫習, 還可以有時間玩耍, 至於星期六日還可以計劃一些體能活動加簡單溫習便可, 但這過程都須要有無限的耐力, 因一下只要由自由自在的幼稚園生活轉至小學的模式都須要一段時間去適應的.

這只是個人的分享及感受, 希望幫到你們啦!!

Longlammama,

很多謝妳的回應,小兒已考入出年P1主流班,我自己很擔心有沒有撰擇錯誤,不過聽了朋友及各方面對祟真的看法,大家都很鍾意這間學校,而且學校在英文及普通話語言環境是我最想要的,現在都很期待他出年的小學生活,很想他在祟真讀得開心。

謝謝!

LonglamMama
好多謝你咁詳細既回覆,我其實最初考tt都係鐘意佢既英普學習環境,但又擔心小朋友上到小一會好唔慣,因為幼稚園時英普程度都不是太好,驚佢跟不上。
另外我想問你小朋友最初有問題嗎?另我想問是否星期六,日一定要返主日學呢?
謝謝

LonglamMama
我仲有一個問題,你小朋友一個月計晒所有,要多少學費呢?
謝謝

LonglamMama

非常感謝你的回覆

我喜歡TT,同你見解差不多...如果小朋友在校完成功課,這對在職父母實在太大喜訊....成日聽D人講父母要督促子女到半夜才能做完功課...想起都汗顏......而且我又唔係太信任出面的補習社...一來師資問題,二來又怕品流復習...

如果小朋友留校至6:00,會否很辛苦? 功課班是多少時間一堂的? 個半鐘? 另外,學校有否提供小食或者自己需要另外準備小食給小朋友吃? 由午餐至6:00,相信都幾肚餓.....通常幾點回到家呢?

問題太多,唔好見怪

另外,聽說TT好早要返到學校,是嗎? 你女兒幾點上校車?

如果想加些普通話課程, 星期六有免費班上嘅(連家長都有份參加), 若數學成績好,有機會一星期上一曰奧數班(免費的), 另外考到1-30名(主流班),成績表才會顯示。

功課班由3時半至6時(坐校車), 自己接放學可以去到6時半,仲幫佢地默埋書,我個女都有參加,因為我都要返工。

每年兩測兩考, 另外一次預測(唔計分嘅)

原帖由 sallybaby 於 10-10-13 22:48 發表
功課班由3時半至6時(坐校車), 自己接放學可以去到6時半,仲幫佢地默埋書,我個女都有參加,因為我都要返工。

每年兩測兩考, 另外一次預測(唔計分嘅) ...

thanks, 咁如果又想上其他活動班或者拔尖補底班,咪無時間? 另外,想問下功課班,幾$$一個月?
‹ 上一主題|下一主題