用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 請教二年級同學媽咪
go

請教二年級同學媽咪

亞囡派了英文quiz result, 想問今次係考present tense, 之前有教到嗎?

小女2c,派回成績才知道考了

醒目開學勳章

阿女話學校有教
原帖由 raynthia 於 10-10-12 00:06 發表
亞囡派了英文quiz result, 想問今次係考present tense, 之前有教到嗎?

醒目開學勳章

我女都係2C班呀
原帖由 tsechris 於 10-10-12 20:15 發表
小女2c,派回成績才知道考了

回覆 1# polarbb 的文章

小女叫善瑜,你個女叫咩名?

醒目開學勳章

please check PM
原帖由 tsechris 於 10-10-19 18:51 發表
小女叫善瑜,你個女叫咩名?

大家好, 小女今年三年級. 我印象中小一已教Simple Present Tense. 小二會重溫Simple Present和教Simple Present Continuous Tense.  下學期尾會開始教Simple Past Tense.

醒目開學勳章

P1冇教過任何 tense 呀,P2書都係未有,不過個女就話老師上堂有講,但係就任何功作紙都冇做過,只係上星期突然派左個quiz 返黎至知教左.
原帖由 IslandMaMe 於 10-10-19 21:27 發表
大家好, 小女今年三年級. 我印象中小一已教Simple Present Tense. 小二會重溫Simple Present和教Simple Present Continuous Tense.  下學期尾會開始教Simple Past Tense.

PLE書嘅內容用故事形式, 平日溫習默書會比較著重生字, 但係做Grammar Practice就較明顯分咗類.

醒目開學勳章

我知佢地分開好多黎教,P1個時都係咁,已經慣,不過教左D咩次次都會有練習紙派返黎做,等我地知教左咩(唔係PLE書個D),不過今次就冇,教左都唔知. 其實宜家都係得個份quiz 知道佢地可能教左present tense,之後就再冇練習或功課做過. 我當然知道學校唔係淨教書,科科都好多課外野教,不過就好小好似今次的情形咁,教左都唔知,到宜家都未有相關的功作紙或教材派過返黎,所以有小小困惑姐.
原帖由 IslandMaMe 於 10-10-20 20:07 發表
PLE書嘅內容用故事形式, 平日溫習默書會比較著重生字, 但係做Grammar Practice就較明顯分咗類.

Yes, totally agree. 因為我近期較忙, 我驚我miss 咗, 亞囡唔識唔問, 到考試時就trouble 啦!!

btw, 下星期英文默書範圍係什麼?? 因見亞囡到今日都無寫.. 莫非不用默...

原帖由 polarbb 於 10-10-21 13:10 發表
我知佢地分開好多黎教,P1個時都係咁,已經慣,不過教左D咩次次都會有練習紙派返黎做,等我地知教左咩(唔係PLE書個D),不過今次就冇,教左都唔知. 其實宜家都係得個份quiz 知道佢地可能教左present tense,之後就再冇練習或 ...

醒目開學勳章

寫左喎,前日寫, page 18-20, 不過係2C班,你係米2C?
原帖由 raynthia 於 10-10-22 17:08 發表
Yes, totally agree. 因為我近期較忙, 我驚我miss 咗, 亞囡唔識唔問, 到考試時就trouble 啦!!

btw, 下星期英文默書範圍係什麼?? 因見亞囡到今日都無寫.. 莫非不用默...

...