用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 為什麼選擇黃埔宣道小學?
go

為什麼選擇黃埔宣道小學?

各位家長:

為什麼你們選擇黃埔宣道小學? 請從

(1) 學術水準
(2) 宗教教育
(3) 老師愛心
(4) 校風
(5) 學生品德培養
(6) 學生是否開心和
(7) 人際關係(老師/學生/家長)

給我一點意見,謝謝!

以我所知...黃埔宣道小學
(1) 學術水準~~d老師應該全部都有學位,聽區內補習社講,宣道d功課都幾深,d成績應該幾好!好似armarm仲贏左咩TVB小學問答比賽全港冠軍,睇電視見D學生真係好醒woo~~
(2) 宗教教育~~宣道會d學校一向都好著重宗教活動,d學生好乖,星期六都有細路返學校教會。
(3) 老師愛心~~呢樣就出晒名好啦!好多人都話宣道d老師好關心細路。
(6) 學生是否開心~~呢樣就好睇小朋友既適應同其他同學相處,聽聞d細路都好鍾意返學。

你係咪唸住幫小朋友報呢間學校,男仔定女仔呢?

原帖由 michuichui 於 09-1-14 22:13 發表
各位家長:

(1) 學術水準
(2) 宗教教育
(3) 老師愛心
(4) 校風
(5) 學生品德培養
(6) 學生是否開心和

給我一點意見,謝謝!

...

原帖由 qqfamily 於 09-1-15 17:07 發表
以我所知...黃埔宣道小學
(1) 學術水準~~d老師應該全部都有學位,聽區內補習社講,宣道d功課都幾深,d成績應該幾好!好似armarm仲贏左咩TVB小學問答比賽全港冠軍,睇電視見D學生真係好醒woo~~
(2) 宗教教育~~宣道會d學校一向 ...

是的, 我唸住幫小兒報呢間學校。請問你的孩子在黃埔宣道讀幾年級?

其他黃埔宣道小家長對這間學校有甚麼意見?

黃埔宣道小學
(1) 學術水準︰所有老師全部都有學位的,功課、工作紙很深,有很多PROJECT 做,剛贏左咩TVB小學問答比賽全港冠軍。
(2) 宗教教育︰校長、大部份職員、老師全部都係信仰基督教的。著重宗教活動,星期六有學校教會供學生返。
(3) 老師愛心︰好有愛心,而且很關心學生。
(4) 校風︰淳樸及傳統。
(5) 學生品德培養︰GOOD。
(6) 學生是否開心︰這要看學生啦﹗因每人都有唔同的FEELING。
(7) 人際關係(老師/學生/家長)︰家校合一的。老師會致電 / 電郵給家長報告學生情況。

原帖由 michuichui 於 09-1-14 22:13 發表
各位家長:

(1) 學術水準
(2) 宗教教育
(3) 老師愛心
(4) 校風
(5) 學生品德培養
(6) 學生是否開心和

給我一點意見,謝謝!

...

很好

請問中,英,數,常 用哪一出版社的書? 初小英文有沒有IELP等外藉老師圖書計劃? 謝謝!

各位黃埔宣道小學家長:

請問

1) 學校的老師如何提昇學生的學習興趣?
2) 學生的品行如何?
3) 學校是否給每一個學生有機會表演或擔當職務, 增強自信?
4) 學校的老師是否有時間關懷每個學生?
5) 是否很多畢業生回校探望老師?
6) 學生是否很喜歡上學? 功課擪力大嗎?

請給我一點意見,謝謝!

各位家長:

請給我一點意見,謝謝!

原帖由 michuichui 於 10-10-22 23:59 發表
各位家長:

請給我一點意見,謝謝!

我o既小朋友係黃埔宣埔讀緊小五。
以前貪佢8:20到校3:45分放學,兼學校活動空間够大。
而家時間變晒提前咗20分鐘。

主婦/其他黃埔宣道家長:

請問

1) 學校的老師如何提昇學生的學習興趣?
2) 學生的品行如何?
3) 學校是否給每一個學生有機會表演或擔當職務, 增強自信?
4) 學校的老師是否有時間關懷每個學生?
5) 是否很多畢業生回校探望老師?
6) 學生是否很喜歡上學? 功課擪力大嗎?

請給我一點意見,謝謝!

Which English story books do the teachers recommend P1 students to read ???? Any recommendation ???