用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今個 in 完培僑嘅有無什么麽可以分享一下?? ...
go

今個 in 完培僑嘅有無什么麽可以分享一下?? [複製鏈接]

如題.............
   0    0    0    0

過程暢順嗎?要等得久?!我要趕下場 (去玩呀!!)

係咪只帶appointment letter ,其他野唔駛帶?!  

有D學校要帶手冊,有D又要帶埋出世紙copy..怕帶甩野呀!!

very smooth 1 hour, great arrangement

1) playing games in a group for warm up (20m)

2) Chinese lesson (both Mandarin and Cantonese)

3) English lesson (story time -discussion on the story)

原帖由 dk486 於 10-10-30 17:17 發表
過程暢順嗎?要等得久?!我要趕下場 (去玩呀!!)

appointment letter only!!

原帖由 dk486 於 10-10-30 17:19 發表
係咪只帶appointment letter ,其他野唔駛帶?!  

有D學校要帶手冊,有D又要帶埋出世紙copy..怕帶甩野呀!!

仲有旅遊巴送返落大圍火車站

感覺間學校係有錢佬"堆砌"而成. 所有大樓都係SPONSOR BY SOMEONE!!! KEKE

仲有, 比較多國語人.

Disagree!! very down to the earth building, similar to other DSS schools with secondary sections...

Good environment, nice people there, including people work in the canteen, people at the front door saying good morning with friendly smiles..

most of the people there speak Cantonese, few speaking native English and Mandarin..few kids with non-Chinese face, probably interacial kids...

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-30 18:28 發表
仲有旅遊巴送返落大圍火車站

感覺間學校係有錢佬"堆砌"而成. 所有大樓都係SPONSOR BY SOMEONE!!! KEKE

仲有, 比較多國語人.

可能我講得唔夠清楚, 只係見到D大樓, 何鴻燊, 吳光正, 李兆基.....etc.....只係講下笑. 話間學校咁靚咁大都係多得d 有錢佬捐錢咁姐. 冇扁低之意 ^^

因為間學校係英普, 好自然, 都有好多國語人apply, 亦沒有扁意.....

醒目開學勳章

今日我仔in 2:00, 有以下我嘅經歷.

今日我親眼見識一個小朋友, 起腳踢另一個男仔, 好恐怖, 唔知有無人見倒.

我老公同個仔去咗toilet, 我就喺禮堂度等, 睇吓小朋友喺playmat度玩, 台前中間張playmat, 有幾個小朋友玩緊, 我留意其中一個小朋友, 男仔黎嘅, 點解我留意佢, 因為佢個樣好smart, 一身smart casual, casual得黎又打bow, 好靚仔, 所以我特別留意佢, 見佢玩緊一堆膠積木, 跟住有一個女仔, 普住件粉紅色中褸, 配戴眼鏡, 佢入咗去玩咗陣, 就搶個男仔手上嘅積木, 個男仔見積木比佢攞咗, 又再玩其他積木, 點知個女仔從個男仔手中搶過, 個男仔又攞其他積木玩, 點知個女仔就起腳踢個男仔, 最奇怪就係個女仔竟然起身去同個職員投訴(我見佢手指住個小男孩, 抬高頭同個職員講嘢, 應該係投訴), 個職員原本係同緊管前面張playmat嘅職員傾緊計架, 即係佢無睇見個過程, 我嗰刻好想同個職員講, 我睇見個過程係點, 不過我怕比人話我多事.  跟住個職員同緊小男孩講嘢之時, 個女仔竟然係义起條腰"妙"緊咀, 天呀, 點會有咁架.  我見個男孩大大眼有望住個職員同佢講嘢, 不過唔知個男孩識唔識張件事講返出黎.

其實仲有其他家長睇倒, 見佢地擰擰頭, 唔知你地有無見倒.  我都無話可說, 唔知個女仔個家長有無見倒佢女兒咁樣, 其實interview過程中, 真係睇倒晒個人attitude.  希望呢位小女孩嘅家長, 如果有睇見呢件事發生, 請同你小朋友傾吓, 畢竟interview係其次, 但過程中, 小朋友做咗呢野蠻行為, 應該襯機同佢傾吓.  

至於我仔, 佢出黎例牌係講自己咩都做齊晒, ok, 信佢.  

我 IN 4PM. 當然見唔到呢單野. 冇可否認, 之前 IN 咁多間, 今次IN PK 係最輕鬆既, 唔係低估間學校考既內容, 只係覺得間學校ACCEPT 活潑小孩, 所以我都冇對個仔咁嚴謹.

我見好多小朋友都係跑下跳下, 又唔會太謙謙恭恭, 但係好似你所講, 起腳踢人, 真係太離譜. 仲要係女仔, 好粗魯呀!!

But if the staffs didn't recognise the scene, that would be unfair to the boy~Poor~

My interview time on 10AM, I also saw a boy (大隻& tall), 報到果陣, 佢媽咪叫佢埋黎拎貼紙, 佢已經痴住佢爹哋不停掙扎, 登記完個staff叫佢拎貼紙, 佢竟然 "lur lur lur!" 咁對住個staff叫, 跟住一手拎左貼紙就走左去洗手, I didn't see what he did on the playmat, but I can imagine how he perform.
My hubby said the staff holding the liquid soap was 主任, I think the children's manner would also be counted.

原帖由 kc_01k 於 10-10-30 19:21 發表
今日我仔in 2:00, 有以下我嘅經歷.

今日我親眼見識一個小朋友, 起腳踢另一個男仔, 好恐怖, 唔知有無人見倒.

我老公同個仔去咗toilet, 我就喺禮堂度等, 睇吓小朋友喺playmat度玩, 台前中間張playmat, 有幾個小朋友 ...

請問家長要不要見老師呢?  因明天想帶埋妹妹(2歲)去; 唔知得唔得.

家長唔洗見, 去到排隊登記就可以放低小朋友響PLAYMAT到玩. 成粒鐘先會IN 完. 家長可以周圍行下, 坐下買下野食.

個小食部好多野食賣....

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-30 19:36 發表
我 IN 4PM. 當然見唔到呢單野. 冇可否認, 之前 IN 咁多間, 今次IN PK 係最輕鬆既, 唔係低估間學校考既內容, 只係覺得間學校ACCEPT 活潑小孩, 所以我都冇對個仔咁嚴謹.

我見好多小朋友都係跑下跳下, 又唔會太謙謙恭 ...

係呀, 你4:00pm, 應該見唔倒.  我係2:00pm, 個男仔1:30就跟咗佢地個leader走, 即係個男仔係1:30pm, 請呢個女仔嘅家長留意, 你女兒係配戴眼鏡, 著一件粉紅色中褸, 件褸係有少少膠面, 因我見係少少反光.  張playmat係喺正台前中間嗰張.

而我祝福個男仔唔會因呢件事被拖低佢分數啦.  加油.

係啦, 我仔出黎都話玩得幾開心!!  大家加油.  祝大家成功.

no parent interview, parent can go to the small hall at the ground floor, their VP will answer parent's questions on the school and their syllabus.

原帖由 task 於 10-10-30 19:39 發表
請問家長要不要見老師呢?  因明天想帶埋妹妹(2歲)去; 唔知得唔得.

醒目開學勳章

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-30 19:36 發表

But if the staffs didn't recognise the scene, that would be unfair to the boy~Poor~

My interview time on 10AM, I also saw a boy (大隻& tall), 報到果陣, 佢媽咪叫佢埋黎拎貼紙,  ...

我仔in時, 渣洗手液嘅係3個中學部有女生.  而個主任 (我估係), 係住喺台前右邊排椅度, 有時穿梭於咁多張 playmat度睇吓.

係呀, 個男仔好慘, 比人踢完仲要反比個女仔投訴, 真係無耐.  祝福佢.

今天仔仔in完後好開心跑出來同我講:媽咪我玩得好開心呀!我仲同老師講我鍾意英華小學多d!我聽完後呆晒!

我個仔 出黎後就說什麼都不記得了, 只係話我玩玩玩都什麼也忘記了

原帖由 波羅包 於 10-10-30 22:37 發表
今天仔仔in完後好開心跑出來同我講:媽咪我玩得好開心呀!我仲同老師講我鍾意英華小學多d!我聽完後呆晒!

今日下午IN 完, arrangement 幾好, 都幾認真去in 小朋友, 來來回回in 左成1hr 45mins.
1/2 hr warm up
1hr 15mins interview
‹ 上一主題|下一主題