用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有沒有人聽過馮宜亮醫生可醫自閉証 ??? ...
go

請問有沒有人聽過馮宜亮醫生可醫自閉証 ???

及有否試過佢biomedical treatment ???

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1690951&extra=page%3D1
原帖由 wahwah_974790 於 09-1-3 10:41 發表
及有否試過佢biomedical treatment ???
nil

新年期間去見了馮醫生, 要萬幾元驗大小便, 兩星期後有結果.

我個仔跟佢睇醫生一段時間,佢突然間响去年中左右,起診所放了一些自閉証的資料,跟住又攪seminar,得唔得就唔知,但一向收費都好貴,普通傷風都要$400左右,開藥亦出名重,如果你地想試,就真係要考慮清楚

原帖由 june1997 於 09-2-11 09:33 發表
新年期間去見了馮醫生, 要萬幾元驗大小便, 兩星期後有結果.

回覆 # 的文章

時代不斷有新的療法和醫學研究推出, 較新的生物療法不是主流醫學, 不太為人熟識。沒錯,在西醫的體系中,自閉症係冇得醫。其實,西醫好多病都係冇得醫,如癌症冇得醫,但以中醫或另類療法醫好的,大有人在。有些西醫會承認在西醫能力內醫不到,但會接受可以醫到的另類療法,如瑪麗醫院的腦科醫生會找來舌針醫師一起幫自閉症和腦病孩子做治療做研究,當然不是100%醫到,但幫到多少個就多少個。作為作主流醫學以外的生物療法, 也幫到自閉症孩子。
在美國,專醫自閉症的生物療法醫生叫DAN DR, 我在港也看過一個DAN DR, 做了一個TEST,花了幾千元。我也聽過那位醫生的講座,有點.....完後十分主動派咭片, 也有些看過他的媽媽PM給我, 說花費過萬, ....其實也有些西醫也有用生物療法,經驗比他多很多年,不過他們默默地做吧。

唉......如果佢真係識醫, 可能已經攞左獎啦, 駛乜係度自吹自擂啦..................

回覆 3# Reiki 的文章

請問你知道香港有哪些DAN! DR嗎?能pm給我嗎?謝謝

係大概兩個月前, 我同醫生講話bb有發展遲緩, 佢建議我用$3,500.- 拎bb大便去美國驗, 驗左話佢腸胃有好多有害既菌, 少益菌, 要食腸胃藥, 我問佢要食到幾時, 佢只話要長期食, 其實都唔知keep到幾時好, 因為都幾貴, 要成八百蚊一個禮拜藥. 至於有無好到, 真係唔知呀, 因為佢不斷有ot,pt training, 都唔知係邊方面幫到佢. 之前再問佢話我懷疑bb有自閉症, 佢建議我拎bb d小便去驗, 又要幾千, 其實都唔知試唔試好, 真係好矛盾, 自己又無咩錢.
其實睇佢都有好有唔好, 因為可以唔洗係佢診所等, d姑娘可以咁上下時間call你, 而且佢有d藥都ok既(起碼佢睇我b d濕疹都好過之前), 不過佢真係好commercial下, 隻隻藥都好貴. 我同佢都係咁講, 佢話舖租貴. 哈哈.

回覆 1# ChingMan1002 的文章

其實佢給你的是西藥還是supplement?
因為很多人都搞不清。
話孩子缺少益菌,你可以自己買來補充, 絶對不用$800一個月的費用,太 腸胃問題,可服emzymes.
長期服西藥,太多副作用了!
太多人對佢 ,真係.......

chingman 你有無那些腸胃藥的藥名呀?
我都有比個仔食緊.....

回覆 1# june1997 的文章

有好多隻架wo, 我要返去睇睇先.

我都想講一下呢個醫生都幾過份, 我前一排帶我個女去睇佢, 入到诊所唔到5分鐘就話佢adhd, 我知道一個西醫唔可以咁武斷, 要觀察, 評估及報告等, 真係好離譜, 我無理佢, 佢仲話有藥食左幾個月, 就會無事, 其實我有讀特殊教育, 都知唔會咁, 我無理佢, 立刻走, 佢咁做, 會累到許多無辜既媽媽同小朋友.

十分認同Reiki的講法。

Autism is treatable!

傳統西醫有其局限,西醫能成為主流醫學有許多歷史因素,並非純因其醫學治癒到多的病,相反大學曾有位博士跟我說論真正治癒,西醫只能醫到2成的病。

希望各位媽咪唔好對自己的小朋友失晒信心﹗

原帖由 Reiki 於 09-3-4 23:05 發表
時代不斷有新的療法和醫學研究推出, 較新的生物療法不是主流醫學, 不太為人熟識。沒錯,在西醫的體系中,自閉症係冇得醫。其實,西醫好多病都係冇得醫,如癌症冇得醫,但以中醫或另類療法醫好的,大有人在。有些西醫會承認 ...

我個A仔,做左生物療法兩個後,已有很大進步,跟手cut左的XX訓練,現在做左半年(最近驗了Igg,戒了些食物),成個人好似脫胎換骨,從前科科都吾合格或者六十幾分,最近的測驗所有都合格外,聖經有92分,我想都未想過我個仔可有這個分數。

原帖由 charisma07 於 10-11-6 00:28 發表
十分認同Reiki的講法。

Autism is treatable!

傳統西醫有其局限,西醫能成為主流醫學有許多歷史因素,並非純因其醫學治癒到多的病,相反大學曾有位博士跟我說論真正治癒,西醫只能醫到2成的病。

希望各位媽咪唔好對自己的 ...

Myson727, charisma07

可唔可 PM d 關於去邊度做Igg 檢驗同生物治療資料比我. 謝謝.

我識個MAMA之前睇DR. FUNG, 不過佢既態度好差, 問多少少野都唔願講, 好似解釋咁多你都唔識, 個MAMA都無睇佢喇。。。

Appreciate it if you could also PM me the details.  Thanks a lot.

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-11-8 15:47 發表
Myson727, charisma07

可唔可 PM d 關於去邊度做Igg 檢驗同生物治療資料比我. 謝謝.

你個女幾大呀?她情況如何呢?

原帖由 yingmuffin 於 10-11-5 18:00 發表
我都想講一下呢個醫生都幾過份, 我前一排帶我個女去睇佢, 入到诊所唔到5分鐘就話佢adhd, 我知道一個西醫唔可以咁武斷, 要觀察, 評估及報告等, 真係好離譜, 我無理佢, 佢仲話有藥食左幾個月, 就會無事, 其實我有讀特 ...