用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 坐校車要注意!!!
go

坐校車要注意!!!

醒目開學勳章

唔該各位 mami 和 請告知家中工人姐姐, 當校車開時,不論是不是剛開,都不要拍打車窗或車身(除非真的有特別事),就算你係留左野冇比小朋友,因為是很危險的!!!!!! 我女女就係因為今日有位工人姐姐留左野冇比個小朋友,當校車剛開時佢拍打校車,司機唔知咩事就即停,我女女就係咁樣成個"鍾"前左,撞到個頭,宜家佢未放學,我睇唔到整到點,不過為左小朋友安全,請不要因為自己的唔小心做出對小朋友有危險的事情!!!!!

醒目開學勳章

真係好嬲,我同校車公司講可唔可以打比個家長,等我同佢溝通下咁下次就唔好咁拍車,個家長居然話唔想打比我,唔想處理這件事,叫校車公司同學校處理.佢連一句"唔好意思"都冇講,點解會有D咁o既家長?!!!

醒目開學勳章

已收到家長電話,因為我湊放學時將我的電話給了小朋友,家長對我說不好意思,因為校車打比佢時的態度好差,所以佢都好嬲,大家誤會已解決.

原帖由 polarbb 於 10-11-8 20:00 發表
已收到家長電話,因為我湊放學時將我的電話給了小朋友,家長對我說不好意思,因為校車打比佢時的態度好差,所以佢都好嬲,大家誤會已解決.

小朋友無事便好,繼續開開心心上學去!!!

好彩小朋友無事, 不過校車既處理手法真係值得我們關注!

醒目開學勳章

阿女話今日放學時校車又急剎停,好彩今次冇人受傷,其實校車真係開得好快,情況令人擔心

校車的意外情況真唔少。可能因為沒有固定的車和司機,放學時亦經常發生司機叔叔行錯路和唔記得停站的事件。都幾令人擔心。

醒目開學勳章

係,我地都試過幾次飛站,要等佢再番轉頭.校車真係開得好快,所以一定要小朋友小心.

另一件事令我費解的是, 考試期間放11點, 為什麼不好好地通知家長在什麼時候接回小朋友? 要家長打電話去冠忠問才知道. 我另一兒子學校連街車都曉寫紙仔給家長通知特別日子的接校車時間, 冠忠是大公司, 為何這樣小的東西也不懂?
原帖由 polarbb 於 10-11-17 11:33 發表
係,我地都試過幾次飛站,要等佢再番轉頭.校車真係開得好快,所以一定要小朋友小心.

醒目開學勳章

上星期五我自己湊女放學,其實校車要11:10多D至開始開,但校車上星期就叫我地11:15分屋企接,其實佢地要成11:30-35分至到我樓下,E間校車真係差過以前好多,又唔安全,之前又話佢地自己有咩新設備,小朋友會好安全,但係佢地又開得快,安全帶只係圍住條腰,保母又冇經驗,根本就貨不對辦
原帖由 julietta 於 10-11-22 18:40 發表
另一件事令我費解的是, 考試期間放11點, 為什麼不好好地通知家長在什麼時候接回小朋友? 要家長打電話去冠忠問才知道. 我另一兒子學校連街車都曉寫紙仔給家長通知特別日子的接校車時間, 冠忠是大公司, 為何這樣小的東 ...

我女女坐個架校車都 ok , 司機叔叔同姨姨都好小心, 但女女都同我講過係學校個條斜路司機叔叔都開得快, 但其他就無咩話唔好啦 !!
你地係邊條線 ?

請問校車係咪分幾條線?會唔會有一條線經大坑光明台?大約幾多錢?謝謝!

有架... $850, 好貴