用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 “自行收生“ 放榜之前一日 (Nov 21)
go

“自行收生“ 放榜之前一日 (Nov 21) [複製鏈接]

“自行收生“  放榜之前一日 (Nov 21),你地有無想過當晚會點過。

我囡有20分,吾係100﹪有,又吾係100﹪無。現在已開始瞓得吾好!

有無上年mami 可分享經驗!
   0    0    0    0

當年亜女15分, 只可以第二輪大抽奬, 個陣處境同你自行的處境應差不多.

但個陣我睡得好好, 因為我當時有其他事煩, 小一己經係好皮毛的事.

看遠一點, 其實小一不算太大的事, 名校可能給人羡慕一點, 普通學校卻也不見得學不到東西.

原帖由 prettygirls 於 10-11-9 19:15 發表
“自行收生“  放榜之前一日 (Nov 21),你地有無想過當晚會點過。

我囡有20分,吾係100﹪有,又吾係100﹪無。現在已開始瞓得吾好!

有無上年mami 可分享經驗! ...

nicolemummy       

我都明白。因我本身吾係名校綱,再加上我係大囡+細囡。所以,大個個掂左,細個個就安落!

不過,我都想係bk找同路人互相支持吓!

我阿女得十五分,預佐冇,所以冇咩所謂。

而且,到頭來,佢總有一間學校讀,算啦!!

我都係, 第一輪預左冇就唔會訓唔著   . 你地會親身去學校定上網睇結果呀?? 我揀果間兩樣都得, 我就想親身去學校, 真係唔得出去行下都好 .

就係有機會玩這個遊戲,我先會瞓吾著。 不過,我打算都係上school website 睇算。怕自己係school 門口大叫或大哭呀!

我都係上來bk 講吓!呻吓!

我都係20分, 我揀左間熱門既, 所以都係微機會.

希望佢世襲唔多, 因為同分的可以抽籤.

自行收生唔係統一22/11公佈結果的嗎?點解我揀果間學校網頁話要23/11公佈結果呢?

會唔會係網上公布就23號, 因為要人手UPLOAD上去, 但22號就可以去學校睇呢? 你最好打去問清楚.

原帖由 Edvychan 於 9-11-2010 11:52 PM 發表
自行收生唔係統一22/11公佈結果的嗎?點解我揀果間學校網頁話要23/11公佈結果呢?

我預左唔得. 所以無セ特別感覺

我估都係要upload name list 的問題。因政府official announcement date 係 22/11.

原帖由 Edvychan 於 10-11-9 23:52 發表

dlmcdlcl,
我都選左勁hit 的小學。有20分都一定會試吓la! 吾想到時身邊朋友20分入左,自己就會後悔當初。

Nov 22 晚,你有無打算怎過當晚。我現在心情好似會考/高考放榜感覺。

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-9 23:50 發表
我都係20分, 我揀左間熱門既, 所以都係微機會.

希望佢世襲唔多, 因為同分的可以抽籤.

Prettygirls, our case is the same as yours with 2 daughters and the elder one now has 20 points... also selected a popular school, success rate maybe less than 15%.  Applied 3 DSS and all certified.  The only "security" she has is the international school that she started to study at since this Aug (K3 equivalent, beforehand she was in a local kindergarten).  Otherwise, I would definitely be very scared with even no offer is on hand...

Staying in the int'l school doesn't help our younger daughter whose Eng is much poorer & the school does not have much siblings preference.  Also, I still prefer good local schools more.

Good luck to all of us...  Again come to BK just for 呻下 & sharing.  My younger daughter is now applying for K1.  Competition is even more serious, or I should say CRAZY! The no. of children born in 2008 almost doubled that of 2005.  A lot of famous KG received 6,000-8,000 applications, more than double comparing to DSS Primary like TSL, DGJS this year... It is so painful to go through K1 & P1 interviews together, esp that both of my girls are shy & you can imagine how well they perform in interviews!!!

原帖由 prettygirls 於 10-11-9 19:43 發表
nicolemummy        

我都明白。因我本身吾係名校綱,再加上我係大囡+細囡。所以,大個個掂左,細個個就安落!

不過,我都想係bk找同路人互相支持吓!

原帖由 prettygirls 於 10-11-9 19:15 發表

有無上年mami 可分享經驗! ...

My son even get only 15...... Don't worry....... Take it easy and relax.......

回想舊我和兩位朋友等放榜,三人也是20分博三間唔同嘅熱門學校,放榜前大家互相鼓勵,一齊祈禱,但願起碼有一人中籤就好。放榜當日,我一早起身,準備去學校門口睇放榜,在家中收到其中一位朋友來電,喊晒咁話佢個仔得咗,我也即時為她喜極而泣,因為她仔當時未有offer。出發往學校途中,我胡思亂想,我哋已經有人中籤,自己又豈會如此幸運,雙腳開始發軟,中籤朋友不住同我通電話鼓勵我,並趕往我揀嘅學校會合我,當校工將結果張貼在校門外,一班家長擁上,我見唔到女兒名字,不住搖頭,直至站在我前面的家長行開,原來他的頭遮住我女兒名字,我立即高呼,雙眼通紅,感謝主!呢刻我收到另外朋友女兒也中籤,真是皆大歡喜,我們的朋友也難以致信我們的經歷!
舊年四萬多人申請自行分配學位,有一半人中籤,我但願你們也能得嘗所願!

Me Too....

日期 我都係 睇到 d 個 topic 先記得.

原帖由 dordorbear 於 10-11-10 00:10 發表
我預左唔得. 所以無セ特別感覺

天祐善人,阿門.

原帖由 karen55407 於 10-11-10 11:53 發表
回想舊我和兩位朋友等放榜,三人也是20分博三間唔同嘅熱門學校,放榜前大家互相鼓勵,一齊祈禱,但願起碼有一人中籤就好。放榜當日,我一早起身,準備去學校門口睇放榜,在家中收到其中一位朋友來電,喊晒咁話佢個仔得咗,我也即時為她 ...
無知是福

15分, 自行99%無機會.
心儀dss 全軍覆沒.
等大抽獎, 等運到.
只有幼稚園直升私小[普通]個位做backup.

儘量唔去諗咁多, 可以做的都做晒了, 柳暗花明又一村, 自行同抽獎都係講運, 諗得多都自找煩惱, 無用, 影響小朋友心情.

同自己講要平常心,預咗唔得, (20分, 小位,熱門學校). 現時仍未有offer, 但如果我表現得驚慌失措,個女咪仲驚.....

為我們的囝囡有理想的學校祈禱吧!祝大家都有好消息
‹ 上一主題|下一主題