用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做名校第尾,定唔出名學校第一呢?
go

做名校第尾,定唔出名學校第一呢? [複製鏈接]

最近不停同亞仔去見學校,不知不覺自己已經鑽入牛角尖,唔知自己想點,只係見人報又報,怕無學校收亞仔所以又報多幾間,好似唔報就唔啱咁。諗番轉頭,究竟為咩呢?

其實真係比我亞仔考到入名校,又要担心佢追唔到,成日做住尾尾個幾個,佢真係會開心?不過真係講就易,最後我都係有報,始終一抱試下心態....

只係有感而發,希望我唔會因為自己既無知而害咗亞仔啦。呢幾次既 interview, 我發現亞仔可能都有感應,因為好明顯見佢對某啲老師好樂意咁做晒所有野,某啲就好似好唔情願咁做晒所有野。所以剩落嚟既我決定只會自己心內著急,唔會影响亞仔,就等亞仔自己隨緣揀佢喜歡既學校啦!

將來會點?無人會知,盡力啦。

祝各位媽媽爸爸同仔仔囡囡搵到啱又開心既學校同生活!
   0    0    0    0

好問題, 不過好難答..

因為小朋友入到好學校唔一定包尾, 入到普通學校亦唔一定第一

少少sharing, 我間中學叫做名校, 我唔係精英班, 係其他班考頭幾名, o個幾年因為對自己無咩要求, 所以亦唔覺好大壓力

會考完畢, 同學們實在厲害, 學校亦想收d 6, 7, 8, 9A 既external學生, 番唔到原校讀中六, 去到其他都算區內ok既學校讀預科

班中六同學係佢地既"精英班"上黎, 有幾個真係好叻, 而家亦事業有成, 但其他大部分d 成績只係一般...尤其是語言方面...底好重要

我husband掉轉, 佢小學讀左間好似唔係幾好既小學 (已不存在), 年年考第一, 後來佢諗不如懶d唔讀書, 依然頭兩名, 所以愈來愈懶, 點知升左間佢當時區內出名既中學, 第一次考試之後, 發現其他人好勁, f2尾開始發奮讀書都唔可以追到, 非常後悔...一樣返唔到原校讀中六...

不過你既反思絕對係好好, 我都好lost... your question helped

先讀名校,讀唔到至轉校咪得囉

睇孩子性格啦.  好aggressive, competitive & out-going既讀「名校」適合d. 好隨遇而安, 事事無所謂的孩子係名校會辛苦.  其實唔一定唔係黑, 就係白o既, 中間好有好多shades of grey.  唔「名校」, 都仲有好多程度不錯, 老師有愛心, 孩子又讀得開心的好學校.  只要「適合」就係好學校啦.

人係需要motivationo既, 成日係後截, 又係幾打擊自信心o既.  要知道一個人有無自信, 對日後做乜野&面對困難都影響好大.

醒目開學勳章

原帖由 anteater 於 10-11-12 07:38 發表

咁唔負責任嘅說話都講得出?

樓主的問題,源自一個lost字.

我覺得唔駛咁大心理壓力,你諗吓,小朋友先讀得嗰1年書(PN),或者都未開始讀,未來講緊既係20年的讀書生涯.要佢地係未來20年有motivation去求學,初階段首先要令佢地對求學有興趣,有好奇心,有基本的能力(讀寫聽,語文,數學),基礎打穩,行上去就易行一點.

回到問題的基本點去諗,不必太考慮名校與否,因為100個人會給你100個不同個案.我都有個朋友自細讀名校,但跟不上,結果會考要重讀.一個人受到打擊可以謝晒,另一個人受到同樣打擊可以發奮,你問的問題冇人答到你,而你的小朋友是獨特的,人家行的路可以參考,但事實是未必會咁行,而你又最是清楚你小朋友的人.所以你要清醒.

仲有,學歷肯定是求事業的基礎,但好事業又不代表一定能有幸福.一個人的EQ都好緊要.你睇新聞都應該見過幾多才女過唔到情關而毀了一生.所以我覺得,小朋友未來10幾20年條路點行,真係天曉得,正如你買股票也不能保證20年後一定會升,但作為家長,最大責任就是在刻下為他們裝備好.係裝備好他們的能力與信心.等他們日後跌倒都識得自己爬番起身.

如果所有面試已完成,刻下請你relax及enjoy與小朋友相處的時間.

原帖由 anteater 於 10-11-12 07:38 發表

我認同, 唔比佢試過係唔知小朋友O既能力
真係讀唔到咪轉番D普通D

如果名校第尾
我選擇普通第一

長期打擊自信好難搞

我贊成. 呢個問題放係幼稚園, 同小學係唔一樣. 而家講幼稚園, 讀成點, 都係好多未知數, 點解唔試左先? 而且幼稚園, 都係家長勤力佔主要因素多架啦.

樓主 想得太多了
小朋友係龍係虫咁細點會知
讀唔到書都唔等於一事無成
他們有他們既人生
我相信最安全的永遠是給自己/小朋友進可攻退可守既路

不是所有名幼稚園都單保入到名小校,更唔保証入到名中學!作父母的(包括我自己)總是會想給小孩子舖路,但我們舖嘅路亦不一定能按我們想的舖成,就算舖成也不一定適合自己的孩子。所以,野我地就照做,但就要抱住順其自然心態,不能強求,做唔到就總會有失望,但塞翁失馬,焉知非福?!不能亞Q啲,但如不是這樣,我地又可以怎樣?
雖則幼稚園都有所謂"名校",除個別某些是特別谷的外,其實大部份的程度都差唔多,如真的特別淺,咁我地咪係屋企自己教下囉!
在名校(小學及中學)做"墊底"的,你認為他們能做個有自信心的人嗎?在普通學校名列前茅的,雖然成績可能只等同超級學校的中等程度,但做人處事的confidence & self assertiveness就應比較強!再者,"起步"比人慢,但後勁淩勵,小朋友係個"天生的讀書人",你估佢入唔到超級小學同中學咩?!大把學校爭啦!又如界明知小朋友唔係讀書人,但見佢有盡能力去做(態度正確),咁就已經有個交代,我地唔接受又可以點?!一個社會需要唔同人去做唔同崗位,唔理由個個都係讀書叻跟住做教授或大公司嘅CEO格(其實香港大把咁多CEO都讀書唔叻架啦!)
可能係我要求低,我成日都認為,做人唔使一定做最叻,只要是自己已滿足的就可以。孩子長大了就自然有他們的想法,他們也會按自己的性格和能力去追求他們想要的,我們也控制不來。我們的工作是幫他們建立正確/正面的價值觀(道德/人生/待人處事等),讓他們身心健康的成長。讀唔到書去學整餅,做個開心的麵包師傅,整出黎個飽都好食啲啦!

做第尾年年擔心俾人踢走重慘
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

樓主真係鑽晒牛角尖啦

讀名校唔一定會第尾,讀唔出名學校亦唔一定會考第一。

呢個世界係有好多選擇的,黑與白之間仲有好多顏色架。放鬆 d 啦香港人

好同意Christi的講法!
學習動力、EQ同自信心係好重要,只要中英數基礎打得好,讀唔讀所謂名校都得!
但朋友有另一睇法,就是識人的層次不同,我都認同不過高攀不起!個個小學一二年級已經話自己中一就會去外國讀書,考鋼琴已考8級,話就話返全日,開學頭夏令,放暑假前又夏令,成日都放點幾!放假又長過人,學校完全沒有心教學,全倚賴家長出去補習,未教完都要考試...這間名校我就一定唔去讀!

我自己覺得.....係自己覺得。

幼稚園期間,其實小朋友既適應力係好強的,名唔名校都唔緊要,最重要係學校能給予老師有足夠既資源去關愛每一位小朋友、老師既質素同經驗亦很重要。

反而最重要既係做父母著唔著眼這"名校"兩宇,讀名校,有很多額外資源要付出,自己又能付擔到亦屬考慮因素。

例如,有些名校要小朋友考公開試(幼稚園),如果唔考,是否真係對小朋友有影響嗎﹖反而,如果考得唔好,小朋友應該未感受到,但家長會否唔開心呢﹖

所以我自己覺得名校與否,係視乎家長而唔係小朋友。

再者,幼稚園先係人生既一小部份,唔雖要太著緊,順其自然,可能會更開心。
****未經本人許可, 不得轉載****

其實想問:
係咪值得比多好多錢唔用學劵讀D出名幼稚園目的係在考直資, 有質素私校 或有需要扣門時較有優勢(例如, 小學校長/老師也傾向收名幼稚園學生因他們學術底子/英文較好)

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-12 10:02 發表
樓主真係鑽晒牛角尖啦

讀名校唔一定會第尾,讀唔出名學校亦唔一定會考第一。

呢個世界係有好多選擇的,黑與白之間仲有好多顏色架。放鬆 d 啦香港人 ...

其實我離左題少少
我想大家係安排幼稚園既同時 睇下小一選校家長既心聲
真係愈睇愈心寒

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2250013&extra=page%3D1

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2249041&extra=page%3D1

我會選名校, 因為除左你第時出嚟做野, 人地會睇之外...名校入面同學之間既NETWORK, 小朋友第時出嚟社會出嚟做野就好有用架啦...

睇bb性格

原帖由 2ndsister 於 10-11-12 11:44 發表
我會選名校, 因為除左你第時出嚟做野, 人地會睇之外...名校入面同學之間既NETWORK, 小朋友第時出嚟社會出嚟做野就好有用架啦...

想當年 我間小學都唔係咩名校 (最多算地區名校)
屋企窮 同學們家底比我好好多 上堂老師教既野根本唔識
屋企無人識 無人教
我年年都考4x (一班45人)
無朋友 ...人地都唔同我玩...無自信
講咩network呀.
其實大學同學間既network我估比k,小學,中學 重要好多
‹ 上一主題|下一主題