用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? ...
go

請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? [複製鏈接]

請問有經驗的資優兒媽媽可唔可以幫到我?

我想問0下我個細仔今年3歲3個月,佢學0野好快,我教佢A-Z,佢可以認得晒,就算抽問都識答,1-50都識數及識認,屋企電話號碼及我同老公手提號碼都識背,又鍾意玩砌圖,宜家250塊都識砌,仲砌得好快添!我宜家已經開始教佢睇鐘,佢都開始識,佢學0野真係好快,咁算唔算係資優呀?請問有經驗的資優兒媽媽可唔可以幫到我呢?唔該晒~
   5    0    0    0
我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

I can well remember when my cousin (who is a lot younger than me) was around 2.5 yrs, she taught herself how to read (eg. A cat on a mat, I am a boy, etc). What was so surprising was that she had never been taught any phonics nor any words (no flash cards, no English tuition). Her mum just taught her the 26 alphabets and read her bedtime stories (without deliberately teaching her any words). She just somehow taught herself how to read at 2.5 !

From then on, she became addicted to books. When she was 8, she was already reading Enlglish literature books by authors like Jane Austen and Charles Dickens (the originals, not simplified versions).

Apart from attending a normal kindergarten, no one has ever taught her any Maths nor has she attended any maths classes like Kumon. When she was around 5-6, we found that she was already quite advanced in multiplications and divisions.
She did not understand why other children had to learn / memorise the multiplication table. She just taught herself all these things.

My cousin has been confirmed to be a gifted child. What's so special about her as a toddler/young kid was that she had a very strong learning ability. Nowadays, a lot of kids can read and do maths at a young age, but they have been trained very hard from a very young age. For my cousin, she has never really been taught any of these things, and yet managed to teach herself.  

She was offered a place at university at the age of 13, but her mum turned down the offer, as she wanted her child to grow up as a normal child with friends of similar age.

原帖由 Isaacmommy 於 10-4-15 22:36 發表
I can well remember when my cousin (who is a lot younger than me) was around 2.5 yrs, she taught herself how to read (eg. A cat on a mat, I am a boy, etc). What was so surprising was that she had neve ...

Your cousin is very bright!! I guess her IQ is over 150,not only gifted,she must be highly gifted. Does she study in US?

I think my cousin is very gifted indeed but I don't know her exact IQ score. It's lucky she did not have much emotion problems. She's just a little bit mature for her age.

She received gifted education in the US until the age of 13 when she returned to HK with her family. She was accepted by some elite local schools in HK and was allowed to skip a year. But she finally chose a v good international school which her mum thought could cater for the needs of gifted children (at least better than local schools). When she was at int'l school in HK, she would just do 1-2 of each Maths question. She would then tell the teacher there's no need to do more, and she would then offer help to other fellow classmates.

She was also admitted into HKAPA to learn violin in the same year, and was awarded a scholarship by HKAPA in the following year.

原帖由 Isaacmommy 於 10-4-16 10:15 發表
I think my cousin is very gifted indeed but I don't know her exact IQ score. It's lucky she did not have much emotion problems. She's just a little bit mature for her age.

She received gifted educat ...

Your cousin is very excellent girl,and she is a violin of genius
我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

還有沒有其他資優兒的媽媽在你們孩子3歲時,發現孩子與其他小孩子不同,特別聰明的地方,講多d哩聽0下?

原帖由 Isaacmommy 於 10-4-16 10:15 發表

She received gifted educat ...

Amazing! She's really a bright gifted girl. How old is she now?? Really wonder how her mother nurture her. We can hardly find parents who have gifted teens here. If she doesn't have any emotion problems,she's really blessed. I came across a gifted girl who admitted to MIT at 15/16 yo. The time I met her,she was 10 yo and reading a very thick novel and I even couldn't understand the first page! However,she always talk back to her mother and hates eating.
Gifted child can really flys high in the education of US.

fyi:
Level One Gifted:
Approximately 90th-98th percentiles on standardized tests
Terms Superior* to Moderately Gifted on IQ tests
Generally top one-third to one-fourth of students in a mixed-ability class
Many in this Level don’t qualify for gifted programs (scores don’t meet school criteria)
Predominate gifted program population due to higher frequency compared to Levels Two through
Five
Start kindergarten with end-of-year skills already mastered

原帖由 juliet 於 10-4-16 16:20 發表
還有沒有其他資優兒的媽媽在你們孩子3歲時,發現孩子與其他小孩子不同,特別聰明的地方,講多d哩聽0下?

請回正題,thx!

不論是否gifted,每個小朋友都有唔同專長, 對於 "三歲資優小朋友有什麼與眾不同的行為",好難一概而論呢!

"資優"唔止係讀書叻、學嘢快咁簡單, 以下資料請先睇睇:

依 據 一 九 七 八 年 美 國 的 資 優 與 特 殊 才 能 兒 童 教 育 法 案 羅 列 六 項 資 優 及 特 殊 才 能 的 定 義 及 種 類 ﹕

1. 智 力 的 資 優 ﹕ 經 過 標 準 化 測 驗 鑑 定 智 商 高 、 學 習 能 力 強 及 富 於 領 悟 力 及 觀 察 力 ;

2. 特 殊 學 科 性 向 的 資 優 ﹕ 在 某 些 特 定 的 學 科 , 如 數 學 、 語 文 、 科 學 ...... 等 有 持 續 優 異 的 成 績 ;

3. 創 造 力 的 資 優 ﹕ 具 有 獨 特 、 創 新 、 富 想 像 力 、 好 奇 心 及 具 流 暢 性 意 念 和 表 現 ;

4. 視 覺 或 表 演 藝 術 的 資 優 ﹕ 在 音 樂 、 戲 劇 、 美 勞 ...... 等 藝 術 方 面 能 表 現 卓 越 ;

5. 領 導 能 力 的 資 優 ﹕ 在 小 組 及 團 體 中 受 到 多 數 人 愛 戴 , 能 建 立 良 好 社 交 關 係 , 擅 於 激 勵 及 推 動 多 數 人 成 功 地 完 成 某 項 工 作 任 務 ;

6. 心 理 肌 動 能 力 的 資 優 ﹕ 對 於 需 要 協 調 心 理 動 作 的 表 現 傑 出 , 例 如 技 能 競 賽 優 勝 者 、 體 育 家 、 舞 蹈 家 , 精 於 雕 刻 者 或 擅 於 操 作 機 械 等 特 殊 潛 能 。

假設一個小朋友於藝術範疇屬資優, 佢三歲就無師自通畫到一手好畫, 但佢分分鍾於語文範疇只屬一般智能、a-z都未認得, 咁唔通佢又唔係上天的禮物?

我三個小朋友...
大仔, 相信都係一般智能嘅港童, 貪玩冇記性, 呢度唔講佢住;
二仔, 一派專家話佢八成係亞氏保加, 一派專家就話佢可能係資優, 我講唔出佢識得啲乜, 因為久不久就無那那發現佢識得啲唔太 match 佢年齡嘅事, 好似, 佢而家 4 歲, 會睇月曆 (記得晒邊日有啲乜野做, 仲有幾多日就星期幾, 好似人肉記事簿咁), 識背成數表, 識用 phonics 併讀英文 (所以佢d英文讀音好準), 最好笑係, 叫佢由 z 倒唸番去 a, 完全冇問題, 又, 佢對好多野都表現出極高專注力及記憶力, 聯想力高, 但偏偏呢樣野又令佢小小嘢都出現擔憂、冇自信... 仲有佢 eq 方面差得好緊要, 呢排佢日日用出色演技扮病, 目的都係唔想番學, 我就快俾佢玩死...
三女, 佢一歲左右就開始講短句, 歲半問點解, 一歲九個月左右, 用左3-4日時間就學晒 phonics, 數目口upup可以數到100, 而家2歲4個月喇, 興趣廣, 記憶力強 (十分鐘內可以記到20-30個中文字), 思維模式非常老積, 仲好鍾意同人爭辯, 叫佢follow我instruction去做某件事啦, 佢就搬出一大堆理由佢推銷自己嘅做法, 日日同佢鬥智鬥力, 好攰! 今年年頭家長日, 雖然老師只係對左佢一個月 (呀女12月先插班), 但老師話佢應有k2小朋友能力, 提我留意佢... 我都冇乜野諗, 只希望佢唔好咁惡教就得!

anyway, 你有懷疑嘅, 不如問下你仔嘅老師意見, 再唔係花點錢去做評估, 唔使心掛掛囉~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

原帖由 tsznok 於 10-4-17 18:59 發表
不論是否gifted,每個小朋友都有唔同專長, 對於 "三歲資優小朋友有什麼與眾不同的行為",好難一概而論呢!

"資優"唔止係讀書叻、學嘢快咁簡單, 以下資料請先睇睇:

依 據 一 九 七 八 年 美 國 的 資 優 與 特 殊 才  ...

多謝你的意見,其實我都大慨知道自己的小朋友唔算係最叻,不過算比一般叻d!所以想睇下真係資優的小朋友係點0既!相信你的兩位小朋友應該是資優,你有冇帶他check呀?

兩個小朋友應該係資優兒

醒目開學勳章

我個仔都係2歲4個月大, 冇三寶媽個三女識咁多, 佢真係好叻女~

我囝囝20個月大能認讀大楷A-Z, 1-20 (in eng), 10個不同形狀和10種顏色 (in eng). 潛能好似一下子爆發出嚟咁, 但其實佢成15-16個月才可離手自己步行, 18個月才講單音(car, ball)...

近排鍾意睇鐘, 會問我哋幾多點. 又突然認到中文字, 冇正式計過幾多分鐘內認到幾多字, 但好快就認讀到20個字. 好鍾意睇書和聽我講故事. 都鍾意砌puzzle但冇咁多塊.

不過我覺得以上各項可以透過「教」出來, 所以唔覺自己個仔有幾叻. 但有d嘢就冇得教, 例如一d概念: 形狀, 排次序, size(大小, 長短), 顏色分類等"sense", 而阿仔12個月大就好鍾意將物件排序, 排得好整齊. 曾經有playgroup老師話呢d係數理方面比較強, 希望係啦因為我數學好弱, 唔想個仔似我~

我相信每個小朋友都係gifted, 正如三寶媽所講, 一個小朋友有藝術感, 可能認字弱; 又或者記性好但有脾氣. 作為媽媽, 我唔會特別希望子女係資優, 因為資唔資優我都係咁教.

回覆 2# tsznok 的文章

想問如果做評估,邊度做會好啲,同準啲?

原帖由 方麗娟 於 10-4-19 02:36 發表
我相信每個小朋友都係gifted, 正如三寶媽所講, 一個小朋友有藝術感, 可能認字弱; 又或者記性好但有脾氣. 作為媽媽, 我唔會特別希望子女係資優, 因為資唔資優我都係咁教.........

係呀!我個大仔畫畫好叻(成日攞獎),但認字同記憶力都比較差,而細仔記憶力及理解力強,但藝術方面又真係比較差.....真係因才思教!

統計哩講一般人左腦叻,右腦就無咁發達,相對哩講如果右腦叻,左腦就冇咁叻.....(如果兩樣都叻就真係最好啦!)

醒目開學勳章

我囡而家3歲半, 佢2歲前已經識晒A-Z大細階, 2歲幾已經玩緊250塊砌圖,而家1-100睇同寫都無問題, 識計+數, 英文係講全句既, 自己可以睇間單英文書,每日自己可以坐定定做功課, 不過我好肯定佢唔係資優

我表弟宜家6歲..
佢3歲個陣都係識睇鐘..A-Z..簡單加減數..同埋可能因為由出世開始睇DISNEY個套DVD..之後仲要2歲上PLAY GROUP..所以宜家成日講英文..佢識既英文比我地叻好多..!!

佢3歲仔佢父母個個星期同佢行PAGE ONE..佢好快睇晒佢中意睇既恐龍書!!仲睇中文睇到悶..要求睇ENG!!到宜家..佢唔只認我恐龍..佢對十萬個為什麼既知識都背晒!!

知道小朋友係資優..會好煩..!!有時..自己心知就算啦..只要配合到小朋友..而小朋友都係開心既..我覺得就冇所謂..
起碼..俾到成績我睇..活動俾到我睇..佢又玩得開心..我覺得唔錯!!

原帖由 xanax1mg 於 10-4-20 14:49 發表
我囡而家3歲半, 佢2歲前已經識晒A-Z大細階, 2歲幾已經玩緊250塊砌圖,而家1-100睇同寫都無問題, 識計+數, 英文係講全句既, 自己可以睇間單英文書,每日自己可以坐定定做功課, 不過我好肯定佢唔係資優 ...

點解咁肯定??

見你周圍問... 唔好意思, 其實好多bk媽咪o既小朋友2歲前已經做到, 你可以出去search o下...

而我大女2歲時, 會自己背哂火車站o既名, 認埋d字, 折開抽問都識... 到依家小學默書, 睇o下就會識, 成績返黎次次都差唔多滿分... 2歲時已經識睇鐘(行針的)... 最令我驚訝係歲幾時講返幾個月時發生o既一件小事...

我唔知我女iq實際幾多分, 不過佢o係中大做調查, 有個部分要check 埋iq, 佢o地一早講明只會show三個簡單result, below 幾多, between幾多, 同over幾多三項是但一個, 咁我女都算係資優...
(唔好問我點參加, 係冇得參加, 因為人o地係由出世跟到依家, 主要人o地研究d血)

由細到大個個都叫我帶呀女去test, 包括校長... 我都冇帶, 因為我o地覺得冇需要, 佢冇特別行為紀律問題, 同朋輩亦可以相處, 而且我o地同相關專業人士傾(朋友), 都覺得唔應該帶, 父母心目中當佢係已經ok... 所以就算參加完個調查, 我都冇講個result佢知...

有感而發... 每個人都有優點同缺點, 做家長大約可以睇到, 係唔係資優都好, 幫到o既輕輕傍o下, 唔需要大大力推佢, 唔係只會令大家辛苦... 所以我覺得唔知佢係唔係資優都唔係壞事...

唔係潑你冷水, 我細女兩歲半, 都已經識a-z, A-Z, 1-100, 睇鐘, 一百個以上中文字, 全家人生日日期(包括婆婆公公爺爺麻麻), 幾個電話號碼等... 最搞笑係佢無端端有一日o係度唱家姐隻比賽歌(鋼琴)... 我o地好少坐定定咁教, 通常都係邊行街邊講, 去到邊學到邊... 但講真, 細女冇大女咁好記性, 但相反, 我細女小肌肉比大女好, 未夠兩歲已經識扣鈕, 係細細粒bb衫o個d, 而且仲好喜歡塗顏色... 以前大女做功課要塗顏色就慘, 佢由細到大都最憎, 佢可以畫兩筆就話做完...

原帖由 juliet 於 10-4-16 16:20 發表

你個囡可能屬於bright 唔係gifted, gifted 的小朋友佢的理解力會強好多, basic 的野反而未必識, 所以咁細個真係唔好浪費金錢去CHECK 佢係唔係gifted, 不過現在有好多家長細時已經教咗佢地好野, 所以而家o的小朋友個個都好叻, 所以真係要到佢地小三時先可以察覺佢地那一樣佢地的優點. IQ 其實可後天培養,但當然先決的條件都好重要, 同埋每個小孩都好獨特的, 唔個個咁樣就一定係gifted. 世界上有好多都gifted child, 你話有幾多會出名. 以平常心去培養會好些.

原帖由 靖嵐 於 10-4-23 08:41 發表
見你周圍問... 唔好意思, 其實好多bk媽咪o既小朋友2歲前已經做到, 你可以出去search o下...

而我大女2歲時, 會自己背哂火車站o既名, 認埋d字, 折開抽問都識... 到依家小學默書, 睇o下就會識, 成績返黎次次都差唔多 ...
‹ 上一主題|下一主題