用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放榜在即有冇心情緊張的家長入嚟傾吓? ...
go

放榜在即有冇心情緊張的家長入嚟傾吓? [複製鏈接]

這兩個星期可謂是放榜高峰期了!無論是直資或自行都快將公佈結果。本人亦是其中一份子,心情相當緊張因自知自行一定冇行,唯有寄望已完成2nd in的學校但最慘係得一間仲要超多人爭,自問都冇乜信心,因該校在Nov22先公佈最後收生結果。現希望在公佈前能有多一個chance在CKY有機會進入第二輪面試啦…
各位家長,你們的心情又如何呢?在這難過的日子裏,大家一齊共渡之餘亦請家長們可分享吓大家的意見和感受。
多謝大家無私的分享…
   0    0    0    0

我都化化地喇.....同埋, 講講下, 下星期已經放榜了......真係好快.

想問下, 自行出左結果, 如果FAIL 的話, 可否立即進行叩門呢?? 係咪SEND 信去, 只係給點誠意去打動校長於6月放榜後給機會接見??(叩門)

事關我係誇區的, 都未決定統一時仲揀唔揀返重一而終PLANNING~~~

我廿二號都有兩間出結果,而自行又係一定無份,但完左2nd in之後反而個心平靜少少,可能因為已成定局吧!

[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-14 23:27 發表
想問吓Nov22 除咗TSL外仲有邊間會出result呢?另外八掛吓你有無報CKY呢?
唔該晒你…

林文燦都係果日,另我無報蔡繼有。

原帖由 Annngan 於 10-11-15 00:21 發表
[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-14 23:27 發表
想問吓Nov22 除咗TSL外仲有邊間會出result呢?另外八掛吓你有無報CKY呢?
唔該晒你… ...

SPCC都係22/11

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-14 23:01 發表
我都化化地喇.....同埋, 講講下, 下星期已經放榜了......真係好快.

想問下, 自行出左結果, 如果FAIL 的話, 可否立即進行叩門呢?? 係咪SEND 信去, 只係給點誠意去打動校長於6月放榜後給機會接見??(叩門)

事關我係誇 ...

我之前聽過一個升小一的talk...個講師建議6月放榜後才去叩門!!

唉, 真慘, 冇直資back up, 自行果間又唔夠分, 睇嚟都係要等大抽奬架喇!

其實都好緊張,私校同直資都無著落,幸好第一輪有25分叫做安心喲

回復 1# clumsymommy 的帖子

Hi Clumsymommy,
你已經冇晒其它直資和私立在手,是否在早前為小朋友報校不多的原故呢?
唔使咁担心嘅!好嘢多数都會在最後才出現,如果唔係四大皆空,又何來機會抽到心儀的小學呢?遊戲玩到現在我都睇化咗,唯有從這方向想會Relex D la…
希望幫到你!

[quote]原帖由 Suchoy 於 10-11-15 09:34 發表

第一輪25分應該好穩陣呀, 私校直資無offer都無所謂啦

時間過得真快,過多6日,第一輪的抽籤結果就公佈了,心情忐忑不安,工作都提不起勁,只想下星期一快啲到,但又驚抽唔中,又要等多半年到第二輪抽籤結果,呢個遊戲真係玩死人。

仲有,啲親戚朋友一定致電問候結果,抽中緊係接多多問候電話都冇問題,但抽不中,就問一次傷心一次 .....

好慘呀!

我自行都一定無份, TSL機會又咁微, 可能22.11 當日心情差到收埋自己....

我自從11月已擔心到不得了,暫時又冇back_up, 自行又唔穩陣,已經訓唔到覺了!想快d到星期一但又驚抽唔到連希望都冇埋!

[quote]原帖由 bobo_ling 於 10-11-15 15:59 發表
Hi bobo_ling
唔好意思!漏咗樣嘢唔記得問,其實你想唔想你小朋友入到
TSL呢?
唔該晒!

[quote]原帖由 bobo_ling 於 10-11-15 15:59 發表
睇嚟你同我個case差唔多,你小朋友係男定女仔呀?我個係男仔,唉!真係越諗越驚,越諗就越緊張,因為通常都係希望越大就失望越大。究竟我哋係唔信自己個小朋友嘅能力呀定係唔信我哋自己呢?又或者係收了一封又一封的
reject letter,搞到我哋和小朋友都冇晒信心呢?真係諗唔通!Please help…

阿仔雖然有間收左,但因為自己真係好鐘意tsl,所以由2nd in後已經日日期待22號來臨,又call左d fd講左如果入唔到叫她哋無論那天幾忙都要陪我出去吃餐好架同安慰我...

原帖由 Annngan 於 10-11-15 18:26 發表
TSL呢?
唔該晒! ...

原帖由 Annngan 於 10-11-15 18:28 發表
睇嚟你同我個case差唔多,你小朋友係男定女仔呀?我個係男仔,唉!真係越諗越驚,越諗就越緊張,因為通常 ...

Hi Annngan,

應該大家都係差唔多因為我果個都係男仔, 可能我平時比較忙, 除了上 e個網既時候才會想起小朋友的學校問題,其他時候都唔會諗到....其實我覺得好多時候"人算不如天算",即使你安排了一條你覺得最好既路, 但都未必會達到你預期的...

讀書亦唔代表一切, 現在有大把大學生畢業就等失業...我唔知你是否跟我是70後, 我就好深深體會, 當時有個職業訓練局既同學中三畢業,佢入左政府做, 而家人工高過我倍, 假期多過我幾倍, 返工不知幾遊閒.....而我e d升到上去高又不高, 低亦不低的, 工時又長,有得返工無得收工......你話讀黎緊做咩...

我都化哂啦, 心情都幾平靜下. 我都係雖然有一學校收左, 但衰在唔係心儀. 當初報佢都只係諗住比小朋友多個面試機會去練習, 而且家人都極力反對讀呢間學校, 所以我的小朋友唔算有學校收. 有一間又未出結果, 不過睇黎都冇咩機會. 所以如果自行唔得, 都係一心一意等大抽獎. 或者我心儀的私校有人放棄, 再比機會我小朋友都未定(發下夢先). 我巳做哂我所要做o既事, 小朋友得唔得我都問心無愧.

原帖由 Annngan 於 10-11-15 18:26 發表
TSL呢?
唔該晒! ...

老實講我話比人罵, e道有好多惡人, 唔比人表達下自己想法, 唔知間學校係咪佢有份....
‹ 上一主題|下一主題