用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 keen mind vs Hong Kong preschool
go

keen mind vs Hong Kong preschool [複製鏈接]

keen mind vs Hong Kong preschool ..................which one is better?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主~ 邊間好d, 係好主觀嘅嘢
只可以講, 如果你以九龍塘hkps同KM比
行政就一定KM好好多!
如果你想安心讀4年嘅, 揀hkps
恐龍家

小曳人:

do you mean HKPS K1 is better than Keen mind K1?

"安心讀4年"即係咩意思? 是否指 HKPS 可直升k 班, 而km 不能直升

原帖由 小曳人 於 10-11-15 11:08 發表
樓主~ 邊間好d, 係好主觀嘅嘢
只可以講, 如果你以九龍塘hkps同KM比
行政就一定KM好好多!
如果你想安心讀4年嘅, 揀hkps

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 snow228 於 10-11-15 11:58 發表
"安心讀4年"即係咩意思? 是否指 HKPS 可直升k 班, 而km 不能直升

正是!
據說~ hkps K1位多過N1, 保証升到
但KM, N1位比K1位多, 11月會出信俾家長通知邊d小朋友waiting讀K1, 大約有30%小朋友會係waiting
但係因為唔係直升, 大部份家長都會報SC/KV/民生/培正/GH嗰d.. 所以, 以今年K1計, 得返一半係舊生, 一半會係新生, 即係但35%嘅舊生會留低.. 相信如果你有心想留低嘅 但得waiting嘅, 應該有情講!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sheri 於 10-11-15 11:40 發表
小曳人:

do you mean HKPS K1 is better than Keen mind K1?

俾我從頭揀過
hkps ascot> km > hkps kln tong
但係我無報過kln tong分校
小兒e+讀緊km, 我好滿意,
但係基於有朋友嘅小朋友响ascot讀緊, 對於佢地教得好深~ 極為印象深刻! 可惜我N班時無報, K1時無收到呀~

至於邊間better, 好主觀
建議你search吓其他sharing, 睇吓邊間嘅課程啱你同你嘅小朋友多d
我自己就揀咗KM over SC/KV
恐龍家

咁又點解 hkps ascot > hkps kln tong 呢?

小曳人,

Want to know your opinion why hkps ascot> km > hkps kln tong.

I heard comment about hkps kln tong principal is very good. She is very in touch with EVERY kid in school. Heard comment that the teachers in hkps kln tong are very nice. Those NETs are caring yet also very principle-based, will not spoil the kids.

And I know hkps kln tong English standard may be even higher than St Cat. The kids speak good English even in K1.

Importantly I also heard comment that hkps kln tong has very bright result of placement to DSS.

原帖由 小曳人 於 10-11-15 15:54 發表

俾我從頭揀過
hkps ascot> km > hkps kln tong
但係我無報過kln tong分校
小兒e+讀緊km, 我好滿意,
但係基於有朋友嘅小朋友响ascot讀緊, 對於佢地教得好深~ 極為印象深刻! 可惜我N班時無報, K1時無收到呀~

至於 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實~ 我鍾意ascot多d, 除咗之前講嘅kln tong行政好差之外, 就係有朋友話d老師唔掂
加上我地住响MOS, 所以要報~ 都報ascot喇! (咁我相信間間學校都有好老師, 亦有唔好嘅老師) ascot d學生一樣好叻, 英文好talk 得架~ 但係可能家長類型有少少分別, ascot會多d最終响沙田讀津校嘅小朋友, 我諗唔可以直接用P1成績嚟比較
至於英語程度, 我對兩間hkps都無任何懷疑, 一定唔比SC差! 但係講課程深得嚟平均, 注重中文 (唔等於唔重視英文), 上傳統小學嘅適應能力, 我相信KM响呢方面做得唔錯!
最重要嘅係: 得唔到嘅嘢永遠係最好嘅
所以.. 我會排ascot hkps高過km (所以.. 純粹個人嘅選擇)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

值得一提嘅係: KM 嘅英普班只有pm
而hkps就有am
家長選擇N1, 最好考慮埋小朋友嘅作息習慣
如果你小朋友好似我個仔咁~ 無瞓晏覺會發癲嘅, 就一定要讀am
咁如果家長係偏愛英普班嘅, 就應該選擇hkps
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-15 20:47 發表
其實~ 我鍾意ascot多d, 除咗之前講嘅kln tong行政好差之外, 就係有朋友話d老師唔掂
加上我地住响MOS, 所以要報~ 都報ascot喇! (咁我相信間間學校都有好老師, 亦有唔好嘅老師) ascot d學生一樣好叻, 英文好talk 得架~ ...

more updates,

火炭k1已經開始谷, 返學第二個星期已經要寫字, 九龍塘就仲係好hea, 要到k3先開始谷.

唔知火炭, 不過九龍塘admin超差.

同意!hkps(kt)超亂

原帖由 elmolly 於 10-11-16 01:00 發表

more updates,

火炭k1已經開始谷, 返學第二個星期已經要寫字, 九龍塘就仲係好hea, 要到k3先開始谷.

唔知火炭, 不過九龍塘admin超差.
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

我仔將要面試KM & HKPS, 請問近年來P1 DSS/私小兩間結果如果? 想將來升DBS/英華

仲想知課外活動提供呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 wh0709 於 10-11-16 07:01 發表
我仔將要面試KM & HKPS, 請問近年來P1 DSS/私小兩間結果如果? 想將來升DBS/英華

仲想知課外活動提供呢?

據知~ hkps會將P1成績張貼學校壁報板, 你可能要搵d有小朋友讀緊嘅家長答你
KM就可以check學校網站, 年年都有好幾個小朋友入DBPS/YW.. %唔可以作參考, 因為KM太多小朋友入LS喇! (年年都有>10%, 即>20%嘅男仔!) 呢d人可能根本唔會去考DSS私小, 又或者有offer但最終唔要..
恐龍家

Thank you
原帖由 小曳人 於 10-11-16 09:47 發表

據知~ hkps會將P1成績張貼學校壁報板, 你可能要搵d有小朋友讀緊嘅家長答你
KM就可以check學校網站, 年年都有好幾個小朋友入DBPS/YW.. %唔可以作參考, 因為KM太多小朋友入LS喇! (年年都有>10%, 即>20%嘅男仔!) 呢d ...

小曳人

do you know how many girls on average every year can get into Maryknoll from Keen mind ?

小曳人

do you know any keen mind graduates with 20 points can get into Maryknoll convent school?

hkps(kt)行政亂我諗係指以往n1面試收生等程序, 但舊年改為兩日面試流程已經完善很多, 基本上等30mins(包括登記, 填問卷, 玩一陣)已經可以接見. 入讀後行政真係唔覺有問題, 通告是網上下載, 收到通訊包家長已經知道有新資訊. 學校有很多活動, 每月有記錄跟進自理/學校表現, n1開學兩個月已有reading scheme, 又有家長研習班, 我個女係好鐘意番學, day1到而家從來冇喊過. 如果家長有唔明白, 打番學校好多時admin已經可以解答, 再唔係留低聯絡班主任都會回覆, 每日接放學的話, 都有好多機會同老師傾談.

我女係中英班, 兩位老師冇記錯都係在校超過兩年, 英文班主任係美藉, 不過我較深刻印象反而係見到d k3學生哥, 佢地普通話非常流利, 所以我心目中覺得hkps(kt)d英普班好強.
‹ 上一主題|下一主題