用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地囝囡有冇飲奶類飲品? 想請教下....
go

你地囝囡有冇飲奶類飲品? 想請教下....

我個仔無奶不歡, 之前飲開日本奶粉, 但有人話牛奶會引致A仔過敏後,  我轉了有機豆奶 (1-3歲幼兒配方) 剛剛又在講坐中知道大豆又有可能對A仔產生過敏...今日去買左罐"有機米奶"沖比亞仔...點知個仔C都唔肯飲, 我試過又真係好難聞, 又唔好飲, 得240g 賣成$199 貴都算啦, 但真係好Q難飲...其實重有冇可以選擇???

醒目開學勳章

因為之前有篇文話A仔飲奶有某些野分解唔到,有礙腦部發展,三年前已經少俾亞囝飲,戒左之後,都唔知係咪咁岩得咁"橋",個人好似又醒左少少喎;前幾個月岩岩驗到佢對奶類有過敏,就戒得更加清.

醒目開學勳章

因為之前有篇文話A仔飲奶有某些野分解唔到,有礙腦部發展,三年前已經少俾亞囝飲,戒左之後,都唔知係咪咁岩得咁"橋",個人好似又醒左少少喎;前幾個月岩岩驗到佢對奶類有過敏,就戒得更加清.

你仔幾大?如果佢食固體食得好,其實係咪唔一定要飲奶呢?
我仔就係食得唔好,剛剛比佢試緊傳銷既營養蛋白粉曲奇味,佢好LIKE飲,但其實佢咁細個...都唔知係咪唔應該比佢代替奶....因為呢D係大人既代餐(增肥或減肥或控制體重用架!)....
唉如果要跟足幫佢介呢樣介果樣,我實做唔到呢!

sharon,
聽你咁講....唔通我真係要行呢一步?
請問你仔仔介D乜?&響邊度做TEST?點做?幾錢? THANKS.

我最初都係知"牛奶蛋白"對A仔腦部發展有礙, 但個仔一早一晚好堅持要瞓係床嘆支奶, 攪盡腦汁都戒唔到.

原帖由 sharon26788 於 10-11-15 23:25 發表
因為之前有篇文話A仔飲奶有某些野分解唔到,有礙腦部發展,三年前已經少俾亞囝飲,戒左之後,都唔知係咪咁岩得咁"橋",個人好似又醒左少少喎;前幾個月岩岩驗到佢對奶類有過敏,就戒得更加清. ...

我都想知邊度有得驗
原帖由 sharon26788 於 10-11-15 23:26 發表
因為之前有篇文話A仔飲奶有某些野分解唔到,有礙腦部發展,三年前已經少俾亞囝飲,戒左之後,都唔知係咪咁岩得咁"橋",個人好似又醒左少少喎;前幾個月岩岩驗到佢對奶類有過敏,就戒得更加清. ...

請問係邊隻?A仔唔飲左唔會過敏咩?
我個仔4歲+ 係學校唔係好肯食野, 所以一支奶做早餐頂到12點左右, 學校lunch見D送唔好食又挑晒出黎淨食白飯, 放學返到屋企就好似"放監"咁食, 晚飯份量似足大人食好多.

原帖由 BeBe媽媽 於 10-11-15 23:39 發表
你仔幾大?如果佢食固體食得好,其實係咪唔一定要飲奶呢?
我仔就係食得唔好,剛剛比佢試緊傳銷既營養蛋白粉曲奇味,佢好LIKE飲,但其實佢咁細個...都唔知係咪唔應該比佢代替奶....因為呢D係大人既代餐(增肥或減肥或控制體 ...

其實想知小朋友係咪對某一類食物敏感,可以先同佢做個食物敏感測試先 (igG testing),坊間係可以自己俾錢去驗,驗左就唔使估估下。

若然不愛原味米奶,可試下有雲呢拿味的米奶,或用杏仁奶、almond奶代替。但講到尾,最穩當都係驗左先,或者根本食得大豆,或不食得米(講笑)都唔定﹗

絕對同意,驗完IgG4 後,一目了然,唔使估估下,好似我個A仔,除左奶外,花生、雞蛋都會引起過敏。戒左後個人清醒好多。

原帖由 charisma07 於 10-11-16 11:35 發表
其實想知小朋友係咪對某一類食物敏感,可以先同佢做個食物敏感測試先 (igG testing),坊間係可以自己俾錢去驗,驗左就唔使估估下。

若然不愛原味米奶,可試下有雲呢拿味的米奶,或用杏仁奶、almond奶代替。但講到尾,最穩當都係 ...

咁係邊度有得做 igG testing ? 費用大概幾$ ???
急急急........
Thanks........

BeBe 媽媽,
check pm!

原帖由 BeBe媽媽 於 10-11-15 23:40 發表
sharon,
聽你咁講....唔通我真係要行呢一步?
請問你仔仔介D乜?&響邊度做TEST?點做?幾錢? THANKS.

igG testing
can you send information to me

醒目開學勳章

可否SEND IGG TESTING資料給我 THX

原帖由 owl_2046 於 10-11-16 16:53 發表
BeBe 媽媽,
check pm!

可以去 CitySupxx / Juscx / Apitx / Little Gianx 等買一些盒裝 (1公升)米奶, 這些都比較易入口, 好味D。

原帖由 owl_2046 於 10-11-16 10:03 發表
我最初都係知"牛奶蛋白"對A仔腦部發展有礙, 但個仔一早一晚好堅持要瞓係床嘆支奶, 攪盡腦汁都戒唔到.

I want to know the information of "igG test ".  anyone can PM me?????

醒目開學勳章

你地可以試下問自己既家庭醫生,用三滴血就可以驗到92種過敏食品,囝囝就係9月驗,主要係奶類製品,雞蛋,小麥類(呢類既野實在太廣,包括餅乾,麵包,豉油類),吞拿魚.我就係無戒到豉油,其他都盡戒.小麥類戒到三個月後可以少量食番,好彩.

醒目開學勳章

可以上呢度睇下,希望可以幫到你地http://www.hkbiotek.com/chi_t/C_AFC.html

[size=15.2778px]I also want to know the information of "igG test" Can PM me?

Thanks a lot.