用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山各津貼幼稚園點選擇?
go

馬鞍山各津貼幼稚園點選擇?

醒目開學勳章

我心水幼稚園有:
靈糧(未知收唔收囡囡),校園細,步行10分鐘就到。未知有無外籍英文老師同普通話老師,活動教學,聽人話雜費勁貴(真的好貴嗎?)
合一堂(已收囡囡為PM班,20號要交留位費),喜歡佢校園夠大,但系離我家有的遠,帶囡囡步行去最少要30分鐘,推車去都要15分鐘,當有風雨時返學麻煩的.有外籍英文老師同普通話老師,但教K1時間少的,K3多的,聽人話教品德好的,學費同雜費唔知貴唔貴呢?

次選幼稚園有:
小天使(收囡囡為AM班),校園細,唔使5分鐘就到,有外籍英文老師同普通話老師,但一星期教得一次,每次半個鐘咋。仲要15個學生對一個老師,唔知教邊方面叻的,但扣完學券每月只需俾500元樓下,雜費未知。聽人講呢間幼稚園教得麻麻,試過成班K1學生轉校,聽落好得人驚
我想囡囡讀AM班,同近的,但呢間令我心好矛盾。

宣道會(下個月頭先面試),交表時見到校園唔夠光猛有的暗,老師同學生都無咩表情(仲要系度玩揼博頭,感覺好似拍恐怖片內的片場),其他方面資料未知,但唔想囡囡面試同入讀。

你係google打幼稚園概覽, 入去搵番沙田匿, 就會睇到d 幼稚園收費, 靈糧一年書簿費係2400, 合一堂係700-900...你話靈糧貴唔貴? 學校生活照係以cd形式賣o架

另外, 我覺得你讀得有學券o既學校, 間間d 外籍/普通話老師分配o既時間都係咁上下, 呀, 美善幼稚園話每日廿分鐘教phonics, 但係錦泰同埋已經唔接受報名, 你expect好多o既外語時間就要俾錢讀私校了, 否則, 都不必特別為此煩惱.

靈糧都一定有雙語老師啦....呢個年代d幼稚園, 仲要咁受歡迎o既, 無可能無囉

醒目開學勳章

原來靈糧同合一堂的雜費差咁遠,其實我都預佐囡囡讀呢二間其中一間,只系心思思想囡囡讀AM,心大心細,想你地俾的意見我。

原帖由 titanlow 於 10-11-18 12:48 發表
你係google打幼稚園概覽, 入去搵番沙田匿, 就會睇到d 幼稚園收費, 靈糧一年書簿費係2400, 合一堂係700-900...你話靈糧貴唔貴? 學校生活照係以cd形式賣o架

另外, 我覺得你讀得有學券o既學校, 間間d 外籍/普通話老師 ...

靈糧雜費比較貴.書簿費需較貴, 但有學校自己設計的中文字咭及普通話字句咭, 你可以與小朋友在家中從親子遊戲中學習.
每級有一位外籍老師, 全校一位母語為普通話老師.

其實我都好想知呀~~~~~~
我同仔仔報o左靈糧(未知收唔收
合一堂 我又覺得太遠,
小天使 都有諗過,不過就無行動,

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-18 10:56 發表

我心水幼稚園有:
靈糧(未知收唔收囡囡),校園細,步行10分鐘就到。未知有無外籍英文老師同普通話老師,活動教學,聽人話雜費勁貴(真的好貴嗎?)
合一堂(已收囡囡為PM班,20號要交留位費),喜歡佢校園夠大,但系離 ...

離家近的有保良局,雖然唔係o甘鍾意,都報埋啦,報o既時候校長話今年多人,要waiting,哎~~~~~~